TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A szorgalmas, de karizma nélküli új japán miniszterelnök-jelöltnek nincsenek kiépített külföldi kapcsolatai. Márpedig most tojástáncot kell járnia három nagyhatalom között is. Káncz Csaba jegyzete.

Az augusztus 28-án egészségügyi okok miatt lemondott Abe Sindzó miniszterelnök népszerűsége idén folyamatosan csökkent a koronavírus-járványra adott esetlen válasz és a gazdaság stabilizálásának sikertelensége miatt.

Abe utódjának most a Dél-kínai-tenger forrongó geopolitikai viszonyai, az egyre aljasabbá váló amerikai elnökválasztási kampány, a japán társadalom növekvő polarizációja és a gazdasági bizonytalanságok közepette kell az ország hajóját navigálnia. Valóban, a jövő októberi japán általános választások rendkívül kiélezettnek ígérkeznek.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő beszél egy sajtótájékoztatón a miniszterelnök hivatalos rezidenciáján Tokióban 2019. szeptember 11- én. A kormányszóvivő követheti az egészségi okok miatt lemondó Abe Sindzót a japán miniszterelnöki székben. (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko) Szuga Josihide japán kormányszóvivő beszél egy sajtótájékoztatón a miniszterelnök hivatalos rezidenciáján Tokióban 2019. szeptember 11- én. A kormányszóvivő követheti az egészségi okok miatt lemondó Abe Sindzót a japán miniszterelnöki székben. (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko)

A félig-meddig állampártnak tekinthető Liberális Demokrata Párt (LDP) nagyjai zárt ajtók mögött úgy döntöttek a múlt héten, hogy a nagy munkabírású, de karizma nélküli Szuga Joside kormányszóvivőt, Abe eddigi jobbkezét fogják támogatni a szeptember 14-i LDP elnökválasztáson. Az új pártelnök egyben az ország következő kormányfője is lesz 2021 októberéig, amennyiben személyét a parlament is elfogadja.

Szuga eddig országa belső problémáinak megoldására koncentrált és nincsenek kiépített kapcsolatai külföldi vezetőkkel. De nézzük meg, hogy milyen kihívások várják az egyes nagyhatalmak részéről.

Egyesült Államok

A szomszédaival szemben egyre agresszívabban fellépő Kína a várakozások szerint Japánt még szorosabb szövetségbe kényszeríti az USA-val, Indiával és Ausztráliával. A következő japán miniszterelnöknek még pár hónapig bizonyosan kezelnie kell Trump kiszámíthatatlan és kereskedelmi ügyletként kezelt külpolitikáját.

Szintén komoly nyomás hárul rá Washingtonból, hogy hozzájáruljon az amerikai katonai bázisok fenntartási költségeinek egy részéhez. Reagálnia kell a Pentagon azon tervére is, hogy közép hatótávolságú rakétákat telepítenének a szigetországba.

Kína

Az új miniszterelnök várhatóan tovább erősíti a gazdasági kapcsolatokat Pekinggel, miközben ellenáll Kína tolakodó magatartásának a Dél-kínai-tengeren, illetve a vitatott hovatartozású Szenkaku / Diaojü szigetcsoportnál.

A kínai pártsajtó szerint az új japán miniszterelnökről sokat el fog árulni az, miként folytatja hazájának stratégiai autonómiára törekvését és hogyan kezeli az amerikai közép hatótávolságú rakéták vitatott Japánba telepítését. Kína határozottan elutasítja Washington tervét.

Oroszország

Bár a megelőző évtizedben egyetlen japán kormányfői látogatás sem történt Moszkvában, Abe Sindzó miniszterelnök 11 alkalommal látogatta meg Oroszországot 2013 áprilisa és 2019 szeptembere között. Általános a vélemény, hogy Abe utódja befejezi ezt a látványos közeledést, amely nem hozott semmilyen látható eredményt – a vitatott Kuril-szigetek ügyében pedig csak egyértelmű japán csalódást. Ráadásul ez a nyugati szövetségesek rosszallását is kiváltotta, amikor 2014-ben a Krím-félsziget annektálásakor Tokió csupán jelképes erejű szankciókat vezetett be.

Mindezen gesztusok ellenére japán értékelések szerint Moszkva folyamatosan csúszott Peking junior partneri pozíciójába. Ennek csúcspontja volt tavaly júliusban az a közös kínai-orosz légi járőrözés a Japán-tenger fölött, amelynek során az orosz Tu-95-ös bombázó megsértette a japán légteret Takesima szigete fölött.

Putyin személyesen is lejáratta magát, amikor Abe 2016 decemberében meghívta szülővárosába, és az orosz elnök 3 órás késéssel állított be hozzá.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél