<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szorgalmas, de karizma nélküli új japán miniszterelnök-jelöltnek nincsenek kiépített külföldi kapcsolatai. Márpedig most tojástáncot kell járnia három nagyhatalom között is. Káncz Csaba jegyzete.

Az augusztus 28-án egészségügyi okok miatt lemondott Abe Sindzó miniszterelnök népszerűsége idén folyamatosan csökkent a koronavírus-járványra adott esetlen válasz és a gazdaság stabilizálásának sikertelensége miatt.

Abe utódjának most a Dél-kínai-tenger forrongó geopolitikai viszonyai, az egyre aljasabbá váló amerikai elnökválasztási kampány, a japán társadalom növekvő polarizációja és a gazdasági bizonytalanságok közepette kell az ország hajóját navigálnia. Valóban, a jövő októberi japán általános választások rendkívül kiélezettnek ígérkeznek.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő beszél egy sajtótájékoztatón a miniszterelnök hivatalos rezidenciáján Tokióban 2019. szeptember 11- én. A kormányszóvivő követheti az egészségi okok miatt lemondó Abe Sindzót a japán miniszterelnöki székben. (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko)Szuga Josihide japán kormányszóvivő beszél egy sajtótájékoztatón a miniszterelnök hivatalos rezidenciáján Tokióban 2019. szeptember 11- én. A kormányszóvivő követheti az egészségi okok miatt lemondó Abe Sindzót a japán miniszterelnöki székben. (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko)

A félig-meddig állampártnak tekinthető Liberális Demokrata Párt (LDP) nagyjai zárt ajtók mögött úgy döntöttek a múlt héten, hogy a nagy munkabírású, de karizma nélküli Szuga Joside kormányszóvivőt, Abe eddigi jobbkezét fogják támogatni a szeptember 14-i LDP elnökválasztáson. Az új pártelnök egyben az ország következő kormányfője is lesz 2021 októberéig, amennyiben személyét a parlament is elfogadja.

Szuga eddig országa belső problémáinak megoldására koncentrált és nincsenek kiépített kapcsolatai külföldi vezetőkkel. De nézzük meg, hogy milyen kihívások várják az egyes nagyhatalmak részéről.

Egyesült Államok

A szomszédaival szemben egyre agresszívabban fellépő Kína a várakozások szerint Japánt még szorosabb szövetségbe kényszeríti az USA-val, Indiával és Ausztráliával. A következő japán miniszterelnöknek még pár hónapig bizonyosan kezelnie kell Trump kiszámíthatatlan és kereskedelmi ügyletként kezelt külpolitikáját.

Szintén komoly nyomás hárul rá Washingtonból, hogy hozzájáruljon az amerikai katonai bázisok fenntartási költségeinek egy részéhez. Reagálnia kell a Pentagon azon tervére is, hogy közép hatótávolságú rakétákat telepítenének a szigetországba.

Kína

Az új miniszterelnök várhatóan tovább erősíti a gazdasági kapcsolatokat Pekinggel, miközben ellenáll Kína tolakodó magatartásának a Dél-kínai-tengeren, illetve a vitatott hovatartozású Szenkaku / Diaojü szigetcsoportnál.

A kínai pártsajtó szerint az új japán miniszterelnökről sokat el fog árulni az, miként folytatja hazájának stratégiai autonómiára törekvését és hogyan kezeli az amerikai közép hatótávolságú rakéták vitatott Japánba telepítését. Kína határozottan elutasítja Washington tervét.

Oroszország

Bár a megelőző évtizedben egyetlen japán kormányfői látogatás sem történt Moszkvában, Abe Sindzó miniszterelnök 11 alkalommal látogatta meg Oroszországot 2013 áprilisa és 2019 szeptembere között. Általános a vélemény, hogy Abe utódja befejezi ezt a látványos közeledést, amely nem hozott semmilyen látható eredményt – a vitatott Kuril-szigetek ügyében pedig csak egyértelmű japán csalódást. Ráadásul ez a nyugati szövetségesek rosszallását is kiváltotta, amikor 2014-ben a Krím-félsziget annektálásakor Tokió csupán jelképes erejű szankciókat vezetett be.

Mindezen gesztusok ellenére japán értékelések szerint Moszkva folyamatosan csúszott Peking junior partneri pozíciójába. Ennek csúcspontja volt tavaly júliusban az a közös kínai-orosz légi járőrözés a Japán-tenger fölött, amelynek során az orosz Tu-95-ös bombázó megsértette a japán légteret Takesima szigete fölött.

Putyin személyesen is lejáratta magát, amikor Abe 2016 decemberében meghívta szülővárosába, és az orosz elnök 3 órás késéssel állított be hozzá.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos