BUX
35 794.01
+1.03%
+367.00
OTP
10 640.00
+2.90%
+300.00
MOL
1 785.00
-0.45%
-8.00
RICHTER
7 075.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 13. 10:36

Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  

A világhírű Princeton Egyetem két hete bejelentette, hogy átnevezik a Woodrow Wilson egykori amerikai elnökről elnevezett intézményeket.  Az indoklás szerint a volt államfő rasszista nézeteket vallott és ez a politikájában is megnyilvánult. Június elején a New Jersey-ben található Monmouth Egyetem vette le Wilson nevét az egyik legfontosabb épületéről.

Az 1919-ben Nobel-békedíjat kapott, 1913 és 1921 között hivatalban lévő politikus már több felmérésben is bekerült minden idők legrosszabb amerikai elnökei közé. Most emeljünk ki két olyan mozzanatot a politikai tevékenységéből, amely a mai napig befolyásolja világunk történéseit.

Az első világháború és a békerendszerek

Az amerikai konzervatív sajtó súlyos hibának minősíti Wilson Amerikájának 1917-es belépését az európai háborúba, amely megtörte a patthelyzetet és lehetővé tette London és Párizs számára, hogy katasztrofális tűzszüneti feltételeket támasszanak Berlin felé. A humanista álmokat kergető Wilsont aztán kijátszották a Párizs-környéki békék során az Egyesült Királyság és Franciaország nacionalista vezetői. Az eredmény Németország olyan szintű megalázása volt, amely – az 1929-es globális pénzügyi válsággal karöltve – utat nyitott egy következő pusztító háború felé.

Woodrow Wilson. Fotó: history.com Woodrow Wilson. Fotó: history.com

A német, osztrák, magyar, bolgár, török elégedetlenséget részben pszichológiai tényezőkre lehet visszavezetni, de ezek közelebbi vizsgálata arra utal, hogy az elégedetlenséget nemcsak a területi kérdésekben mutatkozó, a nemzeti elvtől eltérő megoldások fűtötték, hanem a konferencia egész magatartása, ami a háború résztvevőit mereven két kategóriára bontotta: bűnösökre és az igazság bajnokaira.  A békeszerződések a felelősség mellett megállapították a „háborús bűnösséget” is, és a felelős államok vezető politikai és katonai személyiségeit nemzetközi bíróság elé kívánták állítani a háborúval és hadviseléssel kapcsolatban már elfogadott nemzetközi szabályozások alapján. 

Nem sikerült azonban megküzdeni azzal a ténnyel, hogy a keresett „nagy bűnösök” sorra eltűntek. II. Vilmos német császárt a holland kormány nem volt hajlandó kiadni, Ferenc József császár 1916-ban meghalt, Tisza Istvánt 1918 őszén meggyilkolták, abban pedig a konferencia nagyjai egyetértettek, hogy IV. Károlyt a háborúért már csak azért sem lehet törvény elé állítani, mert annak kirobbantásához semmi köze nem volt, a háborút nem akarta, sőt, megpróbálta országát abból kivezetni.

Visszatekintve megállapítható, hogy a győztes oldalon csupán egyetlen szakértő, John Maynard Keynes angol matematikus és közgazdász látta előre az úgynevezett békerendszer várható következményeit. Keynes a versailles-i békekonferencián a brit delegáció tanácsadójaként szolgált.  Mivel a békeszerződéseket elfogadhatatlannak tartotta, lemondott, és „A béke gazdasági következményei” című munkájában fejtette ki, hogy a békefeltételek büntető jellegűek, szétzilálják a háború előtti kapcsolatokat, Európa fejlődési bázisát pedig tönkreteszik.

Idén, a trianoni békeszerződés centenáriumán érdemes felidézni azt a kevéssé ismert tényt, hogy Wilson 1919. október 2-án agyvérzést kapott, így elnöki feladatainak nagy részét titokban felesége, Edith Wilson gyakorolta 17 hónapon keresztül – vagyis az I. világháború utáni tragikus békerendszerek megalkotása alatt is!  

Az amerikai jegybank létrehozása

Wilson elnök hozta létre 1914-ben a vegyes, állami-privát rendszerben működő FED-et, amelynek tevékenysége a mai napig vörös posztónak számít több agytröszt számára is.  Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett folyamatosan kardoskodó Mises Intézet átfogó jelentése leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő.  A FED a laza pénzpolitikájával bizonyíthatóan döntő szerepet játszott azon pénzügyi kártyavárak kialakításában, amelyek az 1929-es, majd a 2008-as pénzügyi összeomláshoz vezettek.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
Makro / Külgazdaság A külkereskedelmünk már elkezdett kigyógyulni a koronavírusból
MTI | 2020. augusztus 7. 10:12
Még mindig zuhan, de már nem annyira, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság Kinyírta a vírusválság Spanyolország turizmusát
Wéber Balázs | 2020. augusztus 7. 09:46
Története legrosszabb időszakát éli a spanyol turisztikai szektor a koronavírus-járvány ellenes korlátozó intézkedések miatt, ráadásul nem várható jelentős javulás.   
Makro / Külgazdaság A kormány már idén odaadja az összes pénzt a veszprémi tornacsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 09:24
A teljes, közel 1 milliárd forintos támogatási összeget megkapja Veszprém még 2020-ban.
Makro / Külgazdaság Ismét emelkedett az aktív fertőzöttek száma - ketten meghaltak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 09:12
24 új fertőzöttet jelentettek pénteken, két idős krónikus beteg elhunyt.
Makro / Külgazdaság Négy országot ajánl a nyaralásra Orbán Viktor - védőoltást rendelt Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 08:25
Az ország intelligenciaszintje, utazási-nyaralási célpontok, munkahelyteremtés és némi újabb libernyákozás - ezek a témák is szóba kerültek a pénteki miniszterelnöki rádióinterjúban, ahol kiderült: 5 millió védőoltást rendeltünk az EU programján keresztül.
Makro / Külgazdaság Felturbózzák a KRÉTA rendszert, hátha megint nem tudnak iskolába menni a gyerekek
MTI | 2020. augusztus 7. 06:49
Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Azt állítják, már nem lesz szükség a Google Classroomra sem.
Makro / Külgazdaság Készülhet a Tankcsapda és Balázs Fecó: indulhatnak a raktárkoncertek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:36
Megjelent a kormányhatározat, amivel előteremtik a pénzt a raktárkoncertekre és a cigányzene támogatására.
Makro / Külgazdaság A nap képe: felkavaró fotóval emlékeztek Hirosima és Nagaszaki áldozataira
Wéber Balázs | 2020. augusztus 6. 16:51
Hirosimára 75 évvel ezelőtt dobott le atombombát az amerikai légierő.
hírlevél