<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szemtanúk szerint a kikötővárosban szervezett az élet és közben készülnek az orosz rohamra.

Vera Novohackaja egy 55 pluszos odesszai ukrán hölgy. Facebook-bejegyzéseiből a háború első napjaiban már közöltünk részleteket. Most ismét megtesszük, mert azóta a dél-ukrajnai kikötőváros még fenyegetettebb lett, egyre valószínűbb, hogy az oroszok ezt az utolsó kijáratot is el akarják zárni a tenger felé.

Homokzsákokból emelt barikád az Odesszai Nemzeti Opera- és Balettakadémia épülete előtt. Fotó: MTI/EPA/Sedat SunaHomokzsákokból emelt barikád az Odesszai Nemzeti Opera- és Balettakadémia épülete előtt. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

Az értelmiségi családból származó és Magyarországon tizenéves korában éveket eltöltő nő szerint a városban egyre több a harckocsiakadály, a barikád, az óvóhelyeket folyamatosan feltöltik élelmiszerrel és több középületben, főleg iskolák tornatermeiben humanitárius segélypontokat alakítottak ki.    

Április 17. A "Moszkva" cirkáló elsüllyedése után megint egyre több a légiriadó, 3-6 is van naponta. Félve írom le: lassan kezdjük megszokni. Egyébként az odesszai online térben rengeteg a troll, de ezek nem helyiek, abból is látszik ez, hogy nincs humoruk, hiányzik belőlük a finom hangvétel. Rengeteg idegen arc jelent meg a városban a valóságban is, olyan érzésem van, mintha épp most jöttek volna a sittről. Hangosak, ápolatlanok, de azért sorban állnak a pénzváltóknál. Talán Donbasszból vagy Mikolajivből jöttek, de azok teljesen más népek. Szegény kis Odesszám, mi lett veled?

Szerintem Odessza egy kis Amerika a maga sok nemzetiségével. Ha nem ömlene ránk a propaganda, nagyon jól meglennénk egymással, nem gyűlölködnénk. De sajnos ömlik és ez minden emberi kapcsolatot megöl.

Április 18. Őrület! Már a köztéri szobrokat is elviszik, kinek kellenek ezek? Remélem, tényleg a bombázások elől menekítik őket, ahogy mondják többen is. Másra nem is merek gondolni. 

Április 21. A közösségi médiában valamiért sokat beszélnek most arról, hogy az ukránok mennyire gyűlölködők és kegyetlenek. De ez nem igaz, ezt csak a provokátorok terjesztik, akik a lakosság megosztásán és egymás ellen fordításán mesterkednek, meg azon, hogy pánikot keltsenek és szítsák  a hisztériát. Ha valakik betörnek hozzánk és meg akarnak ölni, ki akarnak rabolni, akkor az életösztön lép életbe, menteni akarjuk az életünket. Az agyunk megérti, hogy ehhez akár ölnünk is kell, hiszen másképp minket fognak megölni. A reflexek fognak működni és nem az érzelmek, utóbbira nem lesz idő. Ez az átlagemberekre vonatkozik. A megtámadott ukrán katonáknak sincs idejük gondolkodni. Annyival könnyebb nekik, hogy őket megtanították ölni a seregben.

Április 23. Ma elmentem a Privoz piacra. Odafelé többen is megállítottak, hogy ne menjek arra, mert veszélyes. Én hetykén azt mondtam, hogy nem érdekel, csak ijesztgetnek ezek a rohadékok a rakétáikkal. A robbanások épp a piac felől voltak sokkal hangosabbak, de mégis tovább mentem. A piacon aztán azt hallottam, hogy a férfiak őrülten szaladtak, ők voltak az elsők, akik elbújtak. Egyébként egyetértek, hiszen a férfiak mégiscsak a vérvonalunk egyik letéteményesei, úgyhogy vigyázni kell rájuk. 

A legújabb rakétatámadás után oltják a tüzet Odesszában. Fotó: UNNA legújabb rakétatámadás után oltják a tüzet Odesszában. Fotó: UNN

Április 24. Kiteszek pár családi fotót arra az esetre, ha újabb rakétatámadások jönnek és nem tudunk elmenekülni. Legalább itt megőrzi az emlékezet.

Április 26. Odessza sohasem volt orosz város. Mindig is nemzetközi város volt sok külföldivel, ukrán területen. Egy jó értelemben vett katyvasz, egyfajta keveredés ez, amit sokan szeretünk.

Április 30. Én is hallottam, hogy a Gazprombank alelnöke megértette a lényeget és átállt hozzánk. Nem nagyon mehetett volna sehova, biztos egyetlen ország sem fogadta volna be. Szóval máshol nem is köthetett volna ki.

Május 2. Egy szállodát is eltalált az egyik rakéta. A becsapódáskor öten voltak ott, egy 15 éves fiú meghalt, egy 17 éves lány megsérült. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG