<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Szinte minden Covid-elleni korlátozást felold Dánia február elsejétől. Ennek oka, hogy bár a koronavírus-fertőzések száma csúcson van, az átoltottság magas, az omikron variáns pedig jóval enyhébb a korábbi mutánsoknál. Mette Frederiksen dán miniszterelnök már új korszakról, a megszokott élethez való visszatérésről beszél. Anglia csütörtöktől oldotta fel a korlátozások nagy részét, Spanyolország pedig jelezte, hogy a jövőben kvázi influenzaként kezelné a Covidot.

Az uniós országok közül elsőként szinte minden, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozást eltöröl a dán kormány február elsejétől, jelentette be Mette Frederiksen dán kormányfő.

Már nem kritikus betegség 

Ennek értelmében például az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem kell többé védőmaszkot hordani, valamint nem lesz szükséges az oltási igazolvány a koncert- vagy mozilátogatáshoz. Az éttermek 22 óra után is szolgálhatnak fel alkoholt, és kinyithatnak az éjszakai klubok. Mindössze az országba belépőkre vonatkozó korlátozások (tesztelés és karantén a védettségi foktól függően) maradnak érvényben, azok is csak négy hétig.

Mette Frederiksen dán kormányfő szerint az oltás szuperfegyver. (Korábbi felvétel. EPA/PHILIP DAVALI)  Mette Frederiksen dán kormányfő szerint az oltás szuperfegyver. (Korábbi felvétel. EPA/PHILIP DAVALI)

A Covid februártól hivatalosan

nem számít már a „társadalom szempontjából kritikus” betegségnek.

Frederiksen már arról beszélt, hogy „új korszak”-ba lépnek be, azaz visszatérnek a koronavírus előtti normális élethez. Szerinte az „ölelések, ünnepek és fesztiválok” tavasza vár az országra.

De miért?

A korlátozások teljes feloldása mögött egyrészt az áll, hogy Dániában magas az átoltottság:

a lakosság 81 százaléka kapta meg mindkét oltását, de magas – 61 százalék – azok aránya is, akik a harmadik vakcinát is felvették.

 A kormányfő szerint oltási programjuk „szuperfegyvernek” bizonyult a vírussal szemben. A Die Welt szerint a helyi járványügyi kutatócentrum (SSI) azt prognosztizálja, hogy az ország néhány héten belül elérheti a nyájimmunitást a sok oltásnak és a rekordszámú fertőzésnek köszönhetően. 

Másrészt – mint azt számos más ország példája is mutatja – a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron kevésbé okoz súlyos megbetegedést, mint a korábbi verziók. Dániában Magyarországhoz és sok más országhoz hasonlóan

csúcson vannak ugyan a napi fertőzésszámok, de jóval kevesebben kerülnek intenzívosztályra, mint tavaly télen.

Mindezzel összhangban, felmérések szerint a dánok már korántsem tekintik akkora fenyegetésnek a koronavírust, mint korábban, túlnyomó többségük pedig támogatja a korlátozások feloldását. Az 5,8 millió lakosú országban eddig 1,6 millió fertőzöttet diagnosztizáltak, és mintegy 3700-an hunytak el a vírussal összefüggésben a hivatalos adatok szerint.      

Bár az omikron kevésbé veszélyes elődjeinél, a fertőzések magas száma azért gondot is okoz:

például olyan sok pedagógus fertőződött meg, hogy sok iskolában elmarad a tanítás.

A probléma orvoslása érdekében a kormány a karanténszabályokat is lazítja: annak, aki fertőzött, de nincs tünete, csak négy napig kell otthon maradnia.

A szomszédos Svédországban, amely a járvány egész ideje alatt karanténmentes maradt, országszerte szintén nagyon sok iskolában okoz problémát, hogy a pedagógusok kisebb-nagyobb része betegség miatt hiányzik. Helyszíni beszámolónkat Stockholmból itt olvashatják:

A britek is léptek

Visszatérve a korlátozásokra, Angliában már csütörtöktől eltörölték azok nagy részét. Így nem kell például oltási igazolás vagy negatív teszt a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyeken és a tömegrendezvényeken.

Emellett megszűnt a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban (az intézmények ugyanakkor saját hatáskörben még előírhatják azt), a középiskolák osztálytermeiben pedig már egy hete nem kell maszkot hordani. A brit kormány visszavonta azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazta.

Boris Johnson kormányfő szerint

a korlátozások feloldását a magas átoltottság (a lakosság 78 százaléka kapott egy, 72 százaléka kettő, 55 százaléka pedig három oltást), valamint az tette lehetővé, hogy az omikron okozta fertőződések száma a gyors felfutás után tetőzött.

A fentiekhez hasonló okokból alapvető fordulatra készül a járványkezelésben Spanyolország is, amely korábban Európa egyik legszigorúbb karanténját alkalmazta. Az újabb hullám után ugyanis már csak influenzaként kezelné a Covidot.

A tervek szerint a spanyol hatóságok már nem törekednek majd arra, hogy minden fertőzöttet diagnosztizáljanak, kivizsgáljanak és kövessenek, hanem egy megelőző rendszerrel kontrollálnák a járványt.

A Covid, azon fertőzöttek számára, akiknek nincs komoly tünete, egy lesz a betegségek közül, teszt, jelentési kötelezettség, karantén és a kapcsolatok korlátozása nélkül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló