<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Sok autós szembesült már azzal, hogy egy zord téli nap nem indul a jármű: az akkumulátor lemerült, még az indítómotort sem tekeri meg. Nos, úgy tűnik, a probléma az elektromos autózásban is jelentkezik, ha nem is ilyen drámai módon. Nagy hidegben lecsökken az egy töltéssel megtehető távolság, így most van még mit megoldani a fejlesztőknek.

Idén Észak-Amerikára rázúdult a sarkvidéki levegő, olyan zord telet idézve elő, amely még a globális felmelegedés előtt is ritkaságszámba ment. Olyan hőmérséklet volt egy darabig, amit még Moszkvában is nehezen viselnek, és inkább csak Szibériában, meg Kanada északi, lakatlan részein jellemző. A szokatlan időjárás viszont egyúttal az első ilyen komoly próbája volt az elektromos autóknak is, hisz most már elég fut belőlük az amerikai utakon ahhoz, hogy nagyobb mintán mérhető legyen teljesítmények a kialakult szélsőséges viszonyok között.

Megy, csak kevesebbet

Nos, az AAA rövidítésű amerikai autóklub meg is tette ezt, és arra jutott, a legmodernebb lítiumos akkumulátorok sem függetlenítik magukat a hőmérséklettől: minél hidegebb van, annál nehezebben töltődnek és adják le az energiát, és kisebb lesz energiatároló képességük. Természetesen ettől még lehet velük közlekedni, robognak vidáman -40 fokban is, csak lényegesen csökken az a távolság, amit egy töltéssel meg tudnak tenni. Erre még az is rátesz egy lapáttal, hogy ilyen hőmérsékleten erősen kell fűteni az utasteret, ami ugyancsak a megteendő út elől veszi el az energiát.

Kétségkívül ilyen extrém hideg ritkán van, ez még önmagában nem roppantja meg az elektromos autózást, hisz sokan ilyen hőmérsékletek mellett hagyományos autóval sem indulnak el, azt pedig ezek után kijelenthetjük, hogy nem Oroszország lesz az elektromos autózás fellegvára. A probléma viszont átlagos téli körülmények között is jelentkezik, nem is kis mértékben, így egyrészt az elektromos autók tulajdonosainak kell jobban odafigyelniük ilyenkor, hogyan használják a járművet, másrészt az akkumulátorok fejlesztőinek, gyártóinak lesz még jelentős feladata a téli időjárást jobban bíró termék fejlesztésében.

Jó időben kiválóak

Az autógyártók az utóbbi években már olyan modelleket is árulnak, amelyek normál körülmények között 300, sőt a jobbak 500 kilométert is megtesznek egy töltéssel, köztük a Tesla Model 3, a Chevrolet Bolt EV vagy a Nissan Leaf Plus. Az AAA azt tapasztalta, hogy az általa vizsgált típusok már -7 fok körül 40 százalékkal rövidebb utat tesznek meg, mint ideális körülmények között, 20 fok körüli hőmérsékleten, -20 fokon pedig a felére csökken az egy töltéssel megtehető táv.

A lítiumos akkumulátorok optimális hőmérséklete nagyjából 20-25 fok, ennél akár hidegebb, akár melegebb van, csökken a felhasználható energia. A meleg kevésbé okoz gondot, hisz mondjuk a 35 fok nincs messze az ideális tartománytól, ilyenkor főleg a klíma használata von el energiát, de ezzel számoltak a gyártók. Az extrém hideggel sokkal nagyobb gondot okoz, és maguk az autósok úgy tudják csökkenteni az ebből adódó veszteséget az AAA szerint, ha lehetőség szerint garázsban, optimális esetben fűtött garázsban tartják éjjel az autót. Ha nem fűtött a garázs, akkor érdemes az elektromos hálózatra csatlakoztatni az autót, amíg benn áll, és még indulás előtt beindítani a fűtést.

Belép az éghajlat

Ez persze rávilágít arra a problémára, hogy az elektromos autó most is akkor optimális, ha garázsban tudják tartani, de legalábbis biztosítani, hogy éjjel, vagy hosszabb állás esetén elérhető legyen az elektromos hálózat. Most már az is döntő szempont lesz, hogy milyen éghajlaton használják a járművet: Amerikán belül Kaliforniában, Floridában és Texas nagy részén nincs gond a hideggel, ellenben New York környékén, ahol gyakran kemények a telek, már komolyan számolni kell az időjárással.

Az elektromos autó vásárlását fontolgatók mostantól erre a problémára is jobban oda fognak figyelni azokon a területeken, ahol a tél valóban hideget, fagypont körüli vagy az alatti hőmérsékletet jelent. Egyértelmű, hogy ez egy eddig igazán figyelembe nem vett hátrány a belsőégésűekkel szemben, ami kissé hátráltathatja a környezetbarát járművek elterjedését. A problémát feltehetően az akkumulátorok kapacitásának növelése és mindenekelőtt előállítási költségük csökkentése fogja megoldani.

További fejlődés

Ha az elektromos járművel majd 7-800 kilométert lehet megtenni, és télen ez esik 400-ra, az már elfogadható lesz a kényesebb autósok ízlésének is. Hogy mikor jutunk el a belsőégésűeknél egyértelműen jobb és olcsóbb elektromos autók tömeges megjelenéséig, az még nehezen becsülhető, így roppant nehéz előrejelzéseket adni arra, hogy mikor jön el globálisan a belsőégésű autók alkonya, de az mostantól látszik, hogy különböző területeken ezt legalábbis átmenetileg az éghajlat is befolyásolni fogja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos