<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Donald Trump megbolygatta a Közel-Keletet, aminek főleg Európa ihatja meg a levét. A palesztin tiltakozások következménye korlátozott maradhat, egy Irán elleni konfliktus viszont durva menekültáradatot indíthat el. Európa reménye Trump ellen: minél nagyobbak vagyunk, és minél egységesebbek, annál erősebbek.
Donald Trump (MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

“Trump felforgatja a világot, és Európa csak ájultan bámul” – ezzel a címmel kommentálja ma a délnémet Sueddeutsche.de a közel-keleti eseményeket. Felbolydult Izrael, gondok Iránnal, ezek rossz hírek, a transzatlanti szövetség inog, a károk az európaiakat érik – írja Stefan Kornelius.

Brüsszelben mára hívta össze a brit, a francia, a német és az iráni külügyminisztereket Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A téma a közel-kelet és Trump, az esemény erősen válságtanácskozás-jellegű (erről itt írtunk).

Donald Trump kontrollálhatatlan, politikája a maximális letámadásról és a minimális tapintatról szól a kommentár szerint. A szövetségek láthatóan nem jelentenek számára semmit, főleg nem olyan gyenge partnerekkel, mint az európaiak.

Nincs európai különút?

A Jeruzsálem kapcsán kirobbant konfliktus megmutatja, mennyire megosztó  és radikalizáló tud lenni Trump. Emiatt egyre nő a síiták befolyása a Gáza-övezetben, Európa pedig kénytelen ájultan szemlélni, amint belerángatják egy konfliktusba, amelyet egyáltalán nem akart.

Lennének nehéz politikai megoldások arra, hogy az európaiak elszigeteljék magukat Trump új Irán-szankcióitól. Ám mivel az üzletek volumene sokszorosa az USA-val, mint Iránnal, az európai nagyvállalatok az amerikai piac elvesztését aligha kockáztatják meg. A közepes cégek pedig még kevésbé.

Ezt rúgta fel valójában Trump

Emlékeztetnek arra, hogy a múltban is számos háború vagy kereskedelmi konfliktus nyomasztotta az amerikai-európai kapcsolatokat, Clinton alatt éppúgy, mint az ifjabb Bush alatt. De a jóindulatú partneri viszony megmaradt, ami hatalmi előnyt jelentett az USA-nak és Európának egyaránt.

Trump azonban nem tartja fontosnak ezt a szövetséget, ezért megváltoztatta, ami az USA-t rövid távon nem érinti komolyan, Európára azonban rögtön erős hatással van. Megváltoztak az erőviszonyok például a Balkánon, a Közel-Keleten, az európaközi összetartásban.

A nagyok erősebbek

Európa reménye a közös fellépés lehetne, a külpolitikában, a gazdaságpolitikában, a szankciós politikában, a biztonságpolitikában. Mert a nagyság erőssé tesz, de az egység még inkább – írták.

A svájci Neue Zürcher Zeitung öt pontban foglalja össze a mostani izraeli-palesztin-amerikai konfliktus főbb tudnivalóit, és ennek negyedik pontjában azt írják, a további vérontás nagyon valószínű. Május 15-e eleve a “Nakba”, a katasztrófa napja, amikor 1948-ban 700 ezer palesztint űztek el lakhelyéről. Így a Hamasz is további akciókat hajthat végre, és arra sem utal semmi, hogy az izraeliek visszafogottabbak legyenek.

Az igazi veszély

Emlékeztetnek arra, hogy a békefolyamat a térségben már hetekkel korábban megakadt, és az ENSZ biztonsági tanácsának összehívását az USA megtorpedózta. A nemzetközi tiltakozások ellenére így azt valószínűsítik, hogy a jelenlegi események következményei viszonylag korlátozottak maradnak.

Nagyobb veszélyei lennének annak, ha háború törne ki Iránnal. Amint a Businessinsider.de a napokban írta, sok iráni fél ettől, de például egyes német politikusok is. Ekkor valószínűleg hatalmas menekülthullám indulna meg a térségből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló