4p
Néhány nappal az amerikai időközi választások előtt az amerikai elnök a migránskártyával jött elő. Szerinte a “migránskaraván” tagjai nem menedékkérők és nem léphetnek be az Egyesült Államokba, és ha kővel dobnák meg a rendőrséget, akkor azok tűzfegyverrel válaszolnak majd. “Itt nem lehet tovább élni, egyetlen napot sem” – mondja a másik oldal.
(Fotó: noventagrados.com.mx)

Donald Trump bajor származású amerikai elnök néhány nappal az időközi választások előtt tervet jelentett be a migráció megfékezésére, amit elnöki dekrétummal vezetne be – írja a spanyol El País napilap honlapja. A jelenlegi szabályozás szerint bármely személy, akik az ország területére érkezik, kérhet menedékjogot, akár legálisan, akár illegálisan érkezett, ezt most szigorítani szeretné.

Az elnök azt is tervezi, hogy az ügyeik elbírálásáig a migránsok őrizetben lehessenek, de ennek komoly jogi akadályai lehetnek. Jelenleg a családokat húsz nap után szabadon kell engedni – derül ki a latin-amerikai ügyekben különösen járatos lap tudósításából.

“Trump démonizálta az illegális bevándorlást, és különösen a migránskaraván tagjait” – írja a spanyol lap. Az elnök utasításba adta, hogy ha a rendőrökre követ mernek dobni, azt úgy tekintsék, mintha puskát sütöttek volna el, és ennek megfelelően tűzfegyverrel válaszoljanak.

A trumpisták utolsó fegyvere

A lap emlékeztet rá, hogy az USA-ban jövő kedden választások lesznek, és a “trumpisták” legerősebb fegyvere a migráció. Annak érdekében, hogy a demokraták ne győzhessenek, a “pártjuk legmélyebb rétegeit” is mozgósítaniuk kell, és erre leginkább a migráció témája alkalmas.

A Közép-Amerika felől érkező migránskaraván tagjai nem menedékkérők és nem léphetnek be az Egyesült Államokba - közölte Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban, ahol bejelentette azt is, hogy a jövő héten elnöki rendeletet ad ki a migráció megfékezésére. Az elnök kifejtette: a legjobb, ha a migránskaraván tagjai visszafordulnak, mert csak vesztegetik az idejüket, az országba nem léphetnek be – állítja a migrációs ügyekben rendszeresen elfogult magyar MTI.

Nem legitim

Donald Trump válságnak nevezte az Egyesült Államok déli határain kialakuló helyzetet és megismételte, hogy kormányzata Mexikó területén sátortáborokat állít fel, ahol a migránsok várakozhatnak ügyük elbírálásáig. Hangsúlyozta, hogy a bevándorlásról és állampolgárságról szóló törvény menedékkérőkre vonatkozó záradéka értelmében mindenkinek, aki menedékkérelmet nyújt be az Egyesült Államokban, igazolnia kell, hogy hazájában üldöztetést szenved, vagy üldöztetéstől kell tartania.

“Nem legitim” menedékkérőknek nevezte a migránskaravánban menetelőket, mert elsöprő többségük úgy döntött, hogy nem fogadja el a Mexikó által felajánlott menedékstátuszt. Utalt arra is, hogy a karavánokat érzékelhetően profi módon szervezték meg és valószínűleg tetemes összeggel támogatják őket. Arra azonban nem tért ki, hogy szerinte kik állhatnak a háttérben – állítja a magyar állami MTI.

Trump attól tart, ha most ezeket a karavánokat beengedik az országba, akkor még nagyobb és még több karaván vág neki az amerikai határoknak.

Mi az oka?

Az El País nemrég “törött Hondurasról” írt, arról, hogy az országban a szegénység, az erőszak és a politikai instabilitás az úr. A “marcha” (vonulás, menetoszlop), vagy “caravana” (karaván) néven emlegetett, több ezer főre duzzadt csoport tagjainak többsége ugyanis hondurasi, kisebb része a közeli Guatemala, El Salvador vagy Nicaragua  szülötte.

“A kontinens legveszélyesebb városnegyedeiről” írnak – Honduras egyébként világszinten vezeti a gyilkossági toplistát (a 2016-os ENSZ-adatok szerint). De a másik három említett ország is eléggé előkelő szinten áll ebben a kétes értékű sorrendben.

Egymilliárd embert érint

“Emberek ezrei gyűltek össze, hogy gyalogoljanak és a világnak kiáltsák, hogy itt nem lehet tovább éni, egyetlen napot sem” – írja a spanyol lap. Spanyolországban több millió lati-amerikai él, képgaléria a menetről itt látható. Arra viszont lényegében senki nem számít, hogy a menetet be is engedik az USA-ba.

Trump félelmei nem alaptalanok: Annak ellenére, hogy még az első karaván sem ért célt, a mellékelt videó arról tudósít, hogy egy második karaván is elindult El Salvadorból. Az említett országok egyenként viszonylag kicsik, körülbelül 6 és 20 millió közötti lakosságszámmal, de együtt már 40 millió emberről van szó. És ez még csak négy ország, Latin-Amerika összlakossága mintegy 631 millió fő volt 2016-ban. (Az USA körülbelül 327 millió fős.) Ez a potenciális válság így tehát lényegében, közvetlenül vagy közvetve, csaknem egymilliárd ember érint. (A venezuelai menekültekről legutóbb itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG