<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nem ritka, hogy egy-egy nagyhatalmú és hosszan uralkodó vezető a fiának adja át a hatalmat, de az is előfordul, hogy a fiú később jön, sőt választások útján, mint Bush Amerikában vagy a Papandreuk Görögországban. Most Indonéziában jelentkezik az 1998-ig 32 éven át regnáló erős ember, Szuharto fia, Hutomo Mandala Putra, akit általában csak Tommynak hívnak.

Dinasztiák

Az ősi királyi szokás, az örökletes hatalom modern kori, elnöki példáira említhetjük az idősebb és ifjabb Aszadot Szíriában (nem kevés fejfájást okoznak a világnak sok évtizede), vagy Azerbajdzsán vezetőit, az idősebb és ifjabb Alijevet, igaz, ők nem sok vizet zavarnak, talán még népük is elégedett velük. Sok példát lehetne még említeni, de a legbecsesebb darab minden bizonnyal a Kim dinasztia: Kim Ir Szen, a nagyapa, Kim Dzsongil, az apa, és Kim Dzsongun, az unoka, aki most azért lett nagyfiú a világban, mert kifejlesztette atomfegyverét.

Az elmúlt húsz év

A demokratikus verzióból még megemlíthető a görög Papandreu család, ahol ugyancsak három generáció adott miniszterelnököt az országnak. Indonéziában Szuharto fia is feltehetőleg ezen az úton szeretné elérni a hatalmat: pártot alapított, mellyel a jövőre esedékes választásokon szeretne indulni. Apja rendszeréről nem mondott rosszat, viszont az elmúlt húsz évet bírálta, szerinte a közben lezajlott reformok nem hozták meg az országban a kellő eredményt.

Ő és pártja viszont nagyszerű lehetőséget kínál, mondta el a Reutersnek saját jakartai szállodája előtt, és fejlett nemzetté teszi majd a világ negyedik legnépesebb, 265 millió lakosú országát. Apját 1998-ban az ázsiai válság évében szorították ki a hatalomból 32 évi vaskezű uralkodás után azt követően, hogy az ország gazdasági és társadalmi káoszba süllyedt. A válság fő okának a korrupciót és a nepotizmust találták, melynek során Szuharto sok családtagja gazdagodott meg és uralta az ország gazdaságát.

Maga sem egy szent

Az ifjú Szuhartónak is akadtak botrányai: 2000-ben őt is bűnösnek találták földügyletekkel összefüggő korrupció miatt, de később ejtették a vádat. Két évvel később viszont 15 évre ítélték, miután bérgyilkost fogadott, hogy megölje az őt a korábbi ügyben elítélő bírót, aki ráadásul a legfelsőbb bíróságot képviselte. Öt évet le is ült, aztán idő előtt szabadon engedték. Vicces módon egyébként pont ő vádolja korrupcióval Yoko Widodo jelenlegi elnököt, aki vélhetően indulni fog a második elnöki ciklusért a jövő áprilisi választásokon.

Az elmúlt 20 évben egyébként több Szuharto rokon is próbálkozott a politikával, arra a nosztalgiára építve, ami a társadalom egy részében kialakult a Szuharto-korszak stabilitása és biztonsága iránt. Most az ifjú Szuharto azt mondja, hogy a fiatal választókat próbálja majd meggyőzni arról a közösségi médián keresztül, hogy nem volt rossz apja kormányzása, és apjáról sosem mondták ki, hogy korrupt (egyes vélekedések szerint az övénél korruptabb rendszer még nem is létezett). Arra az érvre, hogy egy gyilkos mégsem feltétlenül ideális politikus, azt válaszolta, hogy büntetését letöltötte, az ügy lezárva, túl lehet lépni rajta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus
Elek Lenke | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG