<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A német-török viszonyban jelentkező folyamatos feszültségek legújabb fejezete, hogy német parlamenti képviselők elleni török titkosszolgálati tevékenységre derült fény. Közben az osztrák védelmi miniszter Törökország és Szaúd-Arábia balkáni befolyásának növekedésétől óv. Úgy tűnik, Magyarország sem marad figyelem nélkül, Gülen vagy Erdogan gondolatai magyarul is olvashatók.

Se veled, se nélküled – jellemezte ma Németország és Törökország kapcsolatát a Die Welt, de EU-török viszonylatban is írhatták volna ugyanezt. A Németországban élő rengeteg török, az élénk gazdasági kapcsolatok, a tavalyi a menekültügyi egyezmény, a NATO-tagság és még számos más dolog köti össze a két országot.

Ugyanakkor az örmény népirtás népirtásnak nyilvánítása a Bundestagban, a tavalyi puccskísérlet után a török fél által követelt kiadatások megtagadása, a tavaszi népszavazás kampányrendezvényeinek letiltása konfliktusforrás. Vagy a demokrácia török leépítése és a „rendszerkritikusok” elleni durva fellépés, a tisztogatások rendszeres kritizálása német oldalról – rengeteg a kapcsolatokat beárnyékoló tényező is.

"Lehetséges aktivitás"

Ma a Die Welt újabbat talált, információi szerint a török titkosszolgálat már nemcsak az ott élő törökök ellen kémkedik, hanem német politikusokról is gyűjt adatokat. A szövetségi bűnüldözési hivatal, a BKA nemrég szövetségi parlamenti képviselőkkel konzultált „külföldi hírszerző szolgálatok lehetséges aktivitásáról”. Ezt a szervezet kérdésre válaszolva meg is erősítette, konkrét ország említése nélkül.

Törökország eddig is folytatott sokféle aktivitást Németországban, részben hivatalosan, például rendszeresen együttműködik a két ország rendőrsége. Ám azt is nyíltan elismerték korábban, hogy a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott Gülen-mozgalom aktivistáit mindenütt, Németországban is szemmel kívánják tartani. A gyanúsított személyekről és szervezetekről listát is adtak át a német hatóságoknak, amelyek azonban nem kívántak ellenük hivatalosan fellépni.

Ötször annyi menekült

Nemrég új feszültségforrás lett, hogy Németország a G-20 csúcsra Hamburgba készülő török elnök biztonsági emberei között kiszúrt négyet, akiket Amerikában köröznek. A testőrködés közben az USA-ban ugyanis összeverték az Erdogan ellen tüntető kurdokat.

A napokban pedig azt fejtegették a német lapok, hogy az EU és Törökország közötti menekültügyi megállapodás talán nem is olyan jó, mint ahogy látszik. Kimutatták, hogy a megállapodás hatályba lépése (2016. március 20-a) óta az EU 6300 menekültet vett át Törökországtól, eközben Törökország csak 1200-at az EU-tól, ötödannyit. (Ebből 2000 került Németországba.)

Az osztrák miniszter aggódik

Az eredeti megállapodás szerint az arány 1:1 lett volna, az EU annyi menekültet vett volna fel, amennyit Görögországból Törökországba visszaküldenek. (Ez mondjuk még mindig töredéke a korábbi sok százezres menekülttömegnek, akik az Égei-tengeren átkeltek.) A különbség oka a hatóságok szerint a menekültügyi eljárások lassúsága.

(Fethullah Gülen honlapja)

Másoknak is okoznak fejfájást a törökök, a tavaszi népszavazás idején rendezett kampányrendezvényeket Hollandiában, Ausztriában és másutt is sokan ellenezték. Az osztrák védelmi miniszer, Hans-Peter Doskozil (SPÖ) pedig tegnap egészen más területeken látta Törökországot nyomulni.

Lopakodó iszlamizáció

Szerinte a Balkánon az iszlám befolyása egyre erősebb, „lopakodó iszlamizáció” folyik. Az EU befolyása csökken, Szaúd-Arábiáé és Törökországé pedig nő. Az EU-s NATO-csapatok létszámának csökkenése mellett a törököké emelkedhet, amit a miniszer megengedhetetlennek tart. A törökök azonban más téren is nyomulnak, így a háborúk által szétrombolt városok újjáépítésében is jeleskednek (például Banja Luka, Szarajevo, Prizren és Pristina városokban.)

A lap szerint a balkáni országoknak EU-tagságot ígértek, amiből semmi sem lett, ezért azok csalódtak Európában. A muszlim országok mellett Oroszország is növelni igyekszik befolyását a térségben.

A magyarok kicsik, de Allahnak ők is számítanak?

Lehet, hogy Magyarország kicsi, de azért a két, mintegy húsz éve viaskodó török bika, Recep Tayyip Erdogan és Fethullah Gülen látókörében van, legalább a propaganda szintjén. Erre utal, hogy Gülennek az „Allah Küldötte: Mohammed” című vallási tárgyú könyvét magyarra is lefordították, és időnként ingyen osztogatják a magyaroknak, így jutott hozzánk is egy példány. Gülen pedig magyar nyelvű honlapot is tart fenn, ahol számos írása olvasható.

Nem mintha Erdogannak ne lenne saját magyar nyelvű honlapja, a TRT állami média magyar címoldalának tetején már-már sztálini magasságokban trónol, ott, ahol más weboldalaknak a címe szokott lenni. A tartalmak elemzésére nem vállalkozunk, de meglepődnénk, ha Erdogan-kritikus cikkeket találnánk az oldalon. (Lásd képeinket feljebb.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG