<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Búza Évát és Kovács Zoltánt, akik a lejáró mandátumú Parragh Biankát és Kocziczky Györgyöt váltják a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában.

Búza Évát és Kovács Zoltán javasolta új tagoknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsába az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn – írja a Világgazdaság. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának tagjaitól ők 12 igen szavazatot kaptak, a Mi Hazánk által jelölt Csath Magdolna 4-et, így őt nem támogatta a plénum.

Laptársunk, az Mfor egy hete értesült arról, Parragh László felesége helyett Búza Éva lehet a Monetáris Tanács tagja. Korábban felvetődött, vajon van-e esélye Parragh Biankának az újraválasztásra azt követően, hogy férje éles kritikákat fogalmazott meeg az MNB irányába.

Parragh Bianka mellett Kocziczky György mandátuma is lejár, így Kovács is a testület tagja lesz. A bizottsági tagok kérdésére mindkét jelölt hangsúlyozta, hogy független szellemiségben kívánják végezni munkájukat, ha kell, az érveket ütköztetve.

„Matolcsy György jegybankelnök nem a főnökünk lesz, hanem a kollégánk, az ő felvetéseit is meghallgatjuk”

– idézte a jelölteket a Világgazdaság.

Búza Éva a bizottság előtt azt mondta, rendkívül nehéz időket él a globális gazdaság, ami a Covidból még nem épült fel, de máris a nyakába kapta az orosz-ukrán háborút és ennek nyomán az energiaválságot. Az inflációért az élelmiszerek és az energia árát okolta, ezért célként jelölte meg annak letörését, a gazdasági növekedés támogatását az árstabiliátás veszélyeztetése nélkül, illetve a kormányzat gazdaságpolitikájának a támogatását. Kiemelte, hogy a magyar bankrendszer stabil és válságálló, ráadásul nem rendelkezik számottevő kitettséggel a bankcsődben érintett szereplők felé.

Kovács Zoltán azt mondta, soha ilyen kihívásokat nem élt meg a pénzügyi rendszer, mint az elmúlt pár évben. Úgy fogalmazott,

„a fiskális és a gazdasági politika közötti nézeteltérések nem a célokban vannak, hanem az adott helyzethez igazított megközelítésekben”.

Hangsúlyozta a stabil árfolyam fontosságát is.

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG