1p
Orbán Viktor a Facebook-on keresztül üzent, a magyar fél ismeri a Valutaalap hitelkeret-megállapodással kapcsolatos feltételeit, és azt ebben a formában nem tudja elfogadni. A helyzet egyáltalán nem egyértelmű, a miniszterelnök ugyanis úgy beszélt egy reggel megjelent sajtóhírről, mint kész tényről, miközben nap közben felröppent az a hír is, hogy a kormányfő "csak" a legrosszabb esetet vázolta fel az IMF lehetséges feltételei kapcsán a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén.

Nyugdíjcsökkentés, korhatár-emelés, ingatlanadó, szja-emelés - többek között ilyen feltételeket sorolt fel a Magyar Nemzet mai száma, az újság szerint ezeket kérheti a hitelkeret-megállapodásért cserébe a Valutaalap.

Ha úgy tetszik, tudnak róla

Mélybe lökte a forintot
A kormányfő videóüzenete megindította a forint árfolyamát, mely hirtelen gyengülni kezdett a közös európai valutával szemben. Részletek >>>

A kormányfő a Facebook-oldalára kihelyezett videóüzenetében nem fogalmazott egyértelműen, mint mondta "ha úgy tetszik, van már tudásunk arról, hogy mit várnak tőlünk" - ebből azonban nem derül ki, hogy a Valutaalap hivatalosan közölte-e a magyar kormánnyal, mik a feltételei. "A lista hosszú, a sajtóban olvasható" - mondta a kormányfő, aki kijelentette, "ezen az áron így nem kell" Magyarországnak a megállapodás. Ebben egyetértett a Sárváron ülésező Fidesz-KDNP frakció, és maga a miniszterelnök is így gondolja. A jelen lévő frakciók arra hatalmazták fel a kormányt, hogy dolgozzon ki alternatív tárgyalási javaslatot.

Nem tudtak válaszolni
A miniszterelnök sajtófőnöke nem tudott arra a kérdésünkre válaszolni, hogy a kormány kapott-e hivatalos értesítést a Valutaalaptól a hitelkeret-megállapodás feltételeit illetően. Havasi Bertalan mindössze annyit mondott, a "tárgyalások folyamatban vannak", illetve javasolta, hogy az ügyben az Európai Bizottságot és a Valutaalapot keressük meg. Az Európai Bizottság a kormányfő kijelentéseit nem kívánja kommentálni, az IMF egyelőre nem reagált Orbán szavaira.

Az IMF és az Európai Bizottság július 17-én érkezett Budapestre, két hétig tartózkodtak itt, 50-60 tárgyaláson vettek részt. A látogatás alapvető célja - mint ilyenkor mindig - az információcsere volt, az IMF például kíváncsi volt, milyen makropályával számol a kormányzat; de konkrét, a hitelmegállapodást érintő kérdésekről akkor nem esett szó. A IMF/EU képviselői szeptemberben érkeznek újra Budapestre, amikor is már a konkrétumokról is szó esik.

Tudomásunk szerint a magyar kormány egyelőre nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy milyen feltételek mellett hajlandó az IMF megállapodást kötni Magyarországgal (erről lásd keretes írásunkat).

A Privátbankárnak nyilatkozó elemzők szerint a Valutaalap nem szokott ilyen részletes és konkrét intézkedéseket kérni azoktól az országoktól, akiknek hitelt vagy hitelkeretet nyújt. Az pedig eddig sem volt titok, hogy a nemzetközi szervezetek elvárják, hogy a költségvetés egyensúlya középtávon fenntartható legyen.

Nekünk kínált kölcsön - hogy is van ez?

A miniszterelnök videóüzenetében több pontatlanság is van. Mint Orbán Viktor rövid beszéde elején fogalmaz, a frakció megtárgyalta "az IMF és az Európai Unió Magyarországnak felkínált kölcsönének feltételeit" - csakhogy a Valutaalaphoz éppen hogy Magyarország fordult segítségért, nem a Valutaalap kínált nekünk pénzügyi segítséget. Az sem biztos, hogy kölcsönről lesz szó, valószínűbb, hogy hitelkeretet kapunk a 2008-as csomaghoz hasonlóan (később erre Orbán mint "pénzügyi garancia" utal). A hitelkeret-megállapodás lényege, hogy Magyarország dönti el, mennyi forrást használ fel a teljes keretből kedvezményes kamatozás mellett. Egyelőre azt sem tudni, mekkora hitelkeretet kaphat Magyarország.

Amit eddig lehet tudni

Azt azonban már lehetett tudni, hogy a sebtiben összedobott 2013-as költségvetésben felbukkanó tranzakciós illeték, melyet kiterjesztettek az MNB-re is, szúrja az IMF és az Európai Bizottság szemét is - első sorban a jegybanki függetlenség miatt. A nemzetközi partnereket az is érdekli, miből kívánja finanszírozni a kormány a 300 milliárdos munkahelyvédelmi akciótervet, az ugyanis boríthatja a jövő évi költségvetést. Egészen biztos, hogy a jövő évi növekedés kapcsán sem lesz egyelőre egyetértés a felek között, a kormány 1,6%-os bővüléssel számol ugyanis, miközben a legoptimistább becslések is már csak 0,8%-os növekedéssel számolnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG