<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Trump miniszterei harmonikusan berendezkedtek a washingtoni korrupciós mocsárban. A környezetvédelmi hatóság vezetője sorozatosan akadályozza az energia-ipar szabályozását, hiszen az csökkentené a cégek profitját. Az új külügyminiszter is tagadja a klímaváltozást és szintén a markában van egy energia-kitermelő konglomerátumnak.
EPA/ERIC THAYER / POOL

A washingtoni politikai kaszt az amerikaiak többségének szemében a közpénzek elherdálásának, a tehetetlenségnek és a belterjességnek a szimbóluma és egyben csimborasszója. A konzervatívok választási kampányában ezért váltott ki osztatlan lelkesedést Joni Ernst iowai szenátor 2014-es klipje, amely a washingtoni politikusok kasztrációját ígérte. Trump a 2016-os elnöki kampányában azzal söpörte le ellenfeleit, hogy a washingtoni politikai mocsár lecsapolását helyezte kilátásba.

Bérelt repülőkkel a világba

Nos, mielőtt könnyek szöknének a szemünkbe a meghatottságtól, nézzünk végig a Trump-kormányzaton, 15 hónappal hivatalba lépésüket követően. Amit látunk, az egy hosszú sora azon minisztereknek, akik a legnagyobb természetességgel rendeződtek be a washingtoni korrupció mocsarába. Tom Price megbukott egészségügyi miniszterről bebizonyosodott, hogy 24 alkalommal bérelt repülőgépet tavaly május és szeptember között és azzal repkedett a világban.

A Veteránok Hatóságának múlt hónapban kirúgott vezetője, David Shulkin a legnagyobb természetességgel keverte magán- és hivatali életét. Ennek keretében 120 000 dollárért repült feleségével és testőrével Európába, ahol a wimbedoni döntőre is elfogadott tiszteletjegyet egy veteránokkal foglalkozó cég vezetőjétől.  Steve Mnuchin pénzügyminiszter is imád a feleségével repkedni államköltségen, miközben a nászútjára egyenesen egy katonai repülőgépet igényelt meg.

Ryan Zinke belügyminiszter is már háromszor repült kibérelt repülővel, miközben hivatalában három ajtót több, mint 30 millió forintért javítottak meg – amelyről ő természetesen nem is hallott. A tudatlanság mintaképe Ben Carson várostervezési miniszter is, akinek hivatalában egy étkezési asztalt 8 millió forintért akartak beállítani, de a projekt sajnos a botrány miatt lenullázásra került.

Pruitt, mindennek a legalja

De van egy ember, aki mellett minden miniszter csupán egy pitiáner kis pancser benyomását kelti. Ő Scott Pruitt, a környezetvédelmi hatóság (EPA) vezetője, aki küldetésének tekinti az energia-ipar szabályozásának megakadályozását, hiszen az csökkentené a profitjukat és nem tudnának olyan szintű környezeti rombolást végrehajtani.

Káncz Csaba

Pruitt korábban Oklahoma szövetségi állam legfőbb ügyészeként 13 alkalommal indított eljárást az EPA ellen (!) és szakmai pályája megtestesíti a nagyipar és a nagypolitika összefonódását. 2014-es újraválasztási kampányfőnöke Harold Hamm, a Continental Resources nevű oklahomai energia vállalat cégvezetője volt.

Pruitt ellen jelenleg tíz vizsgálat folyik részben a Kongresszus, részben a közpénzek pazarlását megakadályozni kívánó egyéb hivatal részéről. Pruitt az állítólagos fenyegetések miatt komoly testőrséggel közlekedik, amely eddig az adófizetőknek 750 millió forintjába került.

Számos ügye között is kirívóan vérforraló az, hogy az EPA vezetőjeként a fővárosban kivett messze a piaci ár alatt egy lakást Vicki Hart egészségügyi lobbistától, akinek a férje egy energia-ipari lobbistaként működő ügyvédi iroda alkalmazottja. Trump mindezek ellenére nem hajlandó lapátra tenni, holott már a konzervatív választói szervezetek is a fejét követelik.

De miért is rúgná ki az elnök Pruitt-ot, amikor éppen most kezd külügyminiszterként Mike Pompeo, aki szintén tagadja a klímaváltozást és szintén a markában van egy energia-kitermelő konglomerátumnak, a Koch Industries-nak. Akárcsak Rick Perry energiaügyi miniszter, korábbi texasi kormányzó, aki ezer szállal kötődik az olaj- és gáziparhoz és aki mindent meg is tesz, hogy a kedvükbe járjon.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-ra? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos