<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világ második számú gazdaságára, Kínára jókora nyomás nehezedik: a csökkentett növekedési célt sem lesz könnyű elérni, de a miniszterelnök szerint a kormánynak vannak eszközei a növekedés ösztönzésére.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szerint a gazdasági növekedés lassulása ellenére a kínai vezetés az utóbbi években tartózkodott a nagyobb ösztönző intézkedésektől, úgyhogy most ennek tág tere nyílik. "Hipotetikusnak" nevezett bármiféle találgatást arról, hogy milyen lépésekről lehet szó, de hangsúlyozta: a gazdaságpolitika irányítói tudják, hogy jelentős lefelé ható nyomás nehezedik Kína növekedésére.

Még ezt is nehéz lesz

"Kissé lefelé igazítottuk növekedési célunkat, de az új célt sem lesz könnyű elérni. Kína nem exportál deflációt a világba, ellenkezőleg, Kína kényszerül a defláció importjára" - mondta a miniszterelnök.

Kína exportja februárban 48,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az import viszont 20,1 százalékkal csökkent. Részletek >>>

A kínai kormány az utóbbi időben többféle infrastrukturális beruházási programot hirdetett, a kínai központi bank pedig több ízben csökkentette alapkamatát, illetve a kereskedelmi bankok kötelező tartalékolását, miután a kínai hazai össztermék (GDP) tavaly 7,4 százalékkal nőtt.

Ezzel a világ sok országa boldog lenne, de Kínában ez huszonnégy éve a leggyengébb ütem volt. A kormány két hete évi 7 százalékra mérsékelte növekedési célját az addig érvényben volt 7,5 százalékról a gyenge hazai keresletre és a még mindig vontatott világgazdasági fejlődésre tekintettel.

A legnagyobb kihívás: a normalizálás

Leáll a világ egyik leggyorsabb gazdasága - mi lesz ebből? A Privátbankár elemzést a témában itt olvashatja >>>

A külvilágnak a kínai kereslet húzóereje, a kínai kormány számára pedig ennek forrásai közül a foglalkoztatás növelése a legfontosabb, mert az a belső stabilitás záloga. Elemzők szerint a legnagyobb kihívás a kínai gazdaság normalizálása.

Ipari kapacitásokból már túlkínálat van, ezért az utóbbi évtizedek látványos, beruházás és export vezérelte növekedésétől fogyasztás vezérelte növekedés felé kellene haladni, ám a beruházások lassulása fékezheti a foglalkoztatás növelését.

A kínai kormány idén legalább 10 millió új városi munkahelyet szeretne teremteni. Li Ko-csiang elmondta, hogy jól haladnak a tárgyalások beruházási egyezmény megkötésére az Egyesült Államokkal.

Ukrán fék

Ukrajnáról szólva azt mondta, a helyzet a világgazdaság javulásának egyik fékje. Hitet tett Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi épsége mellett, de Oroszországot nem említette, csak annyit mondott, hogy a Krím félsziget körüli helyzet háttere bonyolult.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Makro / Külgazdaság Döbbenetes számok jöttek a pedagógushiányról
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 14:48
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete kérésére elvégzett felmérés aggasztó képet fest a pedagógusok helyzetéről.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló