1p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Úgy tűnik, hogy az újabb megszorításoknak köszönhetően már ősszel sor kerülhet a pedagógusok béremelésére, vagy más költségvetési lazításra. Persze ha még az idén elkaszálja az EU a telekomadót, akkor újabb csomagra lehet szükség.

Ahogy közeledünk a 2014-es választásokhoz és a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével lazul az uniós felügyelet, egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy milyen mértékben támaszkodik a kormány a büdzsére szavazatszerzés céljából. Mivel az ezzel kapcsolatos hírek és elemzések is meglehetősen ellentmondásosak, ezért érdemes részletesen áttekinteni, hogy az első öt hónap után hogy áll a költségvetés, valamint hogy milyen mértékben bővítik a kormány mozgásterét a nemrég meghozott intézkedések.

A központi alrendszer hiánya májusig 559 milliárd forintra emelkedett, ami az előirányzatban szereplő, GDP-arányosan 2,7 százalékos éves deficit 66 százaléka. Ez az arány nem tekinthető kiugrónak a korábbi évekhez képest, ám fontos hangsúlyozni, hogy önmagában a hiány nagysága sem időarányosan, sem pedig az elmúlt évek adataival összehasonlítva nem hordoz szinte semmiféle információt a várható éves deficit alakulásáról, elsősorban (a kiadási oldalon különösen gyakori) egyedi tételek jelentős súlya miatt. Éppen ezért érdemes a nagyobb költségvetési tételek szintjén megvizsgálni az adatokat, kiegészítve az új intézkedések várható hatásaival.

Nem a tranzakciós illetéknél van a legnagyobb lyuk

Bár a májusi számok némileg kedvezőbb képet mutatnak az első négy hónap adataihoz képest, az egyes adónemek esetében továbbra is nagyon jelentős a különbség a várható és a tervezett összegek között. Azt már a kormány is belátta, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékből várható bevételek meg sem közelítik a tervezett összeget, de nem is volt más választása, miután öt hónap alatt összesen 52 milliárd forintot realizált a költségvetés az előirányzatban szereplő 301 milliárd forint helyett.

Talán még súlyosabb a helyzet az általános forgalmi adó esetében: miután a kormány jelentősen felültervezte az inflációt, az Európai Bizottság pedig nem járult hozzá, hogy a fordított áfa rendszerét kiterjeszthesse a sertéságazatra is, az adónemből várható bevétel több száz milliárd forinttal elmarad a tervezett összegtől. Bár külön-külön nagyságrendileg csak kisebb mértékben veszélyeztetik a hiánycélt, együttesen viszont már komoly gondot jelenthet az is, hogy az első öt hónap adatai alapján várhatóan kevesebb összeget realizál idén a költségvetés bányajáradékból, játékadóból, jövedéki adóból és a távközlési adóból is.

A katából és a kivából is nagy az elmaradás - szerencsére...?

Jócskán felültervezte a bevételeket a szaktárca a cégek életét megkönnyíteni hivatott kisadózók tételes adója, valamint a kisvállalati különadó esetében is. A két adónemből befolyt 12 milliárd forint nem éri el az előirányzatban szereplő 204 milliárd forint 6 százalékát sem.

Ez azonban nem hogy nem veszélyezteti a hiánycélt, hanem kifejezetten jól jön a költségvetésnek. Miután az új adók oly módon váltanak fel más egyéb terheket (szja, társasági adó, járulékok), hogy az összességében a vállalatok számára adócsökkenést jelent, így a vártnál kisebb érdeklődés a tervezettnél kisebb bevételkiesést jelent a költségvetés számára. Elsősorban ezzel magyarázható a társadalombiztosítási járulékokból, valamint a személyi jövedelemadóból várható jelentős többlet, míg kisebb mértékben, de felülmúlhatja az előirányzatban szereplő összeget a társasági adóból, valamint az egyszerűsített vállalkozói adóból származó bevétel.

Bár az első öt hónap után még rendkívül nagy bizonytalanság övezi az éves előrejelzéseket, a várható adóbevételek (az évközi intézkedések nélkül) 540 milliárd forinttal is elmaradhatnak a tervezett összegtől.

Mire megy el a pénz?

A kiadási oldalon egyelőre kevesebb probléma látszik, bár ez abból is adódhat, hogy e téren sokkal nehezebb év közben előre jelezni a várható folyamatokat. Valószínűnek tűnik, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is többet költ az állam az egészségügyre, mint tervezte, ami részben a gyógyszerkiadások emelkedésére, részben pedig az ágazatban dolgozók bérfejlesztésével magyarázható.

Emellett nem látható a forrása a felsőoktatásnak év közben ígért többlettámogatásnak sem, valamint némileg meghaladhatják a tervezett szintet a költségvetési szervek kiadási is. Javítja ugyanakkor a költségvetési egyenleget, hogy várhatóan kevesebbet kell költeni lakástámogatásokra, a korhatár alatti ellátásokra és a bérkompenzációra is.

Változók a képletben: csomagok, zárolások, adóemelések, új adók

Jelentősen befolyásolják ugyanakkor az eddig felsoroltakon túl a költségvetési egyenleg alakulását az évközi intézkedések. Első lépésben 93 milliárd forint zárolásáról döntött a kormány, amely nettó értelemben (tehát az elmaradó kifizetések adótartalma nélkül) nagyjából 70 milliárd forint kiadáscsökkentést jelent. A múlt héten bejelentett intézkedések (tranzakciós illeték, telekomadó, bányajáradék megemelése, stb.) a kormány szerint akár 100-120 milliárd forint plusz bevételt hozhatnak, a Költségvetési Felelősségi Intézet  számításai szerint azonban a csomag várhatóan nettó 70 milliárd forinttal javítja az egyenleget. Tegnap bejelentette a kormány, hogy az év utolsó hónapjaiban pedig 80 milliárd forint extra illeték befizetésére kötelezi a bankokat, amely nettó értelemben nagyjából 60 milliárd forinttal javítja az egyenleget.

A fentieken kívül még komoly segítséget jelenthet a kormány számára, hogy az önkormányzati szektor egyenlege várhatóan 120 milliárd forinttal kedvezőbb lehet az előirányzatban szereplő összeghez képest, és biztosan jól jön még a költségvetésben szereplő 400 milliárd forintos tartalék is.

160 milliárdos mozgástér: elkölthetjük, ha nem kell visszafizetni a telekomadót

 

 

Összességében az évközi intézkedéseknek köszönhetően a tervezettnél mintegy 160 milliárd forinttal, akár a GDP 0,5 százalékával is kisebb lehet az idei hiány a tervezett 2,7 százalékhoz képest – illetve ekkora a kormány pénzügyi mozgástere az év második felében. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ősszel várhatóan döntés születik, a telekommunikációs különadó ügyében folyó bírósági eljárásban, és ha hazánk számára kedvezőtlen ítélet születik, az önmagában közel 200 milliárd forinttal rontja az egyenleget.

Ha viszont nem kell visszafizetni (idén) a telekomadót, és kedvezően alakulnak a költségvetési folyamatok, az érdemi mozgásteret jelenthet a költségvetés számára. Futja belőle a pedagógusi életpálya modell bevezetésére, a zárolások feloldására, vagy más intézkedésekre is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A német vendéglátósok elégedetlenek a labdarúgó Eb-vel, a végén a vasút nyer rajta?
Bózsó Péter | 2024. július 19. 15:10
A németországi vendéglátósok túlnyomó többsége nem tapasztalt forgalomnövekedést a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Vegyes képet mutatnak a számok és a szakma véleménye a tornáról, azonban a német vasúttal sokan elégedetlenkedtek.
Makro / Külgazdaság Szombattól olcsóbb lesz a tankolás, talán
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:37
Péntektől ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. 
Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG