5p

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.

A háború napi fejleményei szinte teljesen elfedik, hogy az ukrán vezetés egy másik fronton, a pénz gyűjtésén is teljesíteni akar. Kevés szó esik azokról a háttértárgyalásokról, amelyeken Ukrajna igyekszik minél több gyors pénzt besöpörni a nemzetközi pénzügyi világból. Az egyik ilyen kísérlet éppen ezen a héten zajlik Washingtonban, ahol a kijevi kormányfő és a pénzügyminiszter is látványos kalapozásba kezdett.

Az Ukrán Nemzeti Bank főépülete, előtérben az Európai Unió és Ukrajna zászlója. Az EU és az IMF is elvárja a pénzügyi rendszer átláthatóvá tételét és további liberalizálását
Az Ukrán Nemzeti Bank főépülete, előtérben az Európai Unió és Ukrajna zászlója. Az EU és az IMF is elvárja a pénzügyi rendszer átláthatóvá tételét és további liberalizálását
Fotó: Depositphotos

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap soros tavaszi értekezletén az ukrán költségvetés sürgős megsegítése volt a középpontban, azt szem előtt tartva, hogy Kijev hogyan teljesíti a dollármilliárdok átutalásának feltételeit, amit az úgynevezett Kiterjesztett Finanszírozási Alap (EFF) létrehozásakor rögzítettek egy szerződésben. Idén 5,4 milliárd dollár jut ebből az alapból az állami kiadásokra, ebből eddig 800 millió dollárt már átutaltak, miután nemrégen áttekintették a teljesítést, s azt megfelelőnek találták. A Világbank 2022 eleje óta 36 milliárd dollárt utalt át költségvetési célokra, további 6 milliárd dollárt pedig lekötött, ennek az átutalása idénre várható.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint a makrofinanciális stabilitás e dollárok nélkül megoldhatatlan lenne, ezért az ukrán kormány mindent megtesz, hogy eleget tegyen a kívánalmaknak. Mik is ezek? 

  • a közszféra létszámának karcsúsítása
  • a fiskális és monetáris politika kiszámíthatósága
  • a privatizáció folytatása
  • a kritikus infrastruktúra újjáépítése és fejlesztése
  • a bankrendszer további tisztítása
  • a szociális kiadások átstrukturálása

Marcsenko ismertette az idei költségvetés főbb számait, amelyek közül kiemelkednek a katonai kiadások a maguk 46 milliárd dollárjával, ez a teljes büdzsé kicsit több mint fele. Kijevben 4,6 százalékos gazdasági növekedést terveztek idénre, és mintegy 43,6 milliárd dolláros hiánnyal számolnak. A költségvetés bevételeit 1,8 billió ukrán hrivnyára, a kiadásokat pedig 3,4 billió hrivnyára tervezik (1 hrivnya=9,5 forint). A miniszter közvetve elismerte, hogy a nemzetközi pénzügyi partnerek gyors segítsége nélkül nem tudnák kifizetni a nyugdíjakat és más szociális pénzügyi kötelezettségeiknek sem tudnának eleget tenni.

Marcsenkot fogadta az Európai Bizottság szintén Washingtonban tartózkodó alelnöke, Valdis Dombrovskis is. A találkozón az ukrán politikus megköszönte, hogy az EU 2022 februárja óta 30 milliárd eurót adott kifejezetten költségvetési célokra. 

„Idén márciusban 4,5 milliárd eurót utaltak át Brüsszelből egy áthidaló finanszírozási csomag részeként. Áprilisban további 1,5 milliárd eurót várunk” – mondta.

Az amerikai főváros ugyancsak ezen a héten adott otthont az Amerikai-Ukrán Partnerségi Fórum nevű üzleti találkozónak. Ezen ott volt Denisz Smihal miniszterelnök és a kormány több tagja, köztük Marcsenko is. Nyilvánvalóvá tették, hogy további cégeket szeretnének bevonni az újjáépítésbe, különösen a védelmi iparban és az energetikai szektorban. Mások mellett eddig a Westinghouse jelezte, hogy egy kísérleti projektbe beszállna.

Smihal ugyanakkor kiterjesztené az amerikaiak jelenlétét az IT, az agrár, a logisztika és a kritikus nyersanyagok területére is. Azt nem tudni, hogy az amerikaiak ezekben a szektorokban milyen együttműködésre hajlandóak, például tovább mennek-e a technológiatranszfernél és vegyes vállalatokat hoznak-e létre speciális projektekre.

A kormányfő viszont elmondta, hogy az exportban lassan elérik a háború előtti volumeneket, főleg annak köszönhetően, hogy működik a gabonafolyosó a Fekete-tengeren és felélesztik a dunai kikötőket, de ehhez például jól jönne amerikai logisztikai segítség is. Kijev azzal tud gyorsítani a folyamatokon, hogy egyszerűsítette a szabályozásokat és eltörölte az engedélyeztetést.

"A nagybefektetők egyedi adókedvezményeket kaphatnak és a projektjeiket egyéb adminisztratív módon is segítjük"

- próbált udvarolni az amerikai partnereknek a kormányfő.

Az ukránok a tárgyalások alatt bejátszották Volodimir Zelenszkij elnök videóüzenetét, amiben az államfő elég sarkosan fogalmazott:

„Hatékony pénzügyi pajzsra van szükségünk Putyin ellen. Ehhez az is kell, hogy ne csak ígérgessék a befagyasztott orosz vagyon mobilizálását, hanem meg is tegyék. Nekünk már 2025-re kell terveznünk. Új gazdasági kapacitásokra van szükségünk. Már bebizonyítottuk, hogy a háború alatt is képesek vagyunk komplex reformokra és átalakításokra. Az újjáépítéshez szükséges pénzeken kívül exportbiztosításokra is gondolni kell, ezeket is várjuk az önök erre szakosodott ügynökségeitől.”

Smihal külön tárgyalt a Világbank elnökével, Ajay Bangával az ukrán energetikai rendszer átalakításáról, illetve aláírtak egy szándéknyilatkozatot a lakásépítés, valamint néhány alap infrastrukturális létesítmény finanszírozásáról.

Továbbra is nagy kérdés, hogy egyrészt milyen gyorsan folynak be a most beígért pénzek, másrészt lesz-e elegendő ember a programok végrehajtásához, ha közben a hadsereg mind több embert igényel az erősödő orosz nyomulás feltartóztatása érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG