<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

2022. január 1-jétől a svájci emberek legálisan megváltoztathatják nemüket, elég, ha felkeresik a polgári anyakönyvi hivatalt. Így az ország az európai nemi önazonosítási mozgalom élére kerül.

Svájcban január 1-jétől minden okmányirodában lehetővé teszik, hogy az állampolgárok jogilag nemet változtathassanak. Az ország ezzel Írországot, Belgiumot, Portugáliát és Norvégiát követi azok sorában, akik személyes szabadságként kezelik a nemi önrendelkezés kérdését - írja a Reuters.

Az új szabály szerint minden 16 év feletti, nem gyámság alatt álló személy megváltoztathatja a nemét hormonterápia, orvosi kezelés vagy egyéb vizsgálat nélkül. Az ennél fiatalabbak, illetve a gyámság alatt élők csak gondviselői engedéllyel tehetik meg.

Svájcban 2022. január 1-jétől lehetséges. Fotó: DepositphotosSvájcban 2022. január 1-jétől lehetséges. Fotó: Depositphotos

Svájcban 2021-ben népszavazáson döntöttek a melegházasság és az azonos nemű párok örökbefogadási jogairól, mindkettőnek zöld utat adva. A jogi nemváltoztatás Európában csak néhány országban annyira egyszerű, mint Svájcban a jövő évtől, de sok helyen így is könnyítettek a procedúrán. Ez annyiban jelent változást a svájci regionálisan előírt szabványokhoz képest, amelyek gyakran orvosi igazolást követelnek meg, amely megerősíti az egyén transznemű identitását.

Egyes kantonokban – Svájc szövetségi félautonóm régióiban – szintén hormonkezelésen vagy anatómiai átmeneten kell átesni a nemének törvényes megváltoztatásához, míg a névváltoztatáshoz bizonyítást kell kérni, hogy az új név már több éve használatban van, ha nem is hivatalosan. 

Az új nemváltoztatási szabályokkal Svájc két tucat országhoz csatlakozik annak érdekében, különválasszák a nemátalakításokat az orvosi eljárásoktól. Dániában, Görögországban, Franciaországban és Spanyolországban sem szükséges például orvosi beavatkozás, mielőtt valaki egyáltalán elgondolkodhat a nemváltoztatáson.

Spanyolország júniusban hagyta jóvá azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi bizonyos kor felett legálisan a nemváltoztatást orvosi diagnózis vagy hormonterápia nélkül. Németország volt az első európai kormány, amely 2018-ban bevezette a harmadik nem opcióját, de 2021 júniusában leszavaztak két törvényjavaslatot a nemi önazonosítás bevezetéséről. 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG