3p

Noha az Egyesült Államok épp mindent megtesz azért, hogy gazdasági előnybe kerüljön és leváljon Kínáról, a legismertebb gyorséttermi lánc inkább az üzleti érdekeit nézi. A McDonald's bejelentette, hogy jelentősen megerősítené kitettségét és elkötelezettségét az ázsiai országban.

A múlt hónapban az amerikai székhelyű gyorséttermi vállalat arról állapodott meg, hogy visszavásárolja a Carlyle Group 2017-ben megszerzett 28 százalékos részesedését a kínai üzletágában, így 48 százalékos tulajdonrésze immár 6 milliárd dollár értékű, Hongkongot és Makaót is magában foglalja – írja a Reuters.

A lépés éles ellentétben áll azzal az uralkodó trenddel, hogy a multinacionális vállalatok a geopolitikai és gazdasági kihívások miatt visszavonnak befektetéseket Kínában, vagy akár teljesen kivonulnak onnan. Ilyen terület például a kulcsfontosságúvá váló technológia szektor - erről itt írtunk részletesen.

A McDonald's egyik előnye, hogy a kínai üzletágban többségi partnere, a CITIC legfelsőbb szintű politikai védettséget nyújt - mondta Jason Yu, a Kantar Worldpanel piackutató cég nagy-kínai ügyvezető igazgatója.

Ha nincs harag, nincs pofon

"Egy nagyon erős kínai állami tulajdonú konglomerátum partnereként nem lesznek a geopolitikai helyzet élvonalában, ez elég fontos" - mondta Yu. A McDonald's China, a Carlyle Group és a CITIC nem kívánt nyilatkozni a Reuters megkeresésére.

Más, a fogyasztókat célzó amerikai cégek, köztük a Starbucks, az Apple, a Coach-tulajdonos Tapestry és a sportruházati óriás Nike hasonlóan elkötelezettek maradtak a kínai piac iránt.

A Starbucks és a Nike, amelyek az alacsonyabb árazású hazai versenytársak által támasztott fokozott versennyel szembesülnek, azt láttatják, hogy igyekeznek agilisnak maradni.

A pénz beszél

Az Egyesült Államok hatalomban lévő kormánya egyre inkább szeretné gazdasági érdekeit leválasztani, egyben előrehelyezni a feltörekvő Kínával szemben.

Az USA demokrata vezetése többek között a technológiai szektorban igyekszik eltávolodni, akár jelentős költségek árán Kínától, a szektorban érintettek szerint erre évtizedekig esély sincs. A McDondald’s mostani lépése, és a többi ismert amerikai márka kitartása alapján a szolgáltatóiparban sincs.

Sokat költ a McDonald's, hogy nagyobbra vigye kínai boltját.
Sokat költ a McDonald's, hogy nagyobbra vigye kínai boltját.

Ha valaha, most kell rárepülni Kínára

Jason Yu szerint további digitalizációra és lokalizációra van szükség, a lokalizáció pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy Kína 140,2 milliárd dolláros gyorséttermi szektorát ellássák. Ez is azzal jár, hogy a visszavonulás helyett a cégnek további pénzeket kell költenie, hogy a piacon erős maradhasson.

Az Euromonitor szerint a kínai gyorséttermek piaci értéke 2025-ig évente átlagosan 4 százalékkal fog növekedni. Az országban a hamburgerre összpontosító éttermek közül a McDonald's dominál a piac 70 százalékos részesedésével.

Összevetésként, idén 15 új McDonald's étterem nyílt Magyarországon. A hazai éttermek az üzemeltetőnek tavaly 5,6 milliárd forintos nyereséget hoztak.

Kína lassuló gazdasági növekedése és az idei gyenge fogyasztói költekezés már eddig is ártott a kínai fogyasztói piacnak kitett globális vállalkozások eredményeinek, de a McDonald's jó helyzetben van ahhoz, hogy felülmúlja a gyenge átlagot - mondta Ben Cavender, a China Market Research Group sanghaji székhelyű ügyvezető igazgatója és stratégiai vezetője.

Szerinte a középosztálybeli fogyasztók és az országszerte alacsonyabb bérleti díjak kedvezően hatnak az ilyen vállalkozások üzleti várakozásaira.

"Ha valaha is volt olyan idő, hogy nagy tétet tegyünk a kínai befektetésekre, akkor az most van "

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Jó hírt is közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:45
Egy év alatt 6,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak, míg az egy hónappal korábbihoz képest az emelkedés, 0,3 százalék volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG