<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A szorgalmas, de karizma nélküli új japán miniszterelnök-jelöltnek nincsenek kiépített külföldi kapcsolatai. Márpedig most tojástáncot kell járnia három nagyhatalom között is. Káncz Csaba jegyzete.

Az augusztus 28-án egészségügyi okok miatt lemondott Abe Sindzó miniszterelnök népszerűsége idén folyamatosan csökkent a koronavírus-járványra adott esetlen válasz és a gazdaság stabilizálásának sikertelensége miatt.

Abe utódjának most a Dél-kínai-tenger forrongó geopolitikai viszonyai, az egyre aljasabbá váló amerikai elnökválasztási kampány, a japán társadalom növekvő polarizációja és a gazdasági bizonytalanságok közepette kell az ország hajóját navigálnia. Valóban, a jövő októberi japán általános választások rendkívül kiélezettnek ígérkeznek.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő beszél egy sajtótájékoztatón a miniszterelnök hivatalos rezidenciáján Tokióban 2019. szeptember 11- én. A kormányszóvivő követheti az egészségi okok miatt lemondó Abe Sindzót a japán miniszterelnöki székben. (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko)Szuga Josihide japán kormányszóvivő beszél egy sajtótájékoztatón a miniszterelnök hivatalos rezidenciáján Tokióban 2019. szeptember 11- én. A kormányszóvivő követheti az egészségi okok miatt lemondó Abe Sindzót a japán miniszterelnöki székben. (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko)

A félig-meddig állampártnak tekinthető Liberális Demokrata Párt (LDP) nagyjai zárt ajtók mögött úgy döntöttek a múlt héten, hogy a nagy munkabírású, de karizma nélküli Szuga Joside kormányszóvivőt, Abe eddigi jobbkezét fogják támogatni a szeptember 14-i LDP elnökválasztáson. Az új pártelnök egyben az ország következő kormányfője is lesz 2021 októberéig, amennyiben személyét a parlament is elfogadja.

Szuga eddig országa belső problémáinak megoldására koncentrált és nincsenek kiépített kapcsolatai külföldi vezetőkkel. De nézzük meg, hogy milyen kihívások várják az egyes nagyhatalmak részéről.

Egyesült Államok

A szomszédaival szemben egyre agresszívabban fellépő Kína a várakozások szerint Japánt még szorosabb szövetségbe kényszeríti az USA-val, Indiával és Ausztráliával. A következő japán miniszterelnöknek még pár hónapig bizonyosan kezelnie kell Trump kiszámíthatatlan és kereskedelmi ügyletként kezelt külpolitikáját.

Szintén komoly nyomás hárul rá Washingtonból, hogy hozzájáruljon az amerikai katonai bázisok fenntartási költségeinek egy részéhez. Reagálnia kell a Pentagon azon tervére is, hogy közép hatótávolságú rakétákat telepítenének a szigetországba.

Kína

Az új miniszterelnök várhatóan tovább erősíti a gazdasági kapcsolatokat Pekinggel, miközben ellenáll Kína tolakodó magatartásának a Dél-kínai-tengeren, illetve a vitatott hovatartozású Szenkaku / Diaojü szigetcsoportnál.

A kínai pártsajtó szerint az új japán miniszterelnökről sokat el fog árulni az, miként folytatja hazájának stratégiai autonómiára törekvését és hogyan kezeli az amerikai közép hatótávolságú rakéták vitatott Japánba telepítését. Kína határozottan elutasítja Washington tervét.

Oroszország

Bár a megelőző évtizedben egyetlen japán kormányfői látogatás sem történt Moszkvában, Abe Sindzó miniszterelnök 11 alkalommal látogatta meg Oroszországot 2013 áprilisa és 2019 szeptembere között. Általános a vélemény, hogy Abe utódja befejezi ezt a látványos közeledést, amely nem hozott semmilyen látható eredményt – a vitatott Kuril-szigetek ügyében pedig csak egyértelmű japán csalódást. Ráadásul ez a nyugati szövetségesek rosszallását is kiváltotta, amikor 2014-ben a Krím-félsziget annektálásakor Tokió csupán jelképes erejű szankciókat vezetett be.

Mindezen gesztusok ellenére japán értékelések szerint Moszkva folyamatosan csúszott Peking junior partneri pozíciójába. Ennek csúcspontja volt tavaly júliusban az a közös kínai-orosz légi járőrözés a Japán-tenger fölött, amelynek során az orosz Tu-95-ös bombázó megsértette a japán légteret Takesima szigete fölött.

Putyin személyesen is lejáratta magát, amikor Abe 2016 decemberében meghívta szülővárosába, és az orosz elnök 3 órás késéssel állított be hozzá.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második nap regisztráltak újabb fertőzési rekordot az olimpián
MTI | 2021. augusztus 5. 08:38
Csúcsra csúcs.
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta 200 millió Novavax vakcina beszerzését
MTI | 2021. augusztus 5. 07:31
Az Európa Bizottság szerdán jóváhagyta az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Karanténkötelezett kategóriában maradt Magyarország a briteknél
MTI | 2021. augusztus 5. 07:17
Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Amerikai fegyvergyártókat perel Mexikó
MTI | 2021. augusztus 5. 07:04
Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek "áradatát" juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.
Makro / Külgazdaság Új kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 06:45
Ezúttal a roma ügyeknek lett felelőse. 
Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos