4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az amerikai neokonzervatívok az EU-tagjelölt Albániában működtetik az iráni rezsim megdöntésére felesküdött iszlamista harcosok táborát. Miközben a nyugat-európai vezetők lemondtak a nyugat-balkáni EU bővítésről, Erdogan padlógázzal iszlamizálja Albániát. Az ország 2014-ben lett EU-tagjelölt, de a miniszterelnök tavaly feloszlatta az európai integrációs minisztériumot.
Bojko Boriszov bolgár kormányfő (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

„Albánia lesz a koordinációs központja az Iszlám Állam (IS) Balkánra visszatérő harcosainak” – jelentette be Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök Tiranában. Az elképesztő kijelentést egy sajtótájékoztatón tette, amelyet Edi Rama albán miniszterelnökkel közösen tartott. Rama azonnal a kritikák kereszttüzébe került, hiszen erről a fejleményről nem konzultált az albán parlamenttel.

Albániában készülnek Irán ellen

Albánia már korábban befogadott gyanús és veszélyes elemeket. 2005-ben az Egyesült Államok küldött az országba 5 személyt a hírhedt Guantanamo Bay táborból. 2013 és 2016 között pedig Washington 2900 mudzshedin (Mojehedin-e Khalq / MEK) szélsőségest küldött az országba Irakból, akiket Bagdad már 2003 óta ki akart utasítani. A MEK a legnagyobb és legmilitánsabb emigráns baloldali csoport, amely küzd a jelenlegi iszlamista iráni rezsim ellen.

Az albán kormány csak azzal az amerikai ígérettel fogadta be a MEK szélsőségeseit, hogy Washington létrehoz egy de-radikalizációs központot az országban, amely segíteni fogja a radikálisok reintegrációját a társadalomba. Ez az intézet nem jött létre, sőt az iráni rezsim megdöntésére törekvő Trump tanácsadók (John Bolton, Rudi Giuliani) bejövetelével a MEK megerősítette kiképzőbázisát Albániában. Az amerikai neokonzervatívok számára a MEK harcosai kitünő bázist szolgáltatnak az iráni rezsim destabilizációjához.

Ne felejtsük, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó 2018 végére már rezsimváltást ígért Iránban. Giuliani pedig 2017 július 1-én felszólalt a MEK rendezvényén Párizsban, ahol a Trump kormányzat támogatásával az „iráni elnyomó rezsim” megdöntésére szólított fel.

Ez az elképesztő történet egy EU-tagjelölt országban újra reflektorfénybe helyezi az Unió balkáni vonalvezetésének inkompetenciáját és impotenciáját. Albánia 2014-ben lett EU-tagjelölt ország, de a Nyugat-Balkán mára kiszorult a nyugat-európai politikai vezetők érdeklődési köréből. Az általános hangulatból ízelítőt adott Macron elnök, aki április 17-i strasbourgi beszédében azt mondta: „addig nem érdemes a bővítésről vitázni, amíg az EU meg nem reformálja önmagát”.

Török iszlamizálási hullám

Az iszlamista török kormány teljesen másképp áll Albániához. Erdogan elnök magához láncolja Rama miniszterelnököt, olyannyira, hogy Rama volt az egyetlen európai vezető, aki részt vett Erdogan lányának esküvőjén. Igaz, Rama a másik irányba szintén tud helyezkedni, hiszen részt vett Soros György harmadik esküvőjén is.

Káncz Csaba

A különböző politikai rendszerei ellenére Albánia 1912-es megalapítása óta egy szekuláris állam volt. Az iszlamista Erdogan ezt akarja megváltoztatni és 2015-ben személyesen avatta föl a török állami pénzekből megépített „Namazgja” nagymecsetet, amely a legnagyobb mecset Albániában. Albánia tehát Koszovó, Bosznia és Macedónia mellett azon balkáni állammá vált, amelynek politikai pártjait, akadémiai egyesületeit és médiáját egyre jobban behálózzák Erdogan emberei. Az török iszlamizáció térnyerésével párhuzamosan természetesen egyre szűkül a térség ezen országainak európai perspektívája.

Csodálkozhatunk-e ezek után azon, hogy a tavaly augusztusban miniszterelnöki székét elfoglaló Rama egyik első intézkedéseként feloszlatta (!) az európai integrációs minisztériumot és helyette inkább létrehozta az emigráns albánok minisztériumát. Rama regionális ambícióit jól mutatja, hogy kormányában négy államtitkári helyet adott koszovói politikusoknak. Rama idén februárban szoros politikai unió kialakítását szorgalmazta Albánia és Koszovó között, felvetve, hogy egy napon a két országnak a „nemzeti egység jelképeként” egy elnöke lesz.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG