5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az ENSz a második világháború záró szakaszában fogant meg a háború utáni rend sarokköveként – de ez a világ azóta alapjaiban megváltozott. Németország, Japán, India és Brazília most joggal követelik maguknak a Biztonsági Tanács állandó tagságát. Káncz Csaba jegyzete.

Az ENSz 78. ülésszaka a globális válság elmélyülésének érzése közepette nyílt meg két hete. Az ENSz főtitkára egyenesen kijelentette, hogy „a világunk esik szét.”

A világszervezet Közgyűlésének elnöke, Dennis Francis, kiemelte „a háború, éghajlatváltozás, adósság, energia- és élelmiszerválság, és éhínség problémáit, amelyek közvetlenül érintik emberek milliárdjainak életét és jólétét szerte a világon.” Hozzátette: „Nincs kapacitáshiányunk, viszont hiányzik belőlünk a cselekvési akarat.”

Alapvető reformokra van szükség

Az ENSz a második világháború záró szakaszában fogant meg a háború utáni rend sarokköveként – de ez a világ azóta alapjaiban változott meg. Az éghajlatváltozást például csak fél évszázaddal később, az 1992-es Föld Konferencián tűzte napirendre a világszervezet.

A Globális Dél által hangoztatott mai fő kérdések a fejlődés és az adósság. Az ebbe a csoportba tartozó országok többsége azonban még csak gyarmat volt, amikor 1945-ben San Franciscóban aláírták az ENSz Alapokmányát.

Németország, Japán, India és Brazília pozíciója és súlya alapjaiban változott meg 1945 óta és most joggal követelik az ENSz Biztonsági Tanácsának (BT) állandó tagságát. A világszervezet felépítése azonban nagyjából változatlan maradt – legalábbis eddig.

Növekvő szakadék

Az ENSz Közgyűlésen elhangzott főbb beszédek feltárták az egyre mélyülő szakadékot egyrészt a nyugati országok, másrészt Oroszország és Kína álláspontja között. Biden elnök leszögezte, hogy „egyedül Oroszország viseli a felelősséget” az ukrajnai háborúért. Határozottan megismételte a tavalyi nyilatkozatát, miszerint „az Egyesült Államok támogatni fogja a Biztonsági Tanács bővítését, az állandó és nem állandó tagok számának növelését”.

Volodimir Zelenszkij az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján beszél a világszervezet New York-i székházában. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
Volodimir Zelenszkij az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján beszél a világszervezet New York-i székházában. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor azt mondta, hogy „szemünk láttára” születik egy új világrend, miközben az egyenlőség elvének elutasítása régóta a kollektív Nyugat jellemzője. Elmondta, hogy míg a Nyugat a NATO Ázsia-csendes-óceáni térségbe terjeszkedését jónak tartja, addig a BRICS-országok terjeszkedését fenyegetésnek fogja föl.

Az orosz külügyér a jelenlegi globális kormányzási architektúra reformjára szólított fel. Hangsúlyozta: „nem szabad többé visszafogni az IMF és a Világbank szavazati kvótáinak újraelosztását, a Nyugatnak el kell ismernie a Globális Dél országainak pénzügyi és gazdasági befolyását.” Ezzel nyilvánvalóan Kína befolyására utalt. A Biztonsági Tanács bővítése iránt azonban kevésbé lelkesedett.

A kínai álláspont

A kínai alelnök beszéde hazáját a Globális Dél részeként azonosította. Peking felszólította a fejlett országokat, hogy tegyenek többet a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátás csökkentése érdekében. Milyen kár, hogy beszédében kihagyta azt a körülményt, hogy várhatóan 2050-re Kína lesz a világ legnagyobb kibocsátója, megelőzve az Egyesült Államokat. Ezért a globális felmelegedésért való felelősség nagy részét ő is viseli.

Kína óvatosan elhatárolta magát az orosz állásponttól a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatban, kijelentve, hogy Kína az egyetlen ország a Biztonsági Tanács 5 állandó tagja között, amely „csak válaszcsapásként használható atomfegyver” („no first use”) nevezetű doktrínát folytat. A Biztonsági Tanács bővítésének kérdéséről hallgatott.

Kína 1964-ben jelentette be „no first use” politikáját, miután sikeresen végrehajtotta első atomfegyver-kísérletét. Peking azóta is kitart e doktrína mellett, amelynek elsődleges célja, hogy elrettentsen más országokat attól, hogy nukleáris fegyvereket használjanak Kína ellen.

Kínai kormányzati forrásoktól származó információk szerint a kínai nemzetvédelmi egyetem 2022 második felében kiadott jelentése arra hívta fel a figyelmet, hogy szükséges lenne módosítani a nukleáris elrettentési politikát, amennyiben ez képes volna megakadályozni, hogy az Egyesült Államok (és más országok) beavatkozzanak egy tajvani vészhelyzet esetén. A jelentés leszögezte, hogy a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetés szerepet játszhat a hagyományos fegyverekkel vívott háború eszkalálódásának megakadályozásában.

India is a BT-be tart

Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter kijelentette, hogy hazája a Quad, a BRICS és az I2U2 tagja. Rámutatott, hogy India az elmúlt 15 évben 415 millió embert emelt ki a szegénységből. Jaishankar megemlítette, hogy a nemzetközi közösség napirendjét és normáit jelenleg csupán néhány, befolyásos nemzet alakítja. Ez azonban nem mehet a végtelenségig.”

Sürgette a multilateralizmus reformját, beleértve a Biztonsági Tanács tagságainak bővítését is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Makro / Külgazdaság Orbán: adjanak a hazai cégek munkát, különben elnyelik a placcot a külföldiek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 18:08
Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.
Makro / Külgazdaság Véget vet a kamatingadozásnak az adósságkezelő - kiderültek az új befektetési lehetőségek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:26
A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.
Makro / Külgazdaság Ragályos a recesszió, az osztrákok sem tudják elkerülni
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 15:36
A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Nagyon durvul a diplomáciai háború Izrael és egy EU-tagország között
Wéber Balázs | 2023. december 1. 15:01
Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG