1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Októberben a kiskereskedelmi üzletek 0,6 százalékkal nagyobb volumenű forgalmat bonyolítottak, mint az előző év azonos időszakában. Tavalyi időszakhoz képest több élelmiszert vásároltunk, míg az üzemanyagtöltő állomások forgalma jelentősen visszaesett, az áremelkedések hatására a fogyasztók keresletük visszafogásával reagálnak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint októberben a kiskereskedelmi üzletek  0,6 százalékkal nagyobb volumenű forgalmat bonyolítottak, mint az előző év azonos időszakában Míg az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletek (súlya 43%) és a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek (súlya 14%) eladásainak volumene nőtt, addig az üzemanyagtöltő állomásoké (súlya 19%) csökkent.

Havi összehasonlításban a kiskereskedelmi forgalom 0,1 százalékos csökkenést ért el októberben. Szeptemberhez képet az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma nem mutatott változást, viszont az üzemanyagtöltő állomások forgalma 3,1 százalékkal csökkent. A kutak forgalmának csökkenése vélhetően az év további időszakaiban is folytatódni fog, mivel a fogyasztók az áremelkedésre keresletük visszafogásával reagálnak.

Havi szinten augusztusban még növekedett, szeptemberben azonban már csak stagnált a kiskereskedelmi forgalom, az előző két hónap kedvező adatai vélhetően az új szja-rendszernek és a nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésének volt köszönhető. Ezek a kedvező hatások azonban októberben már nem éreztették hatásukat, az adott hónapban a forint árfolyama az euróval szemben már átlépte a 300-as szintet, így a megugró törlesztőrészletek is a fogyasztás mérséklésének irányába mutattak.

Októberben többet költöttünk élelmiszerekre

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 októberében 708 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Az első tíz hónapban 6386 milliárd forint forgalom realizálódott. Az egy hónappal korábbihoz képest – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegi elmozdulást nem mutatott.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai 2011 októberében 0,7 százalékkal nőttek, az év első tíz hónapjában lényegében nem változtak.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 2011 októberében 2,2 százalékkal, így az első tíz hónapban 0,5 százalékkal nőtt. Októberben az üzlettípusok többségében nagyobb volumenű forgalom bonyolódott le, mint egy évvel korábban. A bútor-, a háztartásicikk-, valamint az építőanyag-üzletek átlagos növekedést értek el. Folytatódott az iparcikk jellegű vegyes üzletek, a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- és az illatszerüzletek forgalmának bővülése, valamint továbbra is kiemelkedő volt a csomagküldő hálózat forgalomnövekedése.

Ugyanakkor csökkent a forgalom volumene a gyógyszer- és gyógyászati üzletekben, továbbá a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben, de az utóbbi esetében a csökkenés mértéke a korábbiakhoz képest mérséklődött.

Csökkenő forgalom a kutakon

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene az év minden hónapjában csökkent, 2011 októberében 3,3 százalékkal, így az első tíz hónapban 1,9 százalékos volt az elmaradás mértéke 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem októberi volumene hasonló értéket mutatott, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kutaké 3,1 százalékkal csökkent.

Az Eurostat december 5-én megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011 októberében a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában stagnáltak, az eurózóna országaiban 0,4 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 9-ben csökkenést, 1-ben azonos értéket mutatnak. A térség legfejlettebb országai közül Németországban 1,4, Franciaországban 3,8, az Egyesült Királyságban 2,0 százalékkal növekedett a forgalom volumene.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai hazánkban októberben – az előző év magasabb bázisához képest – 8,8 százalékkal, 2011 első tíz hónapjában 6,5 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG