BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2018. április 23. 12:40

Trump miniszterei harmonikusan berendezkedtek a washingtoni korrupciós mocsárban. A környezetvédelmi hatóság vezetője sorozatosan akadályozza az energia-ipar szabályozását, hiszen az csökkentené a cégek profitját. Az új külügyminiszter is tagadja a klímaváltozást és szintén a markában van egy energia-kitermelő konglomerátumnak.

EPA/ERIC THAYER / POOL

A washingtoni politikai kaszt az amerikaiak többségének szemében a közpénzek elherdálásának, a tehetetlenségnek és a belterjességnek a szimbóluma és egyben csimborasszója. A konzervatívok választási kampányában ezért váltott ki osztatlan lelkesedést Joni Ernst iowai szenátor 2014-es klipje, amely a washingtoni politikusok kasztrációját ígérte. Trump a 2016-os elnöki kampányában azzal söpörte le ellenfeleit, hogy a washingtoni politikai mocsár lecsapolását helyezte kilátásba.

Bérelt repülőkkel a világba

Nos, mielőtt könnyek szöknének a szemünkbe a meghatottságtól, nézzünk végig a Trump-kormányzaton, 15 hónappal hivatalba lépésüket követően. Amit látunk, az egy hosszú sora azon minisztereknek, akik a legnagyobb természetességgel rendeződtek be a washingtoni korrupció mocsarába. Tom Price megbukott egészségügyi miniszterről bebizonyosodott, hogy 24 alkalommal bérelt repülőgépet tavaly május és szeptember között és azzal repkedett a világban.

A Veteránok Hatóságának múlt hónapban kirúgott vezetője, David Shulkin a legnagyobb természetességgel keverte magán- és hivatali életét. Ennek keretében 120 000 dollárért repült feleségével és testőrével Európába, ahol a wimbedoni döntőre is elfogadott tiszteletjegyet egy veteránokkal foglalkozó cég vezetőjétől.  Steve Mnuchin pénzügyminiszter is imád a feleségével repkedni államköltségen, miközben a nászútjára egyenesen egy katonai repülőgépet igényelt meg.

Ryan Zinke belügyminiszter is már háromszor repült kibérelt repülővel, miközben hivatalában három ajtót több, mint 30 millió forintért javítottak meg – amelyről ő természetesen nem is hallott. A tudatlanság mintaképe Ben Carson várostervezési miniszter is, akinek hivatalában egy étkezési asztalt 8 millió forintért akartak beállítani, de a projekt sajnos a botrány miatt lenullázásra került.

Pruitt, mindennek a legalja

De van egy ember, aki mellett minden miniszter csupán egy pitiáner kis pancser benyomását kelti. Ő Scott Pruitt, a környezetvédelmi hatóság (EPA) vezetője, aki küldetésének tekinti az energia-ipar szabályozásának megakadályozását, hiszen az csökkentené a profitjukat és nem tudnának olyan szintű környezeti rombolást végrehajtani.

Káncz Csaba

Pruitt korábban Oklahoma szövetségi állam legfőbb ügyészeként 13 alkalommal indított eljárást az EPA ellen (!) és szakmai pályája megtestesíti a nagyipar és a nagypolitika összefonódását. 2014-es újraválasztási kampányfőnöke Harold Hamm, a Continental Resources nevű oklahomai energia vállalat cégvezetője volt.

Pruitt ellen jelenleg tíz vizsgálat folyik részben a Kongresszus, részben a közpénzek pazarlását megakadályozni kívánó egyéb hivatal részéről. Pruitt az állítólagos fenyegetések miatt komoly testőrséggel közlekedik, amely eddig az adófizetőknek 750 millió forintjába került.

Számos ügye között is kirívóan vérforraló az, hogy az EPA vezetőjeként a fővárosban kivett messze a piaci ár alatt egy lakást Vicki Hart egészségügyi lobbistától, akinek a férje egy energia-ipari lobbistaként működő ügyvédi iroda alkalmazottja. Trump mindezek ellenére nem hajlandó lapátra tenni, holott már a konzervatív választói szervezetek is a fejét követelik.

De miért is rúgná ki az elnök Pruitt-ot, amikor éppen most kezd külügyminiszterként Mike Pompeo, aki szintén tagadja a klímaváltozást és szintén a markában van egy energia-kitermelő konglomerátumnak, a Koch Industries-nak. Akárcsak Rick Perry energiaügyi miniszter, korábbi texasi kormányzó, aki ezer szállal kötődik az olaj- és gáziparhoz és aki mindent meg is tesz, hogy a kedvükbe járjon.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél