<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A kínai szociális médiában egyenesen az észak-koreai uralkodó dinasztiával hasonlítják össze Hszi elnök hatalomkoncentrációját. Hszi lépése bizonytalanságot is tükrözhet, a kínai kommunista vezetés ugyanis manapság kifogyott az ideológiai töltetből. Törökország és hazánk esetében is a középkor hűbéri rendszere jut eszébe sok nyugati megfigyelőnek.
Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a Kínai Kommunista Párt XIX. kongresszusának megnyitóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. október 18-án. (MTI/EPA/Vu Hong)

Igazi szovjet stílusban a Xinhua kínai hivatalos hírügynökség vasárnap 36 szavas közleményben tudatta országgal és világgal, hogy a Kínai Kommunista Párt javaslata értelmében eltörlik az államfői tisztség két terminusra vonatkozó időkorlátját.  Ez azt jelenti, hogy Hszi Csin-ping 2023-at követően is elnök maradhat.  Ezután következett egy újabb megdöbbentő Xinhua közlemény, amely szerint Hszi tanait belefoglalják a kínai alkotmányba!

Fújol a köznép

Bár a kínai nacionalisták örömmel fogadták a hírt, a Reuters beszámolója szerint a kínai kormány jelentős kampányt indít, miután a közösségi médiában erősen negatív a köznép reakciója a Hszi további hatalomban maradását célzó törvényjavaslatra.  A szociális médiában egyenesen az észak-koreai uralkodó dinasztiával hasonlítják össze Hszi hatalomkoncentrációját, ezért a rezsim az elmúlt órákban számos cikket blokkolt, egyben több, a döntést dicsérő cikket jelentetett meg.

Valóban, Hszi 2012-es hatalomra kerülése óta egy elképesztő hatalmi koncentrációt hajt végre és olyan hivatalos titulusokat gyűjtött be, mint a Kommunista Párt főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke, a Központi Katonai Bizottság elnöke, a Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője és az átfogó államháztartási reformcsoport feje.  Az elnök már tavalyelőtt átvette a főparancsnoki pozíciót Kína parancsnoki központjában (Joint Operations Command Center) és ezzel a PLA műveleti parancsnoka lett háború esetén. Hszi már eddig is elnöke volt a Központi Katonai Bizottságnak, amely a hadsereget ellenőrzi.

Hszi mostani lépése egy nagyon érzékeny nemzetközi helyzetben következik be.  A hírek szerint az amerikai kormány az acélimport esetén 24, az alumíniumnál pedig 10 százalékos vám bevezetését tervezi, ez válaszlépéseket hozhat az érintett nagy termelők, így Kína részéről.  A Trump kormányzat ráadásul múlt decemberben Kínát „stratégiai versenytársnak” nevezte első nemzetbiztonsági stratégiájában.

Hszi lépése bizonytalanságot is tükrözhet, a kínai kommunista vezetés ugyanis manapság kifogyott az ideológiai töltetből.  Mao Ce-tung 1976-os halála után a kínai vezetők az ország jólétének folyamatos növeléséhez kötötték a kommunista párt legitimitását.  Ennek a korszaknak azonban belátható időre befellegzett és az elbizonytalanodott pekingi vezetés egyre inkább a Nyugat-ellenes propagandában valamint a Dél-kínai-tengeri hatalmi játszmákban akarja felépíteni új identitását.

Káncz Csaba

Ankarában és Budapesten is

A 2008-as pénzügyi válság előbb gazdasági, majd szociális és napjainkra globális biztonságpolitikai megrendülést eredményezett a világban. A megrendült nemzetközi rendszer hasadékain brutális erővel tér vissza a történelem a maga démonaival.  Pekingben tehát újra egy olyan erős politikai vezetőt láthatunk, hogy akár császárnak is nevezhetjük, ahogyan ezt az elmúlt órákban többen meg is tették Hong Kongban.

Törökországban Erdogan már évek óta úgy funkcionál 1025 szobás új elnöki palotájában, mintha egy törvények fölött álló szultán lenne - és akinek a fiát egyébként az olasz hatóságok neveztek meg milliárdos pénzmosóként. Hazánkban az uralkodó család esetében szintén a középkor hűbéri rendszere jut eszébe sok nyugati megfigyelőnek.  Berlin és Párizs fokozott figyelme márcsak azért is indokolt, mert a magyar miniszterelnök családjának tagjai éppen a német és francia adófizetők pénzéből válnak milliárdossá.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló