4p
Az amerikai neokonzervatívok az EU-tagjelölt Albániában működtetik az iráni rezsim megdöntésére felesküdött iszlamista harcosok táborát. Miközben a nyugat-európai vezetők lemondtak a nyugat-balkáni EU bővítésről, Erdogan padlógázzal iszlamizálja Albániát. Az ország 2014-ben lett EU-tagjelölt, de a miniszterelnök tavaly feloszlatta az európai integrációs minisztériumot.
Bojko Boriszov bolgár kormányfő (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

„Albánia lesz a koordinációs központja az Iszlám Állam (IS) Balkánra visszatérő harcosainak” – jelentette be Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök Tiranában. Az elképesztő kijelentést egy sajtótájékoztatón tette, amelyet Edi Rama albán miniszterelnökkel közösen tartott. Rama azonnal a kritikák kereszttüzébe került, hiszen erről a fejleményről nem konzultált az albán parlamenttel.

Albániában készülnek Irán ellen

Albánia már korábban befogadott gyanús és veszélyes elemeket. 2005-ben az Egyesült Államok küldött az országba 5 személyt a hírhedt Guantanamo Bay táborból. 2013 és 2016 között pedig Washington 2900 mudzshedin (Mojehedin-e Khalq / MEK) szélsőségest küldött az országba Irakból, akiket Bagdad már 2003 óta ki akart utasítani. A MEK a legnagyobb és legmilitánsabb emigráns baloldali csoport, amely küzd a jelenlegi iszlamista iráni rezsim ellen.

Az albán kormány csak azzal az amerikai ígérettel fogadta be a MEK szélsőségeseit, hogy Washington létrehoz egy de-radikalizációs központot az országban, amely segíteni fogja a radikálisok reintegrációját a társadalomba. Ez az intézet nem jött létre, sőt az iráni rezsim megdöntésére törekvő Trump tanácsadók (John Bolton, Rudi Giuliani) bejövetelével a MEK megerősítette kiképzőbázisát Albániában. Az amerikai neokonzervatívok számára a MEK harcosai kitünő bázist szolgáltatnak az iráni rezsim destabilizációjához.

Ne felejtsük, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó 2018 végére már rezsimváltást ígért Iránban. Giuliani pedig 2017 július 1-én felszólalt a MEK rendezvényén Párizsban, ahol a Trump kormányzat támogatásával az „iráni elnyomó rezsim” megdöntésére szólított fel.

Ez az elképesztő történet egy EU-tagjelölt országban újra reflektorfénybe helyezi az Unió balkáni vonalvezetésének inkompetenciáját és impotenciáját. Albánia 2014-ben lett EU-tagjelölt ország, de a Nyugat-Balkán mára kiszorult a nyugat-európai politikai vezetők érdeklődési köréből. Az általános hangulatból ízelítőt adott Macron elnök, aki április 17-i strasbourgi beszédében azt mondta: „addig nem érdemes a bővítésről vitázni, amíg az EU meg nem reformálja önmagát”.

Török iszlamizálási hullám

Az iszlamista török kormány teljesen másképp áll Albániához. Erdogan elnök magához láncolja Rama miniszterelnököt, olyannyira, hogy Rama volt az egyetlen európai vezető, aki részt vett Erdogan lányának esküvőjén. Igaz, Rama a másik irányba szintén tud helyezkedni, hiszen részt vett Soros György harmadik esküvőjén is.

Káncz Csaba

A különböző politikai rendszerei ellenére Albánia 1912-es megalapítása óta egy szekuláris állam volt. Az iszlamista Erdogan ezt akarja megváltoztatni és 2015-ben személyesen avatta föl a török állami pénzekből megépített „Namazgja” nagymecsetet, amely a legnagyobb mecset Albániában. Albánia tehát Koszovó, Bosznia és Macedónia mellett azon balkáni állammá vált, amelynek politikai pártjait, akadémiai egyesületeit és médiáját egyre jobban behálózzák Erdogan emberei. Az török iszlamizáció térnyerésével párhuzamosan természetesen egyre szűkül a térség ezen országainak európai perspektívája.

Csodálkozhatunk-e ezek után azon, hogy a tavaly augusztusban miniszterelnöki székét elfoglaló Rama egyik első intézkedéseként feloszlatta (!) az európai integrációs minisztériumot és helyette inkább létrehozta az emigráns albánok minisztériumát. Rama regionális ambícióit jól mutatja, hogy kormányában négy államtitkári helyet adott koszovói politikusoknak. Rama idén februárban szoros politikai unió kialakítását szorgalmazta Albánia és Koszovó között, felvetve, hogy egy napon a két országnak a „nemzeti egység jelképeként” egy elnöke lesz.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG