<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Montenegrótól a Zöld-foki Köztársaságig nyolc országnak adományozott vagy adott el eddig a magyar kormány olyan Covid elleni vakcinákat, amelyekre itthon már nincs szükség. Lélegeztetőgépből is túlvásárolta magát a kormány: a felesleges beszerzéseket értékesíteni próbálja, de ajándékba is ad belőlük – most például Mongóliának.

Magyarország 33 lélegeztetőgépet adományoz mongóliai kórházaknak, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma Ulánbátorban, Batmunk Batceceg mongol külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A magyar lélegeztetőgépek 3 központi klinikára, 9 fővárosi kórházba és 21 megyei központi kórházba kerülnek.

Magyarország megteremtette a védekezéshez szükséges, kritikus fontosságú eszközök saját gyártási kapacitását, így például lélegeztetőgépeket is tudunk gyártani Magyarországon, és ennek köszönhetően baráti országoknak is tudunk segíteni, mondta Szijjártó Péter az MTI szerint.

Van miből ajándékozni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ulánbátorban a mai napon, a lélegeztetőgépek átadásán. (Forrás: Facebook)Van miből ajándékozni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ulánbátorban a mai napon, a lélegeztetőgépek átadásán. (Forrás: Facebook)

Alaposan bespájzoltunk

Magyarországnak ugyanakkor bőven van miből osztogatnia, mivel 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány első hulláma idején a kormány alaposan – a kritikák szerint túlságosan is alaposan – bevásárolt lélegeztetőgépekből:

2020 tavaszán 16 ezer ilyen készüléket importált, összesen mintegy 300 milliárd forintért. (A járvány csúcsán, idén tavasszal mintegy 1500-an voltak lélegeztetőgépen.)

Mivel a kormány a jelek szerint túlrendelte magát, már tavaly októberben kiadta a nagyköveteknek, hogy mérjék fel, van-e igény lélegeztetőgépekre, idén tavasszal pedig rendeletben írta elő a 8 ezer darabban meghatározott stratégiai készlet feletti mennyiség értékesítését.

Mindebből adományozásra is futja: Csehországnak például  150, Ukrajnának pedig 110 lélegeztetőgépet és számos más védekezési eszközt szállítottunk. Utóbbi szállítmány együttes értéke meghaladja a 3,5 milliárd forintot.

Vakcinahiány után vakcinabőség

A lélegeztetőgépek mellett Covid elleni vakcinákból is alaposan bespájzolt a kormány. Utóbbi beszerzés persze indokolt és járvány közben előnyös volt: ennek köszönhető, hogy sokáig az EU-ban élmezőnyében voltunk az átoltottságot tekintve.

Most viszont azzal kénytelen szembesülni a kabinet,

hogy jelentős mennyiségű oltóanyag maradt a nyakán – az átoltottsági szintet már csak  minimálisan lehet növelni a vakcinát elutasítók relatív nagy száma miatt. A G7 szerint Magyarország ül a legnagyobb oltóanyag-tartalékon az EU-ban.

Most tehát az oltóanyagoktól is próbál szabadulni a kormány, és olyan országoknak kínálja fel azokat, ahol még van rájuk igény.

Szijjártó Péter a héten azt közölte, hogy eddig összesen 1 350 000 adag vakcinát adtunk el, kölcsön vagy adományba nyolc országnak – ebből három uniós ország.

Legutóbb Portugáliának értékesített a kormány 200 ezer adag AstraZeneca-vakcinát beszerzési áron, 365 ezer euróért (csaknem 132 millió forint).

Montenegrónak adományként adtunk 200 ezer adag Sinopharmot július elején. Szijjártó Péter szerint ez az eddigi legnagyobb oltóanyag-adomány, amelyet az ország kapott.

A kínai vakcinát egyébként meglehetősen drágán, dózisonként 30 euró plusz áfáért szerezte be a magyar kormány anno.

Összehasonlításul: az orosz Szputnyikért mintegy 8 eurót fizettünk, a Pfizert pedig 12 euróért vette az EU a kiszivárgott sajtóhírek szerint.

Szintén 200 ezer adag Sinopharm-oltóanyagot kapott tőlünk ingyen Bosznia-Hercegovina. Észak-Macedóniának pedig 6 ezer adag AstraZenecát ajándékoztunk május közepén.

Csehországnak 41 ezer Pfizer-vakcinát kölcsönöztünk. A cseh kormány szerint ezt a mennyiséget  visszaadják, amint lesz elegendő vakcinájuk. Szlovéniának szintén kölcsönbe adtunk 300 ezer adag AstraZenecát.

A „magyar” vakcinákból még a világ egy távoli szegletébe is jutott:

az Afrika legnyugatibb partjánál fekvő Zöld-foki Köztársaságnak 100 ezer adag AstraZenecát adományoztunk június elején.

Feleslegessé vált vakcinákat persze nem csak Magyarország ad vagy ajándékoz el: helyi sajtóhírek szerint Románia, amely valamivel több mint felét használta fel az Európai Unió közvetítésével eddig beszerzett 17,5 millió adag koronavírus elleni oltásnak, több mint 550 ezret az EU-n kívüli szomszédainak – Moldovának, Ukrajnának és Szerbiának – adományozott, 100 ezer dózist a közeljövőben fog humanitárius segélyként Vietnamba küldeni, 1,17 millió dózist pedig eladott Dániának.

Csehország a héten döntött úgy, hogy az év végéig legalább 2,39 millió adag, koronavírus elleni vakcinát ajándékoz néhány balkáni, afrikai és ázsiai országnak.

A cseh kormány döntése része annak az uniós megállapodásának, miszerint

az EU közösen 100 millió adag oltóanyagot ajándékoz más országoknak.

Ezenfelül Csehország még 250 ezer adag oltóanyagot juttat ingyen Vietnamnak, valamint 30 ezret Tajvannak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Makro / Külgazdaság Egyetlen határozattal bő 300 millárd forintot rendezett át a kormány - van egy nagy nyertes
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 08:20
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat több mint 300 milliárd forint sorsáról döntött. Az átrendezések legnagyobb nyertese az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az önkormányzatok támogatásánál a kormány már a látszatra sem akar figyelni, simán kiválogatták a kormánypárti vezetésű fővárosi kerületeket.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter arról beszélt, mi kell a tálibokkal való együttműködéshez
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 06:35
A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-ben arról beszélt, hogy szigorú feltételeket kell szabni az iszlamista táliboknak - egyebek közt a nők jogainak biztosítása terén. Mindeközben a tálibok bejelentkeztek az ENSZ-közgyűlésre.
Makro / Külgazdaság Gólzáporos vereség a Brexit
Hollós János | 2021. szeptember 22. 05:53
Valószínűleg történelme legnagyobb öngólját lőtte az Egyesült Királyság a Brexittel, már a rövid távú „eredmények” is ezt mutatják. Ugyanakkor a hatalmas adatbázisokkal végzett közgazdasági modellszámítások hosszú távon sem kecsegtetnek semmi jóval. A populista demagógia úgy tűnik nagyon drága mulatság lesz a briteknek. Halmai Péter Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia, vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság 12 eurós minimum órabér – miért győzhet a baloldal Németországban?
Wéber Balázs | 2021. szeptember 21. 18:42
Évi 100 ezer új szociális lakás, 12 eurós (4200 forintos) minimális órabér, megfizethető ápolás. A többi közt ezt ígérik a német szociáldemokraták a választóknak, akik a legfontosabb kérdésnek a társadalmi igazságosságot tartják. Kancellárjelöltjük ugyan nem hozza lázba az embereket, de legalább tapasztalt, kompetens és megbízható politikusnak tartják. Németország vasárnap választ: a balközép párt továbbra is három-öt százalékponttal vezet a CDU-CSU szövetség előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Bécsben jönnek a szigorítások
MTI | 2021. szeptember 21. 17:11
A járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig polgármester.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel hamarosan távozik – mi marad az utókorra?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 21. 16:15
Nagy elődjeivel (Adenauertól Kohlig) ellentétben Angela Merkel pályájában nem találunk egyetlen koherens stratégiát, avagy tervet sem. És az idő elröpült Németország felett: legyen az a versenyképességi előnyének csökkenése, avagy az elképesztő szintű lemaradása a digitális átállásban. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos