<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A világ második számú gazdaságára, Kínára jókora nyomás nehezedik: a csökkentett növekedési célt sem lesz könnyű elérni, de a miniszterelnök szerint a kormánynak vannak eszközei a növekedés ösztönzésére.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szerint a gazdasági növekedés lassulása ellenére a kínai vezetés az utóbbi években tartózkodott a nagyobb ösztönző intézkedésektől, úgyhogy most ennek tág tere nyílik. "Hipotetikusnak" nevezett bármiféle találgatást arról, hogy milyen lépésekről lehet szó, de hangsúlyozta: a gazdaságpolitika irányítói tudják, hogy jelentős lefelé ható nyomás nehezedik Kína növekedésére.

Még ezt is nehéz lesz

"Kissé lefelé igazítottuk növekedési célunkat, de az új célt sem lesz könnyű elérni. Kína nem exportál deflációt a világba, ellenkezőleg, Kína kényszerül a defláció importjára" - mondta a miniszterelnök.

Kína exportja februárban 48,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az import viszont 20,1 százalékkal csökkent. Részletek >>>

A kínai kormány az utóbbi időben többféle infrastrukturális beruházási programot hirdetett, a kínai központi bank pedig több ízben csökkentette alapkamatát, illetve a kereskedelmi bankok kötelező tartalékolását, miután a kínai hazai össztermék (GDP) tavaly 7,4 százalékkal nőtt.

Ezzel a világ sok országa boldog lenne, de Kínában ez huszonnégy éve a leggyengébb ütem volt. A kormány két hete évi 7 százalékra mérsékelte növekedési célját az addig érvényben volt 7,5 százalékról a gyenge hazai keresletre és a még mindig vontatott világgazdasági fejlődésre tekintettel.

A legnagyobb kihívás: a normalizálás

Leáll a világ egyik leggyorsabb gazdasága - mi lesz ebből? A Privátbankár elemzést a témában itt olvashatja >>>

A külvilágnak a kínai kereslet húzóereje, a kínai kormány számára pedig ennek forrásai közül a foglalkoztatás növelése a legfontosabb, mert az a belső stabilitás záloga. Elemzők szerint a legnagyobb kihívás a kínai gazdaság normalizálása.

Ipari kapacitásokból már túlkínálat van, ezért az utóbbi évtizedek látványos, beruházás és export vezérelte növekedésétől fogyasztás vezérelte növekedés felé kellene haladni, ám a beruházások lassulása fékezheti a foglalkoztatás növelését.

A kínai kormány idén legalább 10 millió új városi munkahelyet szeretne teremteni. Li Ko-csiang elmondta, hogy jól haladnak a tárgyalások beruházási egyezmény megkötésére az Egyesült Államokkal.

Ukrán fék

Ukrajnáról szólva azt mondta, a helyzet a világgazdaság javulásának egyik fékje. Hitet tett Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi épsége mellett, de Oroszországot nem említette, csak annyit mondott, hogy a Krím félsziget körüli helyzet háttere bonyolult.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG