<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt a közösségi oldalán, hogy Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését a holnapi európai uniós pénzügyminiszteri tárgyalásokon.

Javában zajlik a kormány ülése, e közben szaladt ki Szijjártó Péter élőben elmondani a közösségi oldalán, hogy a globális minimumadó Magyarországont nem érintené pozitívan.

"Áttekintettük a világgazdasági folyamatok jelenlegi állását, és kijelenthető, hogy rendkívül komoly feszültségek vannak a világgazdasági rendszerben. Új korszak épül a szemünk láttára, de hogy ez hogyan fog kinézni, nem tudhatjuk. A világjárványt követően is erre készültünk, de mielőtt felállhatott volna az új rendszer, kitört a háború, és megint a teljes felborulás jellemzi a világgazdaságot" - mondta bevezetőjében a miniszter.

Magyarország nem támogatja. Fotó: Európai Bizottság/Andrea RenaultMagyarország nem támogatja. Fotó: Európai Bizottság/Andrea Renault

Sok vita zajlik, köztük az egyik a globális minimumadó bevezetése, amellyel kapcsolatban nagy a nemzetközi nyomás, hogy itt Európában vezessük be elsőként 2023 elején. Holnap üléseznek az európai uniós pénzügyminiszterek, ahol megpróbálják átvinni az adó elfogadását.

"Ezt azonban csak konszenzussal lehet meghozni, ehhez 27 igenre lenne szükség" - célzott arra Szijjártó Péter, hogy holnap ez nem lesz meg.

Ha most vezeténk be, annak rendkívül súlyos hatása lenne az európai gazdaságra, hiszen elképszető kihívások vannak a vilában. Egekben a kamatok és az energiaárak, valamint az infláció, a beszállítói hálózatok alig működnek. Mindez az európai vállalatok számára versenyhátrátny jelentene a többi kontinenssel és céggel szemben - folytatta.

"Közép-európa veszítené ezzel a legtöbbet, hiszen itt felelős, kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytatunk/folytatottunk, amivel megteremtettük a lehetőségét annak, hogy alacsony adókat vessünk ki. Ezért kijelenthető, hogy Magyarországot a globális minimumadó igen hátrányosan érintené" - tette hozzá a miniszter.

Mondandója végén pedig kijelentette:

"Mivel komoly adóemelkedést jelentene a globális minimumadó bevezetése, ez veszélyes lenne a magyar vállalatokra, ezért a magyar kormány nem támogatja ennek megszavazását. Ezt az álláspontot fogja képviselni holnap Varga Mihály pénzügyminiszter a szavazáson". 

Épp ezért érdekes, hogy egyrészt korábban a kormány sikereként propagálta a kormány a minimumadót, másrészt a felelős költségvetés kapcsán fontos megemlíteni, hogy tavaly Európában az egyik legmagasabb államháztartási hiány Magyarországon volt, és idén giga méretű megszorításokra volt szükség a felelős gazdálkodás miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG