<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A tanár otthon, diákok az osztályteremben  ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.

Mint ahogy azt már önök is tudják, az iskolában feszült a helyzet. A helyszínen tartózkodó kollégák mindent megtesznek, hogy a tanulók biztonságos és nyugodt körélmények között tanulhassanak, de a jelen körülmények között természetesen nem minden úgy alakul, ahogy elterveztük

– áll egy Stockholmhoz közeli kisváros általános iskolájának levelében, amit a szülők számára szerdán küldött az igazgató. Az intézményvezető arra is kitér, hogy mivel az iskola tanárai közül többen otthon vannak, lehetőleg csak azok a gyerekek maradjanak napköziben, akiknek valóban muszáj.

Mindez nem egyedi eset,

országszerte nagyon sok iskolában okoz problémát, hogy a pedagógusok kisebb-nagyobb része betegség miatt hiányzik.

Az aktuális ajánlások szerint pozitív covid teszt esetén az egy háztartásban élő családtagok is 7 napos karanténra kényszerülnek akkor is, ha tünetmentesek. És mivel egyrészt nem mindig könnyű tesztet beszerezni, valamint a laboratóriumok kapacitása is véges, legújabban már arra kérik a lakosságot Svédországban, hogy induljanak ki abból, hogy covid fertőzésük van akkor is, ha enyhébb, megfázásszerű tüneteik vannak, és maradjanak otthon. Tesztelni pedig akkor teszteljenek, ha komolyak a tünetek.

Covid elleni oltásra várakozók Svédország fővárosában, Stockholmban 2022. január 13-án. EPA/ANDERS WIKLUNDCovid elleni oltásra várakozók Svédország fővárosában, Stockholmban 2022. január 13-án. EPA/ANDERS WIKLUND

A távoktatást azonban – amíg csak lehet – igyekeznek elkerülni a svédek. Az említett iskolában

a tanulók az utóbbi napokban hazahordják a taneszközeiket – könyv, Ipad, heti tanterv – arra az esetre, ha karanténba kényszerülnének, de az egészséges gyerekeknek be kell járniuk.

Az oktatási intézmények egyedi megoldásokkal biztosítják az oktatást a járványhelyzetben. A Dagens Nyheter beszámolója szerint egy solnai (Stockholm egyik kerülete) általános iskola hetedikes diákjai például távoktatásban tanulnak, de úgy, hogy amíg ők a tanteremben ülnek, a pedagógus otthon van és Teamsen keresztül, kivetítőn magyaráz a gyerekeknek. A diákok még mindig ezt a megoldást találják jobbnak ahhoz képest, mint ha elmaradna az óra, vagy helyettes tartaná azt.

Ebben az intézményben egyébként a tanárok harmada hiányzik vagy azért, mert ő maga beteg, vagy pedig mert családtag betegsége miatt kényszerül karanténba.

Megértettétek a feladatot? Emelje fel a kezét, aki érti

– kéri a természettudománytanár a diákokat. A diákok felemelik a kezüket és nekilátnak a munkának. A technikát egy felnőtt kezeli az osztályban, de ennek ellenére előfordul, hogy nincs hang vagy nem indul el a kiválasztott videó. 

Emiatt azért jobb, ha a tanár bent van a teremben

– véli az egyik diák. A többség ennek ellenére úgy gondolja, a körülményekhez képest még ez a lehető legjobb megoldás. A tanulóknak elegük van az elmaradt órákból és a helyettesítésből. Ha pedig ők maguk is otthon vannak, nehéz koncentrálniuk a tananyagra.

A semminél ez is jobb

– mondja a pedagógus, Erik Berquist, de hozzáteszi: a tananyag egy részét nehéz képernyőn keresztül átadni.

Az elmúlt időszakban az iskola sokféle módszert kipróbált: távoktatás, osztályok megfelezése, órák átvariálása. 

Most ezt is kipróbáljuk. Idáig csak pozitív visszajelzéseket kaptam

– mondja az iskola igazgatója.

Svédországban továbbra is a védőoltást tartják a járvány elleni küzdelem legfontosabb eszközének. Az országban ennek megfelelően magas az átoltottság. A 12 éven felüli lakosság 83 százaléka kapott két dózist, a harmadikat a lakosság valamivel több, mint 35 százaléka. A teljes lakosságot tekintve mintegy 73, illetve 32 százalék ez az arány. 

Összehasonlításul: a magyar kormány tájékoztatása szerint a beoltottak száma Magyarországon 6 millió 329 ezer 185 fő. Közülük 6 millió 073 ezer 498 a második, 3 millió 457 ezer 497 pedig már a harmadik oltást is megkapta. Ez a teljes lakosság mintegy 62, illetve 36 százalékát jelenti. 

Legutóbbi háttéranyagunkat a különutas svéd válságkezelésről és annak eddigi mérlegéről itt olvashatják: 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovák igen a finn és svéd NATO-belépésre
Prinz Dániel | 2022. szeptember 27. 19:36
Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
Makro / Külgazdaság Putyin már az elcsatolás bejelentésére készül
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 19:18
Ukrán hadisikerek voltak Harkiv megyében. Putyin napokon belül elcsatolhat négy megyét Ukrajnától. 
Makro / Külgazdaság Robbanások az Északi Áramlatnál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:40
Skandináv tudósok észlelték.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György nagy bejelentése: lezárult az MNB kamatemelési ciklusa
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 16:55
Matolcsy szerint hazánk egy sor sajátos kihívással néz szembe az infláción és az energiaár-robbanáson túl: az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas, a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért.
Makro / Külgazdaság A gázár mozgatja a forintot, nem a kamatszint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:43
Várható volt a jelentős emelés, de a ciklusnak ezzel vége lesz.
Makro / Külgazdaság Borúlátó a Világbank a kínai gazdasággal kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:31
A Világbank csökkentette a kínai gazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit az ingatlanpiaci válság és a koronavírus-járványra adott rendkívül szigorú kormányzati válaszok hatásai miatt.
Makro / Külgazdaság Varsó beintett Putyinnak: Norvégiából is kapnak gázt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 14:54
Felavatták kedden a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban.
Makro / Külgazdaság A vártnál nagyobbat emelt az MNB: 13 százalék az alapkamat
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 14:05
MNB: 125 bázisponttal emelte az alapkamatot a monetáris tanács.
Makro / Külgazdaság Ön is kérdezhet Dávid Ferenctől, a Klasszis Klub vendégétől csütörtökön!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:51
Az egy órásra tervezett beszélgetés során nézőinknek is van lehetősége élőben kérdezni következő vendégünket.
Makro / Külgazdaság Vért fognak izzadni az ukránok jövőre is, a csinovnyikok rosszul járnak
Mester Nándor | 2022. szeptember 27. 12:42
Budapest után Ukrajnába megy az IMF-küldöttség és hamar megállapodhatnak az új hitelről. Harmadával csökken idén az ukrán GDP, előre hozzák a 2023-as költségvetés elfogadását, amiben a pénz fele az ország védelmére megy.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG