<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tanár otthon, diákok az osztályteremben  ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.

Mint ahogy azt már önök is tudják, az iskolában feszült a helyzet. A helyszínen tartózkodó kollégák mindent megtesznek, hogy a tanulók biztonságos és nyugodt körélmények között tanulhassanak, de a jelen körülmények között természetesen nem minden úgy alakul, ahogy elterveztük

– áll egy Stockholmhoz közeli kisváros általános iskolájának levelében, amit a szülők számára szerdán küldött az igazgató. Az intézményvezető arra is kitér, hogy mivel az iskola tanárai közül többen otthon vannak, lehetőleg csak azok a gyerekek maradjanak napköziben, akiknek valóban muszáj.

Mindez nem egyedi eset,

országszerte nagyon sok iskolában okoz problémát, hogy a pedagógusok kisebb-nagyobb része betegség miatt hiányzik.

Az aktuális ajánlások szerint pozitív covid teszt esetén az egy háztartásban élő családtagok is 7 napos karanténra kényszerülnek akkor is, ha tünetmentesek. És mivel egyrészt nem mindig könnyű tesztet beszerezni, valamint a laboratóriumok kapacitása is véges, legújabban már arra kérik a lakosságot Svédországban, hogy induljanak ki abból, hogy covid fertőzésük van akkor is, ha enyhébb, megfázásszerű tüneteik vannak, és maradjanak otthon. Tesztelni pedig akkor teszteljenek, ha komolyak a tünetek.

Covid elleni oltásra várakozók Svédország fővárosában, Stockholmban 2022. január 13-án. EPA/ANDERS WIKLUNDCovid elleni oltásra várakozók Svédország fővárosában, Stockholmban 2022. január 13-án. EPA/ANDERS WIKLUND

A távoktatást azonban – amíg csak lehet – igyekeznek elkerülni a svédek. Az említett iskolában

a tanulók az utóbbi napokban hazahordják a taneszközeiket – könyv, Ipad, heti tanterv – arra az esetre, ha karanténba kényszerülnének, de az egészséges gyerekeknek be kell járniuk.

Az oktatási intézmények egyedi megoldásokkal biztosítják az oktatást a járványhelyzetben. A Dagens Nyheter beszámolója szerint egy solnai (Stockholm egyik kerülete) általános iskola hetedikes diákjai például távoktatásban tanulnak, de úgy, hogy amíg ők a tanteremben ülnek, a pedagógus otthon van és Teamsen keresztül, kivetítőn magyaráz a gyerekeknek. A diákok még mindig ezt a megoldást találják jobbnak ahhoz képest, mint ha elmaradna az óra, vagy helyettes tartaná azt.

Ebben az intézményben egyébként a tanárok harmada hiányzik vagy azért, mert ő maga beteg, vagy pedig mert családtag betegsége miatt kényszerül karanténba.

Megértettétek a feladatot? Emelje fel a kezét, aki érti

– kéri a természettudománytanár a diákokat. A diákok felemelik a kezüket és nekilátnak a munkának. A technikát egy felnőtt kezeli az osztályban, de ennek ellenére előfordul, hogy nincs hang vagy nem indul el a kiválasztott videó. 

Emiatt azért jobb, ha a tanár bent van a teremben

– véli az egyik diák. A többség ennek ellenére úgy gondolja, a körülményekhez képest még ez a lehető legjobb megoldás. A tanulóknak elegük van az elmaradt órákból és a helyettesítésből. Ha pedig ők maguk is otthon vannak, nehéz koncentrálniuk a tananyagra.

A semminél ez is jobb

– mondja a pedagógus, Erik Berquist, de hozzáteszi: a tananyag egy részét nehéz képernyőn keresztül átadni.

Az elmúlt időszakban az iskola sokféle módszert kipróbált: távoktatás, osztályok megfelezése, órák átvariálása. 

Most ezt is kipróbáljuk. Idáig csak pozitív visszajelzéseket kaptam

– mondja az iskola igazgatója.

Svédországban továbbra is a védőoltást tartják a járvány elleni küzdelem legfontosabb eszközének. Az országban ennek megfelelően magas az átoltottság. A 12 éven felüli lakosság 83 százaléka kapott két dózist, a harmadikat a lakosság valamivel több, mint 35 százaléka. A teljes lakosságot tekintve mintegy 73, illetve 32 százalék ez az arány. 

Összehasonlításul: a magyar kormány tájékoztatása szerint a beoltottak száma Magyarországon 6 millió 329 ezer 185 fő. Közülük 6 millió 073 ezer 498 a második, 3 millió 457 ezer 497 pedig már a harmadik oltást is megkapta. Ez a teljes lakosság mintegy 62, illetve 36 százalékát jelenti. 

Legutóbbi háttéranyagunkat a különutas svéd válságkezelésről és annak eddigi mérlegéről itt olvashatják: 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló