<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az amerikai elnök terve szerint a szeptemberi csúcsból egy Washington által vezetett új, Peking ellenes globális koalíció születhet. A Fehér Ház Ázsiában Dél-Korea és India felé szeretné terelni azokat a beszállítói láncokat, amelyeket kivonatna Kínából. Káncz Csaba jegyzete.

A G7-csoport jelenlegi formájában 1975-ban alakult ki, és a világ hét leggazdagabb, IMF-tagsággal rendelkező államát foglalja magában: az Egyesült Államokat, Japánt, Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot, valamint Kanadát. Idén az USA tölti be a csoport soros elnöki pozícióját. Trump elnök múlt szombaton jelentette be, hogy szeptemberre halasztja a G7-csúcsot, amelyet eredetileg június 10-én tartottak volna meg az amerikai Camp Davidben, majd a koronavírus-járvány miatt június végére halasztották. Az amerikai terveket azonban keresztülhúzta Merkel kancellár, aki pénteken visszamondta a júniusi részvételét a koronavírus miatt – amelyre azért több megfigyelő is felkapta a fejét.

Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug MillsDonald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills

A szeptemberi halasztással egy időben Trump szintén bejelentette, miszerint a G7-csúcsra meghívja Oroszországot, Indiát, Ausztráliát és Dél-Koreát. Kína nem kapott hasonló meghívást az elnöktől. „Nem érzem azt, hogy a G7 megfelelően tükrözi azt, ami a világban történik. Ez egy nagyon elavult országcsoport” – mondta Trump. Az elnök tervei szerint a következő csúcs legfontosabb témája Kína lenne. A brit és a kanadai kormány már leszögezte, hogy ellenzik Oroszország meghívását.

Trump bejelentése komoly izgalmakat váltott ki az új meghívottaknál.

Dél-Korea

Az ország nagypolitikája és vezető médiája lázban ég a meghívás óta. Mun Dzsein elnök környezete szerint Szöul ezzel a meghívással belépőt kaphat egy olyan klubba, amely a legmagasabb szinten irányítja a világpolitikát. Helyi szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a meghívást kétélű kard lehet Szöul számára a kiéleződött USA-Kína szembenállás időszakában, hiszen a szeptemberi csúcs elvezethet egy Washington által vezetett új, Peking ellenes globális koalícióhoz.

Ha pedig Moszkva elfogadja a meghívást, akkor a Fehér Ház éket tudna ütni az orosz-kínai tengelyen. A szakértők hozzáteszik, hogy Washington minden bizonnyal Dél-Korea és India felé szeretné terelni azokat a szállítóláncokat, amelyeket kivonna Kínából. Szöul tudja, hogy a lépés felingerelheti Pekinget, holott az a kínai határra telepített THAAD amerikai rakétarendszer miatt már amúgy is feszült. A THAAD (Terminal High Altitude Defense, azaz nagy magasságú, végső fázisú ballisztikus rakéta elleni védelmi rendszer) az egyik legmodernebb rakétakomplexum, amely képes a kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére.

India és Ausztrália

A két ország miniszterelnöke holnap tartja meg első kétoldalú virtuális csúcstalálkozóját. Új-Delhi és Canberra 2015 óta rendszeresen tart közös haditengerészeti gyakorlatokat. Mindkét ország nagypolitikája pontosan tisztában van azzal, hogy Trump új javaslata egy Kína-ellenes koalícióépítés.

Oroszország

Moszkva szerint sok még a kérdőjel Trump meghívása körül, amelyet majd a diplomaták tisztáznak, de Putyin elnök támogatja a párbeszédet az ügyben. Az orosz elnök 1997-től vett részt rendszeresen a csoport találkozóin - így jött létre a G8 -, azonban a Krím félsziget 2014-es annektálása után Oroszországot többet nem hívták meg az eseményre. Trump először 2018-ban, a kanadai G7-csúcs előtt vetette fel Moszkva újbóli meghívását, de a csoport többi tagja akkor megakadályozta a visszahívást.

szerzői oldal:  https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Matolcsyék ott folytathatják, ahol egy hónapja abbahagyták
Király Béla | 2021. július 27. 05:10
Miközben a kormány igyekszik a választások előtt minél nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni a gazdaságot, ez az infláció felpörgésével is jár. A jegybank június végén 10 év után ismét kamatot emelt, amit most újabb követhet.
Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos