5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német-török viszonyban jelentkező folyamatos feszültségek legújabb fejezete, hogy német parlamenti képviselők elleni török titkosszolgálati tevékenységre derült fény. Közben az osztrák védelmi miniszter Törökország és Szaúd-Arábia balkáni befolyásának növekedésétől óv. Úgy tűnik, Magyarország sem marad figyelem nélkül, Gülen vagy Erdogan gondolatai magyarul is olvashatók.

Se veled, se nélküled – jellemezte ma Németország és Törökország kapcsolatát a Die Welt, de EU-török viszonylatban is írhatták volna ugyanezt. A Németországban élő rengeteg török, az élénk gazdasági kapcsolatok, a tavalyi a menekültügyi egyezmény, a NATO-tagság és még számos más dolog köti össze a két országot.

Ugyanakkor az örmény népirtás népirtásnak nyilvánítása a Bundestagban, a tavalyi puccskísérlet után a török fél által követelt kiadatások megtagadása, a tavaszi népszavazás kampányrendezvényeinek letiltása konfliktusforrás. Vagy a demokrácia török leépítése és a „rendszerkritikusok” elleni durva fellépés, a tisztogatások rendszeres kritizálása német oldalról – rengeteg a kapcsolatokat beárnyékoló tényező is.

"Lehetséges aktivitás"

Ma a Die Welt újabbat talált, információi szerint a török titkosszolgálat már nemcsak az ott élő törökök ellen kémkedik, hanem német politikusokról is gyűjt adatokat. A szövetségi bűnüldözési hivatal, a BKA nemrég szövetségi parlamenti képviselőkkel konzultált „külföldi hírszerző szolgálatok lehetséges aktivitásáról”. Ezt a szervezet kérdésre válaszolva meg is erősítette, konkrét ország említése nélkül.

Törökország eddig is folytatott sokféle aktivitást Németországban, részben hivatalosan, például rendszeresen együttműködik a két ország rendőrsége. Ám azt is nyíltan elismerték korábban, hogy a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott Gülen-mozgalom aktivistáit mindenütt, Németországban is szemmel kívánják tartani. A gyanúsított személyekről és szervezetekről listát is adtak át a német hatóságoknak, amelyek azonban nem kívántak ellenük hivatalosan fellépni.

Ötször annyi menekült

Nemrég új feszültségforrás lett, hogy Németország a G-20 csúcsra Hamburgba készülő török elnök biztonsági emberei között kiszúrt négyet, akiket Amerikában köröznek. A testőrködés közben az USA-ban ugyanis összeverték az Erdogan ellen tüntető kurdokat.

A napokban pedig azt fejtegették a német lapok, hogy az EU és Törökország közötti menekültügyi megállapodás talán nem is olyan jó, mint ahogy látszik. Kimutatták, hogy a megállapodás hatályba lépése (2016. március 20-a) óta az EU 6300 menekültet vett át Törökországtól, eközben Törökország csak 1200-at az EU-tól, ötödannyit. (Ebből 2000 került Németországba.)

Az osztrák miniszter aggódik

Az eredeti megállapodás szerint az arány 1:1 lett volna, az EU annyi menekültet vett volna fel, amennyit Görögországból Törökországba visszaküldenek. (Ez mondjuk még mindig töredéke a korábbi sok százezres menekülttömegnek, akik az Égei-tengeren átkeltek.) A különbség oka a hatóságok szerint a menekültügyi eljárások lassúsága.

(Fethullah Gülen honlapja)

Másoknak is okoznak fejfájást a törökök, a tavaszi népszavazás idején rendezett kampányrendezvényeket Hollandiában, Ausztriában és másutt is sokan ellenezték. Az osztrák védelmi miniszer, Hans-Peter Doskozil (SPÖ) pedig tegnap egészen más területeken látta Törökországot nyomulni.

Lopakodó iszlamizáció

Szerinte a Balkánon az iszlám befolyása egyre erősebb, „lopakodó iszlamizáció” folyik. Az EU befolyása csökken, Szaúd-Arábiáé és Törökországé pedig nő. Az EU-s NATO-csapatok létszámának csökkenése mellett a törököké emelkedhet, amit a miniszer megengedhetetlennek tart. A törökök azonban más téren is nyomulnak, így a háborúk által szétrombolt városok újjáépítésében is jeleskednek (például Banja Luka, Szarajevo, Prizren és Pristina városokban.)

A lap szerint a balkáni országoknak EU-tagságot ígértek, amiből semmi sem lett, ezért azok csalódtak Európában. A muszlim országok mellett Oroszország is növelni igyekszik befolyását a térségben.

A magyarok kicsik, de Allahnak ők is számítanak?

Lehet, hogy Magyarország kicsi, de azért a két, mintegy húsz éve viaskodó török bika, Recep Tayyip Erdogan és Fethullah Gülen látókörében van, legalább a propaganda szintjén. Erre utal, hogy Gülennek az „Allah Küldötte: Mohammed” című vallási tárgyú könyvét magyarra is lefordították, és időnként ingyen osztogatják a magyaroknak, így jutott hozzánk is egy példány. Gülen pedig magyar nyelvű honlapot is tart fenn, ahol számos írása olvasható.

Nem mintha Erdogannak ne lenne saját magyar nyelvű honlapja, a TRT állami média magyar címoldalának tetején már-már sztálini magasságokban trónol, ott, ahol más weboldalaknak a címe szokott lenni. A tartalmak elemzésére nem vállalkozunk, de meglepődnénk, ha Erdogan-kritikus cikkeket találnánk az oldalon. (Lásd képeinket feljebb.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG