TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A németek egyre inkább elégedetlenek a csökkenő, sőt esetenként negatív kamatokkal. Ezzel persze nem csak ők vannak így, de nekik semmi szükségük rá, mégis rájuk kényszeríti az Európai Központi Bank. A németek saját kezükbe vennék az ügyet: német jegybankelnököt követelnek, és tulajdonképpen nem is járnánk rosszul.

Mintha világvége lenne

Sokat vitattuk már a 0, sőt negatív kamatok politikáját, megspékelve az újabb és újabb kötvényvásárlási programokkal. A feje tetejére állt a világ: olyan monetáris politikát folytat különösen az EKB, mintha 2008 szeptembere-októbere lenne, amikor olyan nagy volt a bizalmatlanság, hogy egymásnak sem adtak pénzt a bankok. Vagy mintha 1929-32-ben lennénk, deflációs spirállal, 50 százalékos munkanélküliséggel, éhezéssel.

Takarékoskodás

Ezzel szemben a valóságban egyáltalán nem rossza a gazdasági a helyzet az eurózóna nagy részén, de a németeknél pláne nem. Ahhoz képest, amit egy igen fejlett ország elérhet, megfelelő a gazdasági növekedés, a munkanélküliség az egyesülés óta a legalacsonyabb szinten van (megemésztették az NDK-t). Ugyanakkor sok évtizede, amióta stabil fizetőeszköze volt Németországnak (korábban csak az NSZK-nak), azt szokták meg a németek, hogy takarékoskodnak, és ennek jutalma a pénzükre kapott kamat.

Az utóbbi években-évtizedekben ez a hatás még erősödött is, hisz tisztában vannak a társadalom szerkezetének változásával, vagyis hogy az idősek aránya sokkal nagyobb lesz, mint korábban, így a nyugdíjak reálértéke óhatatlanul kisebb lesz. Ezért fokozódott a nyugdíjas évekre való takarékoskodás, az előgondoskodás. Most viszont az EKB, Mario Draghival az élén, elvette a kamatot, és a németek nem értik, mi szükség van erre, miért teszik tönkre a takarékoskodási lehetőségeiket.

Német veszteség, szélsőséges vélemények

A Bloomberg a Deutsche Postbank adataira hivatkozik, miszerint Draghi 2011-es hatalomátvétele óta a németek 125 milliárd eurónyi kamatjövedelmet vesztettek el. Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter szerint Draghi politikája bizalmatlanságot kelt az európai intézmények iránt, és táptalajt nyújt olyan populista erőknek, mint az Alternatíva Németországnak nevű párt, amely előretört a tartományi választásokon. A párt az eurózóna rendezett feloszlatását, vagy Németország kilépését szorgalmazza.

A kormányrudat kérik

A kormányon lévő konzervatívok ennél mérsékeltebb, de határozott álláspontra helyezkednek. Azt mondják, hogy az EKB elnökének németnek kell lennie, leginkább abból a megfontolásból, hogy a németeknek nagy a gyakorlatuk a pénzügyek fegyelmezett intézésére. Kétségtelen, hogy az 1948 óta fennálló német márka évtizedei alatt a Bundesbank politikája mintaszerű volt, a valuta Európa elsőszámú, és a világ második legfontosabb tartalékvalutája lett. Eközben Olaszországban magas infláció volt, a nullák egyre csak gyűltek az olasz bankjegyeken, utaltak Draghi származási országának korábbi laza monetáris és fiskális politikájára.

Euró bankjegy Draghi aláírásával

A kérdés felvetése annyiban is jogos lehet, hogy Németország az eurózóna gazdasági erejének közel harmadát adja, ráadásul minden válságban, segítségnyújtásban neki kell a legmélyebben a zsebébe nyúlnia. Úgy gondolják, hogy egy német jegybankelnök, vagy nagyobb német befolyással bíró közös jegybank szigorúbb monetáris politikával a fegyelmezetlenebb tagállamokat nagyobb költségvetési szigorra kényszerítené, és ez sokkal hasznosabb lenne, mint a pénznyomtatás.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél