TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Washington közvetítésével – az egyébként még mindig háborús állapotban álló – Libanon és Izrael 3 hete tárgyalásokat kezdett vitatott tengeri határukról. Ha Libanon már rendezett tengeri határokkal a felségvizein földgázkincset találna, az sokat segítene a gazdaságon és a béke kilátásain. Káncz Csaba jegyzete.

Alig egy évvel lemondása után múlt csütörtökön a Nyugat bizalmát élvező Szaád al-Haríri ismét megbízást kapott a parlamenttől Libanon kormányzására. Haríri mindenképpen végre akarja hajtani a Macron francia elnök által javasolt – vagy inkább követelt – reformokat, és meg akarja szerezni az ezért cserébe ajánlott nemzetközi segélyeket. De nem lesz könnyű dolga, hiszen a régi elit politikai őskövületei egyelőre nem hajlandók távozni: legyen az a 85 éves libanoni elnök, vagy a 82 éves parlamenti elnök.

Amerikai diplomáciai nyomás

De az iszlám világban most érezhetően mozognak a politikai tektonikus lemezek, gondoljunk csak az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Szudán kiegyezésére Izraellel. Trump elnök az elmúlt 2 hónapban ráfókuszált a külügyekre, hogy diplomáciai sikereket elérve állítsa maga mellé a bizonytalan szavazókat. Márpedig az amerikai diplomácia most komoly nyomást gyakorol a pénzügyi örvényben vergődő Libanonra is.

Az Egyesült Nemzetek Ideiglenes Libanoni Haderejének (UNIFIL) katonái kinéznek a szervezet székhelyének ablakán a dél-libanoni Naqourában 2020. október 14-én. (Fotó: MTI/AP/Bilal Huszein) Az Egyesült Nemzetek Ideiglenes Libanoni Haderejének (UNIFIL) katonái kinéznek a szervezet székhelyének ablakán a dél-libanoni Naqourában 2020. október 14-én. (Fotó: MTI/AP/Bilal Huszein)

Washington közvetítésével – az egyébként még mindig háborúban álló – Libanon és Izrael három hete megállapodott a vitatott tengeri határukkal összefüggő tárgyalási keretrendszerről. Két hete megindultak a tárgyalások egy libanoni határváros ENSZ-irodájában. Ezen a héten pedig már a második tárgyalási forduló következik.

A két országnak óriási bizalmi szakadékot kell áthidalnia. Az 1980-as évek elején az izraeli hadsereg egészen Bejrútig hatolt előre. Csak 2000-ben sikerült a Teherán által támogatott Hezbollah milicistáinak kiszorítani Dél-Libanonból. 2006-ban aztán egy újabb háború következett a két ország között, amelyre nem szívesen emlékeznek az izraeli katonai stratégák.

Defenzívában a Hezbollah

Annál meglepőbb most, hogy a síita Hezbollah és a vele szövetséges Amal mozgalom jóváhagyta a tárgyalásokat. A Hezbollah állam az államban, a maga 50 ezer mindenre elszánt milicistájával és 150 ezer rakétájával. Amerika bizony érezhető nyomást gyakorol: a bejrúti kikötőben lezajlott robbanás után David Schenker közel-keleti megbízott Libanonba látogatott, de csak a tüntetőkkel volt hajlandó találkozni. Két héttel később az USA szankciót vezetett be két, Hezbollah-hoz közel álló volt miniszterre.

A „síita duónak” nevezett Hezbollah és Amal óriási belpolitikai nyomás alatt áll. A keresztény és szunnita népesség jó része a síita milíciákat teszi felelőssé az ország nemzetközi elszigeltségéért és a gazdaság összeomlásáért. Ebben a politikai helyzetben a két síita alakulat bizony nem merte tovább akadályozni a tengeri határról szóló tárgyalásokat.

Új perspektíva nyílhat

Mert hát nagyon nagy a tét! Az elmúlt években nagy földgázmezőket találtak a geológusok az izraeli, egyiptomi és ciprusi felségvizeken. Izrael már jelenleg is gázexportőr Egyiptom és Jordánia irányába. Miközben a tengeri földgázmezők feltüzelik a feszültséget Törökországgal, addig Libanon és Izrael között a béke elősegítője lehet.

De a földgáz tényleges kiviteléhez Libanonnak szüksége van az Eastmed Gas Forum támogatására. Ebben a nemzetközi szervezetben egyesítette erőit Izrael, Egyiptom, Jordánia, Görögország, Olaszország és a Palesztin Hatóság. Jelenleg ez a szervezet ellenőrzi a Kelet-Mediterráneum gázszállítási útvonalait és a piacokat. Ha Libanon már rendezett tengeri határokkal a felségvizein tényleg jelentős földgázkincset találna, az sokat segítene a gazdaságon és a béke kilátásain is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél