<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Március 25-én a Rolling Stones ingyenes koncertet ad Havannában, de még így is Obama kubai látogatása a legnagyobb szám.
Castro megragadta a lehetőséget. Kép: EPA/ALEJANDRO ERNESTO

A két ország huszadik század elejéig visszanyúló pocsék kapcsolatát talán nem kell senkinek sem bemutatni, ezért is óriási előrelépés a látogatás.

Barack Obama egyébként emiatt és az embargó lazítása miatt olyan szinten népszerű a latin-amerikai országban, hogy jelenleg még a forradalom atyjaként számon tartott Fidel Castrónál is jobban kedvelik. Ráadásul az országban többségében nem fehérek élnek, ezért is különösen örülnek az első fekete elnök érkezésének - írja az Economist.

Régi sebek

Kubát még 1898-ban szállta meg az amerikai hadsereg a spanyolokkal folytatott háború végén, és 1902-ben vált nagyjából függetlenné, csakhogy az amerikaiak bármikor beavatkozhattak katonailag, ha úgy látták szükségét. Többek közt a Guantánamo-öböl megtartását is így tudta biztosítani az Egyesült Államok, 1959-ig pedig egyre több pénzt fektettek a kubai gazdaságba, különösen támogatva a mezőgazdaságot.

1959-ben Castro átvette a hatalmat, az országot korábban irányító Fulgencio Batista pedig elmenekült. 1961-ben minden amerikai érdekeltséget államosítottak, az USA ppedig erre válaszul teljes kereskedelmi, gazdasági és pénzügyi embargót hirdetett a következő évben. Itt kezdődött a közel ötven éves viszály, amelyen még 1996-ban is rontottak azzal, hogy hivatalosan is büntethetővé tették a Kubában befektető amerikai cégeket.

Aztán 2014 decemberében minden megváltozott. Barack Obama és Fidel eléggé reformbarát testvére, Raúl Castro bejelentette a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását. Először lazítottak a kereskedelmi és utazási embargón, majd újranyitották a nagykövetségeket, és az Egyesült Államok leszedte Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról. Az, hogy az amerikai elnök most elment a szigetországba, szintén fontos üzenetet képvisel, lévén azt hivatott éreztetni, hogy Kubát végre egyenlő partnerként kezelik.

Trump és Hillary csak nehezen kavarhat be

A kubai kapcsolatok rendezésével Obama elnöki ciklusa sikeresen zárulhat, ráadásul a két ország és cégeik közt megállapodásokat egy nem Kuba-barát utód sem tudja majd felrúgni, ami szintén fontos célja volt a jelenlegi elnöknek. Az amerikai közvélemény egyébként beállt Obama mögé, így akárki is lesz a következő lakó a Fehér Házban, kétszer is meggondolja majd a kapcsolatok felbontását.

Obama nagyon helyesen úgy gondolja, hogy a kapcsolat helyreállítása jobban hathat a Castro rezsimre, mint a teljes izoláció, amelytől ráadásul igazán mindig a vétlen kubai állampolgárok szenvedtek igazán. A kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és az egyre több amerikai turista Kubába érkezése szépen lassan összeköti a két országot, bár a disznó-öböli óriási CIA-fiaskó emléke azért még feldereng a háttérben.

Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG