<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Romániában az adócsökkentések és a béremelések veszélyeztetik az elmúlt hét év gazdasági eredményeit

Az elmúlt években végrehajtott adócsökkentések és béremelések veszélyeztetik a 2010 óta elért gazdasági eredményeket – mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségvezetője. Az elmúlt napokban Romániában tartózkodott az IMF küldöttsége, amely az állam- és a kormányfővel, valamint parlamenti pártok vezetőivel folytatott megbeszélést.A látogatás végén Reza Baqir elmondta: jelenleg nincs hitelmegállapodás Románia és az IMF között, és erről nem is volt szó 2015 óta, amikor kifutott az utolsó egyezmény.

A delegáció vezetője hangsúlyozta: A valutaalap mindössze tanácsokkal segít a kormánynak, a román hatóságok nem igényeltek újabb megállapodást. Románia jelentősen megerősítette gazdaságát, amit a 2008-as nemzetközi válság erőteljesen sújtott. Hozzátette: Az elmúlt években végrehajtott sorozatos adócsökkentések, a munka termelékenységét meghaladó béremelések, valamint a közberuházások gyenge minősége ugyanakkor veszélyeztetik az elmúlt hét évben elért eredményeket, és csökkentik a román gazdaság növekedési képességét.

Mindenki másképp számolt

A küldöttségvezető szerint a bukaresti kormánynak a közberuházások serkentésére kellene áttérjen a fogyasztásösztönző politika helyett, ugyanis csak így fenntartható a gazdasági növekedés. Baqir ezen felül bírálta az idei román költségvetést is, az IMF becslése szerint ugyanis az államháztartási hiány elérheti a román bruttó hazai termék (GDP) 3,7 százalékát. Az Európai Bizottság is 3,6 százalékos deficitet vetített előre, miközben a román kormány 3 százalékos államháztartási hiányt vállalt.

A bukaresti pénzügyminisztérium korábban közölte, hogy az eltérő számítási mód adja a különbséget, ezt Baqir is megerősítette. Állítása szerint az egyik lényeges különbség abból adódik, hogy a Valutaalap az idén 4,2 százalékos román gazdasági növekedéssel számol, míg a bukaresti kormány 5,2 százalékkal. Rámutatott: a román kormány által eddig elfogadott béremelések a 2017 és 2020 közötti időszakban GDP arányosan 2,1 százalékkal növelik a kiadásokat.

Az államháztartási hiány csökkentése érdekében Bukarestnek növelni kell az Európai Uniótól lehívható pénzek arányát, az előző uniós költségvetési ciklusban ugyanis a rendelkezésére bocsátott pénzeknek mintegy 80 százalékát használta fel Románia. Emellett javasolta az adóbehajtás hatékonyságának növelését is, mert Bukarest kevés áfát hajt be ahhoz képest, amennyit begyűjthetne.

Emellett az állami vállalatoknál tervezett szerkezeti reformok végrehajtását, a korrupcióellenes harc folytatását, és a júliusban tervezett újabb nyugdíjemelés elhalasztását javasolta a deficit mérséklése érdekében. Klaus Iohannis román államelnök pénteken kijelentette: reméli, hogy a kormány figyelembe veszi az IMF által megfogalmazott "jól megalapozott" aggodalmakat.

Terjed a kanyarójárvány - egyre több a megbetegedés

Oroszi Beatrix elmondta, Magyarországon kívül nyolc európai országban alakultak ki kisebb, lokális járványok, például Ausztriában, Franciaországban vagy Olaszországban. Ezekbe az országokba az utazást nem korlátozzák, a kivétel ez alól Románia. Tovább >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos