<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Romániában az adócsökkentések és a béremelések veszélyeztetik az elmúlt hét év gazdasági eredményeit

Az elmúlt években végrehajtott adócsökkentések és béremelések veszélyeztetik a 2010 óta elért gazdasági eredményeket – mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségvezetője. Az elmúlt napokban Romániában tartózkodott az IMF küldöttsége, amely az állam- és a kormányfővel, valamint parlamenti pártok vezetőivel folytatott megbeszélést.A látogatás végén Reza Baqir elmondta: jelenleg nincs hitelmegállapodás Románia és az IMF között, és erről nem is volt szó 2015 óta, amikor kifutott az utolsó egyezmény.

A delegáció vezetője hangsúlyozta: A valutaalap mindössze tanácsokkal segít a kormánynak, a román hatóságok nem igényeltek újabb megállapodást. Románia jelentősen megerősítette gazdaságát, amit a 2008-as nemzetközi válság erőteljesen sújtott. Hozzátette: Az elmúlt években végrehajtott sorozatos adócsökkentések, a munka termelékenységét meghaladó béremelések, valamint a közberuházások gyenge minősége ugyanakkor veszélyeztetik az elmúlt hét évben elért eredményeket, és csökkentik a román gazdaság növekedési képességét.

Mindenki másképp számolt

A küldöttségvezető szerint a bukaresti kormánynak a közberuházások serkentésére kellene áttérjen a fogyasztásösztönző politika helyett, ugyanis csak így fenntartható a gazdasági növekedés. Baqir ezen felül bírálta az idei román költségvetést is, az IMF becslése szerint ugyanis az államháztartási hiány elérheti a román bruttó hazai termék (GDP) 3,7 százalékát. Az Európai Bizottság is 3,6 százalékos deficitet vetített előre, miközben a román kormány 3 százalékos államháztartási hiányt vállalt.

A bukaresti pénzügyminisztérium korábban közölte, hogy az eltérő számítási mód adja a különbséget, ezt Baqir is megerősítette. Állítása szerint az egyik lényeges különbség abból adódik, hogy a Valutaalap az idén 4,2 százalékos román gazdasági növekedéssel számol, míg a bukaresti kormány 5,2 százalékkal. Rámutatott: a román kormány által eddig elfogadott béremelések a 2017 és 2020 közötti időszakban GDP arányosan 2,1 százalékkal növelik a kiadásokat.

Az államháztartási hiány csökkentése érdekében Bukarestnek növelni kell az Európai Uniótól lehívható pénzek arányát, az előző uniós költségvetési ciklusban ugyanis a rendelkezésére bocsátott pénzeknek mintegy 80 százalékát használta fel Románia. Emellett javasolta az adóbehajtás hatékonyságának növelését is, mert Bukarest kevés áfát hajt be ahhoz képest, amennyit begyűjthetne.

Emellett az állami vállalatoknál tervezett szerkezeti reformok végrehajtását, a korrupcióellenes harc folytatását, és a júliusban tervezett újabb nyugdíjemelés elhalasztását javasolta a deficit mérséklése érdekében. Klaus Iohannis román államelnök pénteken kijelentette: reméli, hogy a kormány figyelembe veszi az IMF által megfogalmazott "jól megalapozott" aggodalmakat.

Terjed a kanyarójárvány - egyre több a megbetegedés

Oroszi Beatrix elmondta, Magyarországon kívül nyolc európai országban alakultak ki kisebb, lokális járványok, például Ausztriában, Franciaországban vagy Olaszországban. Ezekbe az országokba az utazást nem korlátozzák, a kivétel ez alól Románia. Tovább >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG