5p

Alexander Stubb szerint gyakorlatilag biztos, hogy Finnország még az idei évben csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez. A volt finn kormányfő úgy véli, hogy országa az Ukrajna elleni orosz invázió miatt adja fel semlegességét. Szerinte Putyin csak az erőből ért – aki gyengének tűnik, az áldozat lesz. Svédország egyelőre fontolgatja a NATO-tagságot. Moszkva „katonai következményeket” helyezett kilátásba a finn és svéd csatlakozás esetén. 

99,9 százalék, hogy Finnország belép a NATO-ba. Ez nem hónapok kérdése, hanem heteké. Abból indulok ki, hogy május folyamán benyújtjuk a csatlakozási kérelmet – függetlenül attól, hogy Svédország is ezt teszi vagy sem

- jelentette ki a Spiegelnek adott interjúban Alexander Stubb, aki 2014 és 2016 között a finn liberális-konzervatív Nemzeti Koalíciót vezette, 2014 és 2015 között pedig az ország miniszterelnöke volt. Azzal számol, hogy a NATO már június végén elfogadja kérelmüket, így Finnország már év vége előtt az észak-atlanti szövetség hivatalos tagjává válhat.

Múlt héten a jelenlegi finn miniszterelnök, Sanna Marin és a svéd kormányfő, Magdalena Andersson közös sajtótájékoztatót tartott a témában, amelyen Marin akkor – Stubbhoz hasonlóan – azt mondta: a döntés hetek, nem pedig hónapok kérdése.

Magdalena Andersson svéd és Sanna Marin finn miniszterelnök stockholmi találkozójukon 2022. április 13-án. EPA/PAUL WENNERHOLM
Magdalena Andersson svéd és Sanna Marin finn miniszterelnök stockholmi találkozójukon 2022. április 13-án. EPA/PAUL WENNERHOLM

180 fokos fordulat

Alexander Stubb indoklásként hozzátette: bár történelmi okokból eddig „nagy ideológiai ellenállás” volt a NATO-csatlakozással szemben – hasonlóan például ahhoz, hogy a németek ellenzik az atomenergiát –, Oroszország támadása Ukrajna ellen 180 fokos fordulatot hozott ennek megítélésében Finnország közvéleményét és politikai vezetését tekintve.

Mi, finnek mindig nagyon gyorsan reagáltunk a nagy történelmi eseményekre – ideológia helyett reálpolitikával

- fogalmazott.

Szerinte a belépés az észak-atlanti  szövetségbe az utolsó lépés lesz a „nyugatosodás” útján: a 70-es években kereskedelmi megállapodást kötöttek Európával, a 80-as években csatlakoztak az Európa Tanácshoz, 1995-ben az EU tagjai lettek – most pedig belépnek majd a NATO-ba.

Alexander Stubb kitért arra is, hogy a finnek már a hidegháború vége óta együttműködnek a katonai szövetséggel, minden missziójában részt vettek (például Afganisztánban is ott voltak), valamint rendszeresen részesei hadgyakorlataiknak. Az egyetlen, ami hiányzik, a szövetség nyújtotta védelem az esetleges támadásokkal szemben, ez ugyanis csak a tagoknak jár.    

Elrettentő erő

Szerinte belépésükből a NATO is profitálni fog, hiszen a finn hadseregnek mintegy 900 ezer tartalékosa van, és 280 ezer embert (férfit és nőt) képes egyik napról a másikra mozgósítani. Légierejük F-18-asakból áll, amelyeket hamarosan F-35-ösökre cserélnek, elhárító rendszereik pedig kompatibilisek a szövetségével.

Ideális esetben a NATO részeként, a többi skandináv és balti országgal együtt elrettentő erőt jelentünk majd Oroszország számára

- vélekedett. Szerinte a kis országok megmaradása nagyon függ az időzítéstől, és pont a biztonsági kérdéseknél fontos, hogy jókor hozzanak jó döntést – márpedig most van itt az ideje a NATO-belépésnek.

Rövidtávon nem számítanak hagyományos konfrontációra Oroszországgal – a Kreml aligha akar most újabb frontot nyitni –, inkább „hibrid támadásokra” kell készülniük: támadások az interneten, légtér megsértése, hamis információk terjesztése, ahogy mindez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök finn parlamentben mondott beszéde alatt történt.

Az Oroszországgal való jövőbeni viszonyról elmondta: belátható időn belül a teljes kereskedelem el fog tűnni, az ott működő finn cégeknek pedig fokozatosan ki kell majd vonulniuk. Szerinte a demokráciát és a szabadságot képviselő Nyugat általi izoláció földrajzilag „a világ legnagyobb Észak-Koreájává” teheti a totalitárius és agresszív Oroszországot.

Aki gyenge, áldozat lesz 

A német lap kérdésére, miszerint Oroszország nem éppen egy ilyen állapotban lehet-e a legveszélyesebb, azt válaszolta:

Szerintem nem. Putyin és Oroszország csak az erőből ért. Aki gyengének mutatkozik, azt megtámadják. Ez történt Ukrajna esetében is.

Putyin alatt már nem fog normalizálódni Oroszország, a változást az orosz mentalitás radikális megváltozása hozhatná el, mondta az interjúban az egykori finn kormányfő.

Ami a csatlakozáshoz vezető utat illeti, a finn parlament számos biztonsági szakértőt hallgat meg ezekben a hetekben, döntés ezután várható. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár már jelezte, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll a potenciális jelentkezők előtt. A csatlakozást mind a 30 tagországnak jóvá kell hagynia, ami hónapokat, de akár egy évet is igénybe vehet.

A jelenleg szintén semleges státusú Svédország egyelőre mérlegeli a tagsági kérelmet. Magdalena Andersson miniszterelnök szerint alapos elemzést szeretnének készíteni a lehetőségekről, beleértve a fenyegetéseket és kockázatokat annak érdekében, hogy olyan döntés szülessen, ami a legjobb az ország számára.

Katonai következmények

Oroszország már korábban jelezte, hogy az újabb NATO-bővítés tüske lenne a szemében. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője néhány hete azt mondta: ha Finnország és Svédország csatlakozna a szövetséghez, akkor Oroszország megpróbálná majd saját eszközeivel „kiegyensúlyozni a helyzetet”.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pedig „katonai és politikai következményeket” helyezett kilátásba – mindez semmi jót nem jelent a jövőre nézve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG