6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Trump nyílt megvetése az európai szövetségesek iránt és Putyin iránti csodálata sok európai vezetőt aggaszt. Nem véletlen, hogy Berlinben egyre erősödnek a hangok, hogy az EU-t atomfegyverekkel kell megerősíteni. Káncz Csaba jegyzete.

Az olcsó amerikai biztonságon, az olcsó orosz gázon és az olcsó kínai termékeken alapuló három évtizedes álomból kontinensünk csak lassan ocsúdik föl. Európa egyelőre tehetetlenül vergődik a globális geopolitikai turbulenciák hullámain, legyen az az orosz-ukrán, avagy az izraeli-Hamász katonai konfliktus.

A Kongresszus republikánusainak szabotőr tevékenysége és Trump esetleges második ciklusa fokozatosan ahhoz a felismeréshez vezet Berlintől Párizsig, hogy Európa magára marad. Ha ráadásul bekövetkezik, hogy Trump nyeri az amerikai elnökválasztást novemberben, biztosra vehető, hogy tovább fogja szorongatni kontinensünket.

Trump 2.0

Noha az USA kilépése a NATO-ból valószínűtlennek tűnik - és az amerikai szenátusban is akadályokba ütközne -, az Egyesült Államoknak megvannak eszközei arra, hogy rendkívül nehézzé tegye Európa dolgát. A súlyos kérdések csak úgy sorjáznak az EU számára: hogyan reagálna Európa, ha az USA megvonja Ukrajnának nyújtott támogatását?

És hogyan nézne ki egy kereskedelmi háború, ha Európa nem fogadná meg Trump felhívását Kína gazdasági elszigetelésére? De Európa számára az igazi kérdés az, hogy miképpen védje meg magát - most és a jövőben - Oroszországtól.

Berlini fejtörő

Nem véletlen, hogy Németországban egyre erősödnek a hangok, hogy az EU-t atomfegyverekkel kell felfegyverezni. Joschka Fischer volt német külügyminiszter a Die Zeit című német hetilapnak 2023 decemberében adott interjújában az európai nukleáris elrettentés mellett érvelt. Ez azért meglepő, mert Fischer volt az, aki 2020-ban aláírta azt a levelet, amelyben a NATO nem-nukleáris szövetségeseit a nukleáris fegyverek tilalmáról szóló szerződéshez való csatlakozásra kérte.

Néhány nappal Fischer fordulatát megelőzően a nukleáris elrettentéssel kapcsolatban Herfried Münkler, történész professzor és a belső berlini politikai körök tanácsadója "egy vörös gombos bőröndöt" képzelt el, amely rotálódna a nagy uniós országok között. Franciaország nukleáris ütőereje nem elég, mert nem biztos, hogy Párizs valóban kész lenne "megvédeni Litvániát vagy Lengyelországot" háború esetén - magyarázza Münkler.

A nagy példányszámú német média által terjesztett követelés azon a megítélésen alapul, hogy Trump novemberi amerikai elnökválasztási győzelme esetén az Egyesült Államok "nukleáris ernyője" Európa felett már nem lenne biztonságos, az EU-nak kell, hogy legyen alternatívája.

Európa, a nukleáris nagyhatalom? Fotó: Depositphotos
Európa, a nukleáris nagyhatalom? Fotó: Depositphotos

Trump és a NATO

A nukleáris fegyverek beszerzéséről szóló új vita hátterében az a megfontolás áll, hogy miként változhat az USA Európával kapcsolatos politikája, ha Donald Trumpot novemberben újraválasztják amerikai elnöknek. Ez azokra az értesülésekre utal, amelyek szerint Trump el akar határolódni a NATO-tól, illetve "készenléti állapotba" kívánja helyezni azt." Trump politikai köréből ismertek azok a tervek, hogy a NATO-t "aludni" hagyja, az amerikai hadsereget kivonja Európából, és a szövetséget legfeljebb egy "nagy háború" keretében ébreszti fel újra.

A transzatlanti szövetség nem igazán releváns az USA központi érdeke szempontjából, hogy megnyerje a Kína elleni hatalmi harcot - ha kell, katonailag is - teszik hozzá megfigyelők. Ez feltehetően megerősíti Trumpot abban, hogy elforduljon a NATO-tól, amellyel már első hivatali ciklusa alatt is kacérkodott.

" Európa, mint nukleáris szuperhatalom "

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung mindezen megfontolásokat felvázoló beszámolója rámutat, hogy hasonló helyzet már Trump 2016. novemberi választási győzelme után is kialakult. 2017 februárjában a lengyel kormány akkori szürke eminenciásának, Jarosław Kaczyńskinak egy javaslatát kell ezzel összefüggésben szemlélni. Kaczyński akkor kijelentette, hogy üdvözölné egy "európai nukleáris szuperhatalom " létrehozását.

Készen áll az első csapásra

A német atomfegyver-vita újabb civakodáshoz vezet Berlin és Párizs között. Ennek hátterében az áll, hogy Franciaország az egyetlen uniós állam, amely atomfegyverrel rendelkezik. Emmanuel Macron elnök azt szorgalmazza, hogy a tervezett európai légvédelmi rendszer (European Sky Shield Initiative, ESSI) egészüljön ki nukleáris elrettentő komponenssel.

Mivel ezt a dolgok jelenlegi állása szerint Franciaország biztosítaná, és Párizs kiemelkedő befolyásra tenne szert, a német kormány elutasítja a terveket. Eközben francia politikusok hangsúlyozzák, hogy Franciaország elvileg kész arra is, hogy elsőként alkalmazzon atomfegyvert. "Franciaország nem azt mondja, hogy csak a második csapást fontolgatja" - magyarázza Thomas Gassilloud, a nemzetgyűlés védelmi bizottságának elnöke. Gassilloudot nemrég úgy idézték, hogy Párizs fenntartja a jogot, hogy "a hagyományos támadásokra is első csapással válaszoljon".

Putyin csodálata

Bár a transzatlanti biztonsági kapcsolatok túlélték az első Trump-elnökséget, az elnök nyílt megvetése az európai szövetségesek iránt, az Egyesült Államok európai biztonság iránti elkötelezettségével kapcsolatos kétértelmű retorikája és Putyin elnök iránti csodálata sok európait aggaszt, és felvetődik, hogy egy második ciklus még nehezebb időket hozhat.

Az ellenérv - hogy a Trump-kormányzat európai biztonsággal kapcsolatos tényleges politikája szilárdan összhangban maradt elődeiével - sőt új képességeket fejlesztett ki a kiterjesztett elrettentés érdekében -, kevéssé vonzó Európában. Trump stílusa és éles retorikája elhomályosította a pragmatizmust, amely számos politikai területen, köztük a kiterjesztett elrettentés terén is érvényesült.

Egy új amerikai kormányzat számára az európai nukleáris elrettentő eszközről szóló jelenlegi kiszámíthatatlan európai vita tanulságai így meglehetősen egyszerűek lehetnek: létfontosságú az európaiak, - és különösen a németek megnyugtatása -, hogy az amerikai "nukleáris védőernyő" a helyén marad.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Komoly mellékhatása van az eltévedt orosz rakétáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 16:42
Kerülik a turisták, különösen a külföldi látogatók a Duna deltájában lévő településeket, amelyek környékén korábban eltévedt orosz rakéták csapódtak be.
Makro / Külgazdaság Világmárkákra tenyereltek rá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 12:12
Az Ariston, valamint Bosch márkájú gépeket forgalmazó cégek oroszországi leányvállalatai kerülnek a Gazprom fennhatósága alá. 
Makro / Külgazdaság Mindenki villanyautózni fog?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 11:26
Az elektromos autók a vártnál lassabban, de egyre nagyobb szerelet kérnek maguknak. Persze van egy csomó kihívás, elég csak a magas árra és a finanszírozásra, az áramkutak hiányára, a hatótáv-félelmekre gondolni. Egyebek mellett ezek a kérdések lesznek terítéken a Privátbankár, az Mfor és a piac és Profit kiadója, a Klasszis Lapcsoport által szervezett hiánypótló,  "E" mint energia című május 16-án sorra kerülő konferencia villanyautó-szekciójában. 
Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG