9p

Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?

Kis csetepaté Kanadában a szolgáltatásokra való kiterjesztésről

Friss hír, hogy hamarosan életbe lép Ukrajna Kanadával kötött szabadkereskedelmi megállapodásának kiterjesztése – számolt be róla az Ukrinform szombaton. A kanadai szenátus Nemzetközi Kereskedelmi Állandó Bizottsága jóváhagyta a frissített Szabadkereskedelmi Megállapodás ratifikációjáról szóló törvényjavaslatot, amelyet a március 19-én kezdődő ülésszakján maga a Szenátus is minden bizonnyal megerősít majd. Az érvénybe lépéshez még a Főkormányzó - szinte formális - aláírására is szükség lesz.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök népszerű lehet Ukrajnában. Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Valentyin Ogirenyko
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök népszerű lehet Ukrajnában. Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Valentyin Ogirenyko

Az eredeti Szabadkereskedelmi Megállapodás Kanada és Ukrajna között 2017. augusztus 1-jén lépett hatályba, és a legtöbb árucikk vámjának kölcsönös megszüntetéséről intézkedett. Azonban 2023 szeptemberében, Ottawában tett látogatása során Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök aláírták a megállapodás kiterjesztéséről szóló szerződést, amely így már nemcsak árúkra terjed ki, hanem szolgáltatásokat, befektetéseket, telekommunikációt és más területeket is magában foglal.

A kanadai-ukrán kereskedelem rekord szintre, majdnem 350 millió dollárra emelkedett 2021-ben, de 2022-ben kissé csökkent, ami főként az orosz katonai támadásnak volt köszönhető. A két ország nemrég írt alá egy biztonsági megállapodást, amely magában foglalja, hogy Kanada 2024-ben több mint 3 milliárd kanadai dollár pénzügyi és biztonsági támogatást biztosít Ukrajnának.

A kereskedelmi megállapodás az elmúlt hónapokban politikai gyújtóponttá vált, miután a konzervatívok azzal vádolták a liberális kormányt, hogy széndioxid-kibocsátás adókról szóló rendelkezéseket kényszerít bele a törvényjavaslatba – foglalta össze az állami médiatársaság a CBC. A liberálisok pedig azzal vádolják a konzervatívokat, hogy magára hagyják Ukrajnát. A konzervatív párti Pierre Poilievre, akinek pártja hónapok óta nagy előnyt szerzett a közvélemény-kutatásban a Trudeau-féle liberálisokkal szemben, kijelentette, hogy konzervatívok továbbra is támogatják Ukrajnát, és kifogásuk csak a szén-dioxid-adó záradék ellen van.

Az Egyesült Királyság 2029-ig hosszabbít, kivéve a tojást és a baromfit

Az Egyesült Királyság idén február 8-án öt évvel meghosszabbította vámmentes kereskedelmét Ukrajnával, egészen 2029-ig - jelentette be az angol kormány.

William Bain, a Brit Kereskedelmi Kamarák kereskedelempolitikai vezetője kifejtette: „A digitális kereskedelmi megállapodás mellett, amely az országaink közötti e-kereskedelmet kívánja erősíteni, ez a meghosszabbítás is növeli az ukrán üzleti lehetőségeket olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az olaj-, gabona- és egyéb élelmiszerek.”

2022 májusában az Egyesült Királyság egészen 2024 márciusáig eltörölte a két ország közötti összes vámot. Ez példát teremtett, amit az EU és más Ukrajnát támogató országok is követtek. A mostani megállapodás értelmében a vámmentes kereskedelmet nem csak meghosszabbítják öt évre, de kiterjesztik minden árúra, kivéve a tojást és a baromfihúst - legalább két további évre. Ukrajna is hasonló kedvezményeket ajánlott fel, ami azt jelenti, hogy a brit vállalkozások is profitálhatnak az Ukrajnába irányuló vámmentes exportból.

Az Egyesült Királyság 2,5 milliárd font katonai segélyt nyújt Ukrajnának idén és jövőre, ami 200 millió fonttal több, mint az előző két évben. Ez egyébként magában foglalja az eddigi legnagyobb drónszállítmányt Ukrajnába. A szigetország több mint 10 milliárd font katonai, humanitárius és gazdasági támogatást nyújtott Putyin 2022-es inváziója óta.

A brit gazdák nem örülnek, hogy a tojásra és baromfihúsra vonatkozó kivétel nem öt, hanem csak két évre szól - számolt be róla a Sky News. A nemzeti gazdaszövetség, a National Farmers' Union (NFU) leköszönő elnöke, Minette Batters ragaszkodott ahhoz, hogy a megállapodás betartását szigorúan ellenőrizzék.

"Ukrajna még a háború közepette is a világ egyik legnagyobb csirkehús-exportőre, így megnyugtató, hogy kormányunk megtalálta a módját annak, hogy úgy támogassa Ukrajnát a vámmentesség meghosszabbításával, hogy közben figyelembe veszi a sebezhető ágazatokat itt Nagy-Britanniában, például a baromfitartókat."

Az Európai Unió is újítást tervez, a lengyel gazdák meg nem

A Kyiv Post vasárnap arról számolt be, hogy az Európai Parlament ezen a héten tárgyalja az Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi megállapodás megújítását. Közben a lengyel tüntetők blokkolják a határforgalmat, sőt még gabonaszállítmányokat is kiöntöttek.

„A kormány aktívan dolgozik az Európai Unióval fennálló szabadkereskedelem kiterjesztésén, amely idén június 5-én jár le. Ez stratégiailag fontos lenne Ukrajna számára, hiszen ezzel bizalmat szavazna és tervezési horizontot adna a hazai gazdáknak” – számolt be az ukrán televíziónak Tarasz Viszockij, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterének első helyettese.

A meghosszabbítás tervezése épp akkor zajlik, amikor lengyel gazdák tiltakoznak az ukrán határon a szomszédos ország mezőgazdaságának fokozott konkurenciájával szemben, amelyet például a vámmentesség is generál.

Mindazonáltal, február közepén a lengyel miniszterelnök Donald Tusk még fenntartotta az előző kormány protekcionista álláspontját, és ellenezte az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás megújítását - írta a Financial Times, hozzátéve, hogy a lengyel ellenállás önmagában kevés, mivel a kérdésről a szavazást többségi eleven fogják tartani. Ez azonban nem akadályozta meg Tuskot, hogy fellépjen a hazai gazdák érdekében és tárgyalásokat kezdjen február utolsó napjaiban a szomszédos országgal a közös határ áruforgalmának ideiglenes lezárására - számolt be róla az Euractive.  

„Már egyetlen szám is mutatja a probléma mértékét. Európában jóval több mint 20 millió tonna gabonafelesleg van a raktárakban, Lengyelországban pedig kilencmillió tonna többlet van” – mondta Tusk. A határ ideiglenes lezárása a kereskedelem előtt, szerinte legitim, de „fájdalmas megoldás mindkét fél számára”.

„Lengyelországnak kereskedelmi többlete van Ukrajnával, sokkal többet adunk el Ukrajnának, mint amennyit Ukrajnából vásárolunk” – mondta. „A különböző csoportoknak más és más az érdeke. Van, aki sokat profitál abból, hogy Ukrajna vám nélkül kereskedhet (az EU-val), de a többség sokat veszít” – tette hozzá.

Januárban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 2025 közepéig terjesszék ki az EU-ba irányuló ukrán exportra kivetett importvámok és kvóták felfüggesztését, amit a lengyel gazdálkodók határozottan elleneztek.

Donald Tusk lengyel kormányőnek fájhat a feje a gazdák miatt. Fotó: EPA/PAWEL SUPERNAK
Donald Tusk lengyel kormányőnek fájhat a feje a gazdák miatt. Fotó: EPA/PAWEL SUPERNAK

A törökökre is kacsingatnak, a beloruszokkal szakítanának

Ukrajna és Törökország készen áll a „közeljövőben” egy szabadkereskedelmi megállapodás ratifikálására, amely 2024 elején lépne életbe – jelentette be az ukrán gazdasági minisztérium tavaly december 13-án, miután fogadták az új török nagykövetet Mustafa Levent Bilgent.

„A szabadkereskedelmi egyezmény egyszerűsíti a logisztikai kérdéseket is, elősegíti az ukrán üzleti élet fejlődését a háborús körülmények ellenére, és új lehetőségeket nyit Ukrajnában törökországi partnereink számára. Emellett létrehozunk egy gabonával foglalkozó munkacsoportot, amely megvitatja a gabonapiac globális és kétoldalú kereskedelmét” – kommentálta Ukrajna miniszterelnök-helyettese és gazdasági minisztere, Julija Szviridenko.

Az ukrán gazdasági minisztérium szerint az ország újjáépítése és a magánbefektetések vonzása szempontjából a stratégiailag fontos ágazatok a következők: a védelem, a mezőgazdasági termelés és feldolgozás, a megújuló energia, a gáztermelés és -tárolás, a zöldkohászat, a környezetbarát közlekedés, az egészségügy és a gyógyszeripar.

Az ukrán kormány azt javasolta a parlamentnek, hogy bontsa fel a Fehéroroszországgal kötött szabadkereskedelmi megállapodást, - közölte a kabinetminiszter Tarasz Melnicsuk tavaly december 25-én. A kormány az 1992. decemberi szabadkereskedelmi egyezmény és a szerződéshez kapcsolódó két jegyzőkönyv felmondását javasolja. Oroszország inváziója után Ukrajna felfüggesztette kereskedelmi kapcsolatait Minszkkel. Az ukrán törvények értelmében az államközi megállapodásokat a parlamentnek kell felmondania.

Svéd katonanő egy páncéltörő harckocsilőszerrel. Többet exportálnának? Fotó: Wikimedi
Svéd katonanő egy páncéltörő harckocsilőszerrel. Többet exportálnának? Fotó: Wikimedi

A svédek pedig garantálnak

A svéd kormány úgy döntött, hogy speciális exporthitel-garanciákat nyújt Ukrajnának, amelyek célja az alapvető áruk ellátásának biztosítása a - jelentette az UNN ukrán híroldal. A svéd Nemzeti Exporthitel-Garancia Ügynökség (EKN) bejelentése szerint április 1-től az exportáló cégek exporthitel-garanciákat igényelhetnek tőlük. Emellett exportértékesítési iroda nyitását is tervezik Kijevben a svéd cégek segítésére. A Svéd Védelmi Ellátási Hivatallal való együttműködés felgyorsítja az exportot, „felhasználva a legjobb európai tapasztalatokat a szükséges termékek beszerzési folyamatának átláthatósága és a legjobb európai gyakorlatok megvalósítása érdekében” - tette hozzá a svéd ügynökség.

Valójában a garancianyújtás növelheti a svéd cégek biztonságát a háborús bizonytalanság közepette, ami a fizetés-elmaradási kockázataikat jelentősen csökkentheti. Továbbá az átláthatóság fokozása redukálhatja a korrupciós veszteségeket – tehetjük hozzá.

De mennyit kereskednek ezekkel az országokkal?

Annak megítéléséhez, hogy a szabadkereskedelmi megállapodások mekkora súllyal esnek latba, célszerű egy pillantást vetni az egyes országokkal való kereskedelmi forgalomra, amihez a lengyel Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) összefoglalóját hívhatjuk segítségül.

Az ukrán kivitel legfontosabb célországa Lengyelország. Forrás: OSW
Az ukrán kivitel legfontosabb célországa Lengyelország. Forrás: OSW

Az export táblázatból látszik, hogy a legnagyobb jelentősége talán a Lengyelországgal való harmonikus kereskedelem fenntartásának van. Utána következik Románia, majd több uniós ország, ha eltekintünk Kínától, amely külön kezelendő. A szabadkereskedelmi megállapodások közül tehát kimagaslóan az Európai Unióval való tárgyalások a döntőek Ukrajna számára. Ezen felül egy török megállapodás hozhat még viszonylag sokat a konyhára. Ugyanakkor a kanadai és brit megállapodások jelentősége az ukrán kivitel, és exportbevételek megszerzése szempontjából másodlagos jelentőségű.

A behozatalban Kína vezet Ukrajnában is. Forrás: OSW
A behozatalban Kína vezet Ukrajnában is. Forrás: OSW

A behozatalban a külön kategóriaként kezelendő Kína vezet, majd megint csak Lengyelország tűnik fel, amit Németország és Törökország követ. Tehát itt is az EU-s és török megállapodás jelentőségét húzhatjuk alá. Ezen felül, Kína megkerülhetetlen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG