3p
Miközben a világ vezetői Hamburgban jópofiznak és alkudoznak, a háttérben nem kis politikai feszültségek vannak. Amerikai és dél-koreai harci gépek az észak-koreai határ közelében mutattak be elrettentő gyakorlatot, az amerikai hadsereg pedig rakétakísérletre rakétakísérlettel készül válaszolni. Ami már túlmutat Koreán.
THAAD-rakéta indítása (Wikimedia Commons)

Az amerikai légierő két B-1B Lancer típusú gépe koreai és japán repülőkkel tíz órás gyakorlaton vett részt az észak-koreai határ (demarkációs vonal) közelében, amelynek során földi célpontok támadását gyakorolták – jelentette a német DPA hírügynökség a FAZ szerint. Az amerikai katonai hatóságok szerint ez válasz Észak-Korea legújabb rakétakísérletére és az ország atomprogramjára.

A hosszú hatótávolságú bombázók a Guam szigetén levő támaszpontról szálltak fel, és észak-koreai célpontok támadását szimulálták. Emlékeztetnek arra, hogy az északiak kedden, az amerikai Függetlenség Napján először folytattak kísérletet interkontinentális ballisztikus rakétával. Az USA attól tart, hogy az észak-koreai sztálinista diktatúra atomrakétáival elérheti területét.

Rakétáid rakétáimmal elfogom

Az amerikai katonai vezetés másról is szivárogtat, két katonatisztre hivatkozva a Reuters részletes beszámolót közölt arról, hogy a THAAD rakétavédelmi rendszer tesztelését tervezik a következő napokban.

A THAAD-rendszernek (Terminal High Altitude Area Defense, „végfázisú nagy magassági területvédelmi rendszer”) ez lenne az első tesztje közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták (IRBM) ellen. A THAAD elfogó rakétáit Alaszkából lőnék ki. Eközben az USA-nak vannak ilyen elfogó rakétái Guam szigetén is, amelyeket pont olyan országok rakétatámadásai ellen terveznek, mint Észak-Korea.

100 százalékos találati arány

Az USA rakétavédelemmel foglalkozó ügynöksége, az MDA megerősítette a terveket. Elmondták, hogy 2006 óta a rendszert 13 alkalommal tesztelték, és ez idő alatt 100 százalékos találati arányt értek el. A rendszer rövid-, közép- és hosszú hatótávolságú ballisztikus rakéták elfogására egyaránt alkalmas, az atmoszférán belül és kívül egyaránt.

Moszkva és Peking tiltakozik

A rendszer jelentősége azonban túlmutat Koreán, a hírügynökség emlékeztet arra, hogy a THAAD dél-koreai telepítését az idén Kína is elítélte, mert a rendszerhez tartozó radarok mélyen belátnak az ő területére is. Nemrég pedig Moszkva és Peking együtt szólítottak fel a THAAD-ok telepítésének leállítására.

Az amerikaiak 2017 szeptembere és 2018 októbere között újabb 52 THAAD-rakétát állítanának hadrendbe, ezzel a számuk 210-re nőne 2011 óta.

A mostani események egyébként kísértetiesen hasonlítanak ahhoz, ami május elején is lezajlott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG