<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A brit kormányfő szerint megnevezte a gyanúsítottakat, akik London szerint az orosz katonai hírszerzés emberei.

Londonnak bizonyítékai vannak arra, hogy a Szkripal-ügyben szerdán megnevezett két orosz gyanúsított az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke – mondta a brit miniszterelnök. A brit vádhatóság szerdai bejelentése szerint két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

A brit és nemzetközi szakértői vizsgálatok szerint is a Szovjetunió által kifejlesztett, Novicsok típusú, katonai célokra is használható idegméreg-hatóanyag okozta a mérgezést. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a 66 éves Szkripal a GRU ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányával együtt márciusban mérgezték meg a délnyugat-angliai Salisburyben, ahol egy nyolc évvel ezelőtti kémcsere után letelepedett.

Az Interpol is a nyomukban van

Theresa May beszámolójában kijelentette: az eddigi hírszerzési bizonyítékok alapján a brit kormány arra a következtetésre jutott, hogy a szerdán megnevezett két gyanúsított is a GRU tisztje. A kormányfő szerint az orosz katonai hírszerzés igen fegyelmezetten dolgozó szervezet, jól kiépített parancsnoki láncolattal – vagyis Szkripalék megmérgezése nem lehetett engedély nélkül végrehajtott művelet, és szinte biztos, hogy az akciót az orosz állam valamely magas szintjén is jóváhagyták.

Az angol-walesi vádhatóság európai elfogató parancsot adott ki a két orosz gyanúsított ellen, London pedig hamarosan az Interpol hálózatában is nemzetközi körözést rendel el. May szerint ez azt jelenti, hogy ha a két gyanúsított valaha is kiteszi a lábát Oroszországból, London minden lehetséges lépést megtesz elfogatásuk, kiadatásuk és felelősségre vonásuk érdekében.

Szergej Szkripal

Szkripal tíz éven át dolgozott a brit szolgálatnak, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt végül 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozott, és rejtélyes körülmények között leszállt az Oroszországból Amerikába tartó gépről.

Az esetről számos cikkünk megjelent, ezeket itt olvashatod el >>>

A Szkripal-üggyel kapcsolatban nem jelentett be May újabb szankciókezdeményeket az oroszok ellen, de megerősítette, hogy London új EU-szankciórendszer létrehozását szorgalmazza például a kibertámadások vagy súlyos emberi jogsértések felelősei ellen. Az orosz katonai hírszerzés tevékenysége Nagy-Britannia minden szövetségesére és állampolgáraikra is veszélyt jelent, és a történtek is megmutatták, hogy együttes erőfeszítésekre van szükség – tette hozzá.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: Londonnak nem az orosz néppel van vitája, és továbbra is reméli, hogy egyszer ismét erős partnerségi viszonyt alakíthat ki az orosz kormánnyal. Nagy-Britannia Oroszországhoz hasonlóan az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, így továbbra is kapcsolatban marad az orosz kormánnyal a nemzetközi béke és biztonság kérdéseiben.

Komoly bizonyítékot találtak - hiába tagadnak mindent az oroszok?

Több száz óra videokamera felvétel átrágása és számos ügynök együttes nyomozása eredményeként a Scotland Yard több embert is azonosított, akiknek közük lehet a volt kettős ügynök megmérgezéséhez. Szkripal esete sok port kavart a politikai színtéren, szinte rögtön elmérgesítve a britek és az oroszok viszonyát - számos körülmény azonban épp cáfolja, hogy az orosz állam megrendelésére történt mindez. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG