5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.

Ki ez az ember?

Vivek Ramaswamy republikánus elnökjelölt választási kampányának szlogenje egy szóból áll: „Igazság”. Ennek hosszabb változata pedig háromból: „Igazság. Szavazz Vivekre!” A rendkívül gazdag üzletember ezzel arra utal, hogy a választókat évtizedek óta becsapja a washingtoni elit.

Szerinte ha az amerikaiak egy igazi elnököt akarnak, aki elmondja az igazat, és bevezet egy olyan forradalmat, amilyet az ország 1776 óta nem látott, akkor őt, a mindössze 38 éves politikai újoncot kell megválasztaniuk. Ez azonban nem igazán forradalmi gondolat: Donald Trump már 2016-ban ügyesen kihasználta az amerikaiak intézményeikbe vetett nagymértékben lecsökkent bizalmát, hogy kívülállóként megnyerje a választókat.

Ramaswamy sem veszi túl komolyan az igazságot. Az állammal szembeni bizalmatlanság további szítása érdekében összeesküvés-elméletekkel kacérkodik – például a Capitolium megrohanásával vagy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatban.

Ramaswamy a Capitolium ostromával kapcsolatban is kacérkodik a konteókkal. Fotó: EPA / Jim Lo Scalzo
Ramaswamy a Capitolium ostromával kapcsolatban is kacérkodik a konteókkal. Fotó: EPA / Jim Lo Scalzo

Egy DeSantis karizmával

Álláspontjait tekintve Ramaswamy alig különbözik Ron DeSantis floridai kormányzótól – aki egészen a közelmúltig a kedvenc volt Trump versenytársai között. De míg DeSantis közvélemény-kutatásainak mutatója januárban még 37 százalékon állt, jelenleg mindössze 14 százalék támogatja elnökválasztási pályázatát.

Ramaswamy esetében viszont a tendencia felfelé mutat. Az önerejéből lett milliárdos tavasszal gyakorlatilag a nulláról indult, és mára 8 százalékpont körüli az átlaga. Egyes közvélemény-kutatások szerint még DeSantist is befogta.

Trump egyértelműen DeSantis előtt jár

Florida kormányzójához hasonlóan Ramaswamy is a balliberális „woke mozgalom„ elleni végső jelöltként pozícionálja magát. A zseniális, Harvardon és Yale-en végzett diplomás már két éve bestsellert írt az „woke-ipari komplexumról”, kultúra elleni küzdelemről szóló könyvével. DeSantishoz hasonlóan Ramaswamy is meg akarja szüntetni a washingtoni „mélyállamot”. Vezetése alatt teljesen eltűnne az Oktatási Minisztérium, a Szövetségi Rendőrség (FBI) és az adóhatóság (IRS).

Geopolitikai pozíciói

Trumphoz és DeSantishoz hasonlóan Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Át akarja adni Putyinnak a Donbászt és a Krímet, ha az feladja Moszkva katonai szövetségét Pekinggel.

Ami Tajvant illeti, Ramaswamy a múlt hónapban kijelentette, hogy az Egyesült Államok Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségének meg kell szűnnie, amikor az Egyesült Államok 2028-ra eléri a „félvezető-függetlenségét”.

Míg Ramaswamy gyakorlatilag ugyanazokat az elképzeléseket képviseli, mint DeSantis, a „jobb Trump” szerepét meggyőzőbben játssza. Maga a gyakorló hindu is talál kreatív módot arra, hogy megszólítsa a konzervatív keresztényeket. „Igazságát” tíz „vitathatatlan” hiedelemben mutatja be: „Isten valóságos”, az első. A többi között ilyen bölcsességeket találunk: „Csak két biológiai nem létezik”, „Az emberi jólét a fosszilis tüzelőanyagoktól függ” és a „Nyitott határ nem határ”.

Mindenekelőtt azonban Ramaswamy, aki „nem fehér nacionalistának„ nevezi magát, egyértelműen a szavazók egy csoportját választotta: Trumpét. DeSantis viszont ingatag, mert nem akarja teljesen elidegeníteni a mérsékelt szavazókat. Ez az első, augusztusi televíziós vitán derült ki, amelyen Trump nem vett részt.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlévők támogatnák-e Trumpot jelöltként akkor is, ha elítélnék, DeSantis habozott, Ramaswamy viszont azonnal dicsérni kezdte: „Szerintem Trump elnök volt a 21. század legjobb elnöke.”

A Republikánus Párt vitáján Ramaswamy közölte, szerinte Trump volt a 21, század legjobb elnöke. A vitán a korábbi elnök nem vett részt. Fotó: EPA / ETIENNE LAURENT
A Republikánus Párt vitáján Ramaswamy közölte, szerinte Trump volt a 21, század legjobb elnöke. A vitán a korábbi elnök nem vett részt. Fotó: EPA / ETIENNE LAURENT

Gazdagság a saját erőfeszítéseivel

Az elfogulatlan washingtoni újoncra vágyó választók szemszögéből a sikeres vállalkozó saját történetével is jó pontokat szerez. Noha Ramaswamy „amerikai álma” nem teljesen alulról kezdődik. Szülei a legmagasabb indiai kasztból származnak. Apja a keralai műszaki egyetemen tanult, és az 1980-as években az ohiói General Electricnél mérnökként talált állást.

Édesanyja pszichológusként dolgozott. Szülei fizették neki a zongoraleckéket, amelyek során nemcsak a játékát, hanem konzervatív tanára – Reagan-tisztelője – átadta neki kedvenc elnökének életrajzát.

Védett körülményei ellenére a bevándorlók fiának felemelkedése figyelemre méltó. A jezsuita gimnáziumban érettségizett osztályelsőként, aztán biológiát és jogot tanult a Harvard és a Yale elit egyetemein.

Még diák korában egy fedezeti alap partnere lett. Ezt követően, mindössze harmincévesen megalapította saját gyógyszergyártó cégét, a Roivant Sciencest. Tavaly Ramaswamy vagyonkezelő társaságot alapított a jobboldali konzervatív technológiai milliárdos, Peter Thiel segítségével.

Ez azt ígéri az ügyfeleknek, hogy csak olyan befektetésekbe fektetik be pénzüket, amelyek kizárólag a növekedési kilátásokon alapulnak, nem pedig olyan „woke” kritériumokon, mint például a vállalatok ökológiai vagy társadalmi felelőssége. Az elnökjelölt vagyonát most egymilliárd dollárra becsüli a Forbes.

Trump már elismeri

A New York Timesnak valószínűleg igaza van a jelölt megítélésében. Nemrég ez volt a cikkének címe: „A szavazók szeretik Ramaswamyt, de inkább másodikként.” Álláspontjait ugyan jól fogadják Trump támogatói – de továbbra is az eredetit részesítik előnyben, miközben a konzervatív Trump-kritikusokat aligha tudja megnyerni.

Trump nyilván nem tekinti komoly ellenfélnek az újoncot, sokkal inkább tehetséges segédtisztnek, aki távol tartja tőle DeSantist. Arra a kérdésre, hogy Ramaswamy lehet-e az alelnöke, Trump nemrég azt válaszolta: „Nagyon jó lenne.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Makro / Külgazdaság Orbán: adjanak a hazai cégek munkát, különben elnyelik a placcot a külföldiek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 18:08
Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.
Makro / Külgazdaság Véget vet a kamatingadozásnak az adósságkezelő - kiderültek az új befektetési lehetőségek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:26
A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.
Makro / Külgazdaság Ragályos a recesszió, az osztrákok sem tudják elkerülni
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 15:36
A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Nagyon durvul a diplomáciai háború Izrael és egy EU-tagország között
Wéber Balázs | 2023. december 1. 15:01
Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG