3p
A Világgazdasági Fórum ma megjelent elemzése szerint igen rosszul állunk a versenyképességi rangsorban, a 69. helyen. Vajon tényleg ilyen rossz-e a helyzet, vagy sok olyan szubjektív elem is van a mérésben, amely torzító hatású? Mindenestre a kistigris Szlovákia is a közelünkben van, úgy hogy olyan nagy gond nem lehet.

Mielőtt pánikba esnénk, hogy így lesüllyedtünk az országok sorában, legyünk tisztában azzal, hogy ez az adat nem az ország tényleges fejlettségét jelöli, arra vannak más mutatószámok, melyek szerint általában a 40-50. hely környékén vagyunk. Ezek közül is legfontosabb az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson, és ebben már sokkal jobb a helyzet, mert a Világbank és az IMF mérése szerint a 47. helyen vagyunk. (A World Economic Forum teljes felmérése itt érhető el >>>>)

Mi is ez?

Nézzük meg, hogy ez a bizonyos versenyképességi lista mit is takar, mi alapján készítik. A legfontosabb, hogy kevés konkrét mérhető adatra alapoz, a tényezők többségét az adott országban működő vállalatok vezetőinek véleménye alapján határozzák meg. Így az eredmény adott esetben sokkal inkább a vállalatvezetők hangulatát, esetleg az adott országban jellemző hangulatot mutathatja, mint a gazdaság tényleges állapotát.

Magyarország a 69. helyen 
végzett. Forrás: weforum.org

A versenyképesség mérésének több nagy csoportja van, ilyenek az intézmények, az infrastruktúra, a stabil makrogazdasági környezet, egészségügy és alapfokú oktatás, felsőoktatás és továbbképzés, árupiacok hatékonysága, munkaerőpiac hatékonysága, pénzügyi piacok fejlettsége, a meglevő technológiák hatékony kihasználásának képessége, az általuk megtermelt áruk belső- és külső piacokon való értékesítésének képessége és az innováció.

Módszertan

Ezeket a tényezőket az országok GDP-jének szintjétől függően különböző súlyozással veszik figyelembe, ez az algoritmus is okozhat torzításokat. Nyilván van néhány olyan tényező, ami nálunk rosszabbnak tűnik, mint gondolnánk, és ez lehúzza az összeredményt. Megemlítik például a magas adóterheket, ami az SZJA esetében abszolút nem mondható el, viszont a szociális adó, egészségügyi-, és nyugdíjjárulék valóban kirívóan magas, amit a vállaltvezetők különösen súlyosnak érezhetnek, ezért jelentős problémaként számolhattak be róla.

A jelentés említi még az intézményrendszer és a felsőoktatás, valamint a szakképzés problémáit. Ezek feltehetőleg megint csak nem annyira rosszak, viszont a vállalatvezetők drámainak érezhetik a kialakult munkaerőhiány miatt, aminek nem a képzésben kereshető a valódi oka, hanem abban, hogy alacsonyak a bérek, legalábbis ahhoz képest, hogy 3-4-szeres összegért munkát kaphat valaki sok szakmában egy-két országgal arrébb.

A szomszédok

Nehéz lenne az összes tényezőt végigvenni, de hogy nincs nagy baj, az is mutatja, hogy nem csak mi vagyunk jóval hátrébb, mint az egyéb fejlettségi listákon, hanem két olyan éltanuló szomszédunk is, akikről egyébként csak jót hallani, és amúgy is mindenben előttünk járnak: Szlovákia és Szlovénia. Szlovákia a 65. lett, alig van előttünk, a sokkal magasabb életszínvonalú Szlovénia pedig 56., a velünk nagyjából összemérhető Horvátország ugyanakkor a 74. Érdekesség még, hogy jóval előttünk van Bulgária, de ami igazán a szubjektivitásra utal, az Macedónia helyezése, amely pont előttünk áll.

Reagált az NGM A magyar gazdaság versenyképességének nem az az elsődleges fokmérője, hogy Magyarország hányadik helyen szerepel egy kutatóintézet rangsorában - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Világgazdasági Fórum felmérése után. Részletek >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG