<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.

Rendkívül fontos az Európai Unió költségvetésének védelme mind a kiadások, mind pedig a bevételek tekintetében - jelentette ki kedden Strasbourgban Virginijus Sinkevicius, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős biztosa az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, az EU pénzügyi érdekeinek védelméről és a csalás elleni küzdelemről szóló EP-jelentés bemutatásakor.

Sinkevicius: mérlegeljük a forrásmegvonást. Fotó: Európai TanácsSinkevicius: mérlegeljük a forrásmegvonást. Fotó: Európai Tanács

Hozzátette: a tagországoknak minden eszközt meg kell ragadniuk, hogy hatékonyabban szavatolják az uniós források megfelelő elköltését. Emlékeztetett: az uniós eszköztár részét képezi az EU-források védelmét szolgáló feltételességi mechanizmus (vagy más néven jogállamisági mechanizmus).

Az uniós bizottság most értékeli az eddig hozzá beérkezett adatokat, és mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését - tette hozzá.

Az uniós biztos végezetül fontosnak nevezte, hogy minden ország, amellyel szemben eljárás indul, megfelelő intézkedéséket hozzon az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő csalások ellen a büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló irányelvjavaslat szellemében, írja az MTI.

Mint ismert, a végső esetben az uniós források befagyasztását is lehetővé tévő jogállamisági mechanizmust április végén indította meg Magyarországgal szemben az Európai Bizottság:

Az uniós pénzekkel kapcsolatban Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős miniszter kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta:

a Helyreállítási Alap (ez egy új forrás, amelyet tavaly állított fel az EU, Magyarország azonban még nem hívhatja le - a szerk.) pénzeiről idén kell megállapodni, különben az összeg 70 százalékát elveszti Magyarország.

Szerinte ősszel meg tudnak állapodni az EU-val, a kormány pedig több ponton, például a közbeszerzési szabályok módosításával is hajlandó hozzájárulni a megegyezéshez.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Brüsszelben azt mondják: a Helyreállítási Alap pénzei és a jogállamisági mechanizmus között nincsen összefüggés.

Mint mondta, egy éve folynak a tárgyalások a Bizottság és a kormány között, levélváltásokkal, dokumentumcserékkel próbálnak tisztázni fogalmakat, próbálják azonosítani a problémákat. A tisztázás révén az Európai Bizottság eláll valamilyen észrevételtől, vagy a kormány módosít jogszabályt. Konkrét példaként említette a modellváltó egyetemek kérdését.

Navracsics Tibor szerint a leggyakoribb kifogás az egyszemélyes közbeszerzési eljárások európai uniós átlagnál gyakoribb volta. Az EU-ban 15 százalék az egyszereplős közbeszerzési eljárások átlaga, nálunk ez EU-s pénzekből megvalósult eljárásoknál ez 16 százalék, a nemzeti forrásból 36 százalék.

Vállalták, hogy a következő pár évben a nemzeti forrásból megvalósult egyszereplős közbeszerzési eljárások átlagát is leviszik 15 százalékra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Christiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG