BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 3. 10:31

Az amerikai elnök terve szerint a szeptemberi csúcsból egy Washington által vezetett új, Peking ellenes globális koalíció születhet. A Fehér Ház Ázsiában Dél-Korea és India felé szeretné terelni azokat a beszállítói láncokat, amelyeket kivonatna Kínából. Káncz Csaba jegyzete.

A G7-csoport jelenlegi formájában 1975-ban alakult ki, és a világ hét leggazdagabb, IMF-tagsággal rendelkező államát foglalja magában: az Egyesült Államokat, Japánt, Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot, valamint Kanadát. Idén az USA tölti be a csoport soros elnöki pozícióját. Trump elnök múlt szombaton jelentette be, hogy szeptemberre halasztja a G7-csúcsot, amelyet eredetileg június 10-én tartottak volna meg az amerikai Camp Davidben, majd a koronavírus-járvány miatt június végére halasztották. Az amerikai terveket azonban keresztülhúzta Merkel kancellár, aki pénteken visszamondta a júniusi részvételét a koronavírus miatt – amelyre azért több megfigyelő is felkapta a fejét.

Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills

A szeptemberi halasztással egy időben Trump szintén bejelentette, miszerint a G7-csúcsra meghívja Oroszországot, Indiát, Ausztráliát és Dél-Koreát. Kína nem kapott hasonló meghívást az elnöktől. „Nem érzem azt, hogy a G7 megfelelően tükrözi azt, ami a világban történik. Ez egy nagyon elavult országcsoport” – mondta Trump. Az elnök tervei szerint a következő csúcs legfontosabb témája Kína lenne. A brit és a kanadai kormány már leszögezte, hogy ellenzik Oroszország meghívását.

Trump bejelentése komoly izgalmakat váltott ki az új meghívottaknál.

Dél-Korea

Az ország nagypolitikája és vezető médiája lázban ég a meghívás óta. Mun Dzsein elnök környezete szerint Szöul ezzel a meghívással belépőt kaphat egy olyan klubba, amely a legmagasabb szinten irányítja a világpolitikát. Helyi szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a meghívást kétélű kard lehet Szöul számára a kiéleződött USA-Kína szembenállás időszakában, hiszen a szeptemberi csúcs elvezethet egy Washington által vezetett új, Peking ellenes globális koalícióhoz.

Ha pedig Moszkva elfogadja a meghívást, akkor a Fehér Ház éket tudna ütni az orosz-kínai tengelyen. A szakértők hozzáteszik, hogy Washington minden bizonnyal Dél-Korea és India felé szeretné terelni azokat a szállítóláncokat, amelyeket kivonna Kínából. Szöul tudja, hogy a lépés felingerelheti Pekinget, holott az a kínai határra telepített THAAD amerikai rakétarendszer miatt már amúgy is feszült. A THAAD (Terminal High Altitude Defense, azaz nagy magasságú, végső fázisú ballisztikus rakéta elleni védelmi rendszer) az egyik legmodernebb rakétakomplexum, amely képes a kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére.

India és Ausztrália

A két ország miniszterelnöke holnap tartja meg első kétoldalú virtuális csúcstalálkozóját. Új-Delhi és Canberra 2015 óta rendszeresen tart közös haditengerészeti gyakorlatokat. Mindkét ország nagypolitikája pontosan tisztában van azzal, hogy Trump új javaslata egy Kína-ellenes koalícióépítés.

Oroszország

Moszkva szerint sok még a kérdőjel Trump meghívása körül, amelyet majd a diplomaták tisztáznak, de Putyin elnök támogatja a párbeszédet az ügyben. Az orosz elnök 1997-től vett részt rendszeresen a csoport találkozóin - így jött létre a G8 -, azonban a Krím félsziget 2014-es annektálása után Oroszországot többet nem hívták meg az eseményre. Trump először 2018-ban, a kanadai G7-csúcs előtt vetette fel Moszkva újbóli meghívását, de a csoport többi tagja akkor megakadályozta a visszahívást.

szerzői oldal:  https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél