4p

Van még mit tanulni az illiberális demokrácia közép-európai nagymesterétől?

Az októberi parlamenti választásokkal együtt megtartandó népszavazás négy, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatáról, a fehérorosz határon emelt acélkerítésről és az uniós menedékkérő elosztási javaslatról szóló kérdését nyújtotta be hétfő este a lengyel kormány a parlamenti alsóházának (szejm).

A népszavazás kiírását az indítványban azzal indokolták, hogy az október 15-re kiírt parlamenti választások után megalakuló törvényhozás, az összetételétől függetlenül, kénytelen legyen szem előtt tartani a nemzet akaratát.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi képen. A szövetséget elvitte az ukrajnai háború, de a módszerek tekintetében még van mit tanulnia a lengyel kormánynak a NER-től? Fotó: Európai Tanács
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi képen. A szövetséget elvitte az ukrajnai háború, de a módszerek tekintetében még van mit tanulnia a lengyel kormánynak a NER-től? Fotó: Európai Tanács

Az első kérdés az állami vagyonról szól: "Támogatja-e az állami vállalatok kiárusítását a külföldi jogalanyoknak úgy, hogy ezáltal a lengyelek elveszítsék az ellenőrzést a gazdaság stratégiai ágazatai felett?".

A kérdésfeltevést a kormány indítványában azzal indokolták meg, hogy a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) kormányzása idején (2007-2015) az állami vagyon nagymértékű privatizációjára törekedett, és lehetővé tették a stratégiai energetikai cégek eladását Oroszországnak. A jelenlegi ellenzék pedig "nyíltan szorgalmazza egy ilyen terv folytatását" - írták.

A második kérdés: "Támogatja-e a nyugdíjkorhatár emelését, ezen belül azt, hogy a nők és a férfiak számára visszaállítsák a 67 éves korhatárt?". E felvetést azzal indokolták, hogy a PO által irányított kormánykoalíció 2012-ben 67 évre emelte a nyugdíjkorhatárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezette jelenlegi kormánykoalíció idején pedig 60 évre csökkentették a nők, illetve 65 évre a férfiak esetében. Utaltak arra, hogy az ellenzék a korhatár újbóli emelését szorgalmazza.

"Támogatja-e a Lengyelország és Fehéroroszország határán emelt akadály lebontását?" - így szól a harmadik kérdés. Az indoklásban a Fehéroroszországon át Lengyelországba irányuló migrációs nyomásra utalnak, valamint a Wagner orosz magánhadsereg fehéroroszországi telepítésére, és a lengyel határ közelében a részvételével szervezett katonai műveletekre. Felidézik, hogy a riasztórendszerrel felszerelt, acélból készített határkerítést egyesek "feleslegesnek" nevezték.

A negyedik kérdés a migrációt érinti.

"Támogatja-e a közel-keleti és afrikai illegális bevándorlók ezreinek befogadását, az európai bürokrácia által szorgalmazott kényszerű áthelyezési mechanizmussal összhangban?".

Az indoklásban kiemelik, hogy az uniós mechanizmust a lengyel ellenzék támogatja, valamint "azok a körök is, amelyekkel az ellenzék európai szinten együttműködik", a téma pedig "óriási jelentőséggel bír" a lengyel belpolitika számára.

Érvényességi küszöb

A lengyel jog szerint a népszavazási kezdeményezést a szejm hagyja jóvá, illetve az elnök írhatja ki a referendumot, miután kezdeményezését a szenátus is jóváhagyta.

A kormány indítványát a szejm szerdán kezdődő kétnapos ülésén tűzik napirendre. A szejm a PiS azon javaslatát is megvitatja, amely értelmében a népszavazást a parlamenti választások napján rendezzék.

Egy referendum akkor kötelező érvényű Lengyelországban, ha a választásra jogosultak több mint 50 százaléka leadja szavazatát. Kivételt képez az alkotmánymódosításról szóló népszavazás, amely esetében nincs megszabott részvételi küszöb.

Az 1989-ben történt rendszerváltás óta Lengyelországban ötször tartottak országos népszavazást, ezek közül az 1996-ban egy napon megtartott két referendum, valamint a 2015-ös elnökválasztási kampány idején Bronislaw Komorowski akkori államfő által kezdeményezett népszavazás - az alacsony részvételi arány miatt - érvénytelen volt. Az 1997-es - a jelenlegi alkotmányt jóváhagyó - népszavazás során a jogosult választóknak 42,86 százaléka nyilvánított véleményt. Érvényes volt a Lengyelország európai uniós csatlakozását jóváhagyó 2003-as népszavazás is, amikor a szavazópolgárok 58,85 százaléka járult az urnákhoz.

A népszavazási kérdések nemcsak témáikban (állami vagyon állami kézben tartása, határkerítés, migráció) rímelnek nagyrészt a magyar kormány kedvenc kampánytémáira, hanem a népszavazás lebonyolításának esetleges módja is emlékeztet arra, hogy Orbán Viktorék a "gyermekvédelmi" népszavazást az országgyűlési választásokkal egy időben rendezték meg, így próbálva feltornászni a részvételi arányt. Ennek ellenére a tavaly áprilisi népszavazás mind a négy kérdésében hivatalosan érvénytelen maradt.

(via MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG