<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Évekkel ezelőtti reklámadóról van szó. A mai Kormányinfón kiderült továbbá, hogy semmilyen megkötés nem lesz a 10 milliós ingyenhitel felhasználásakor. Gulyás Gergely pedig a jövő héten ül le tárgyalni a megyei jogú városok vezetőivel az iparűzési adóról.

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg - laptársunk több kérdést is küldött a csütörtöki Kormányinfóra Gulyás Gergely miniszternek.

Ezek sorában rákérdeztünk arra, hogy pontosan mi a célja a kormánynak a beígért Facebook-törvénnyel, rá akarják-e kényszeríteni a közösségi oldal működtetőjét arra, hogy a tartalmak megosztásakor jutasson vissza a bevételeiből az eredeti publikációs helynek, illetve része lesz-e a csomagnak, hogy a Facebook és a hasonlóan gigantikus internetes szolgáltatók arányosan vegyenek részt - egyáltalán hozzájáruljanak - a közös teherviseléshez.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció

Kérdésünk előzménye az volt, hogy - a közösségi oldalon amúgy igen aktív - Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég közölte, tárcája törvényben fogja szabályozni a nagy technológiai cégek működését, úgymond "az emberek védelmében". Mint megosztásában írta: "Hiszen ma már önkényesen bárki lekapcsolható az online térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül".

A mai Kormányinfón tehát Gulyás Gergelynél érdeklődtünk a fejleményekről, a szabályozás irányáról és céljáról.

A miniszteri válasz tartogatott fontos újdonságot: Gulyás tájékoztatása szerint a Facebook - a miniszter asszony kitartó küzdelmének egyik eredményeként - 3,8 milliárd forintnyi reklámadót fizetett be a magyar költségvetésbe, a 2017-2018-as időszak után (a reklámadót időközben - uniós nyomásra - felfüggesztette a kormány).

Gulyás értékelése szerint ez annak a jele, hogy "jó irányba haladnak a folyamatok". Majd kifejtette, hogy a törvénnyel a kormány célja az, hogy a közösségi oldal felhasználóinak adatai biztonságban legyenek, "a tartalmakkal feltöltött képekkel, adatokkal senki ne élhessen vissza". Leszögezte, hogy kormánya a szólásszabadság pártján áll, abból kiindulva, hogy a szólásszabadságot korlátozni csak az állam jogosult, az is csak szélsőséges, már törvénysértést megvalósító esetekben. "Ezeket az elveket szeretnénk betartatni a Facebook-kal" - emelte ki.

Más témákban is informatív válaszokat kaptunk a minisztertől.

A mikro- és kisvállalkozások maximum 10 millió forintos, kamatmentes hiteléről kiderült például, hogy bármilyen célra el lehet azt költeni, nem kötik meg a hitell felhasználását. Így például hitel kiváltására is. Kérdésünk része volt, hogy akár állampapírba is fektethetik-e a felvett összeget a vállalkozások, s mivel ezt nem zárta ki a miniszter - pontosabban erre nem reagált külön - úgy értelmezzük, hogy ez sincs tiltva.

A bejelentés egybevág azzal, amit Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, egyben Orbán Viktor miniszterelnök bizalmas tanácsadója mondott lapunknak a hitel megkötés nélküli felhasználásáról.

Gulyás a hitelfelvétel költségeiről azt mondta, a cél az, hogy a vállalkozások a lehető leggyorsabban és legolcsóbban jussanak ahhoz hozzá. Azt nem tudja, hogy erre teljesen ingyen kerülhet-e sor, de mivel nagyon egyszerű lesz a hitelfelvételi folyamat, ezért szerinte az "komoly költséggel nem járhat".

Szintén kérdésünkre derült ki a Kormányinfón, hogy a kormány elkezdte az egyeztetéseket a 25 ezer fősnél nagyobb önkormányzatokkal az iparűzési adó idei megfelezéséről. A kormány még tavaly év vége felé döntött úgy, hogy a járványhelyzetre tekintettel megfelezi a kis- és középvállalkozások 2021-es iparűzési adókötelezettségét. A 25 ezer fősnél kisebb települések automatikus kompenzációt kapnak, de a nagyobb önkormányzatoknak mindössze egy ígérettel kellett megelégedniük, miszerint velük külön tárgyalnak. Az intékedésnek politikai színezetet adott, hogy a 2019-es önkormányzati választáson Budapesten és több nagyvárosban is ellenzéki győzelem született, márpedig az adó megfelezése ezeket az önkormányzatokat erőteljesebben érinti, ráadásul automatikus kompenzációban sem bízhatnak, csak egy lebegtetett tárgyaláson elérhető megállapodásban, ami olyan, mint a kutya vacsorája.

A jelek szerint ezek a tárgyalások elkezdődtek. Gulyás Gergely beszámolója szerint már tárgyalóasztalhoz ült néhány polgármesterrel - köztük az ellenzéki vezetésű miskolci és salgótarjáni városvezetővel - valamint a főváros kormánypárti vezetésű önkormányzataival. Volt, hogy ezeket a tárgyalásokat más témában - kormányzati fejlesztések miatt - kezdeményezték, de azokon is szóba került az adó megfelezése.

A miniszter egyben bejelentette, hogy a jövő héten a megyei jogú városok vezetőit szeretné meghívni magához, remélve, hogy elfogadják az invitálást.

A tárgyalásokról - azok lezáratlanságára hivatkozva - többet nem kívánt elmondani, így arról sem, hogy egységes ajánlata van-e a kormánynak a nagyobb települések, kerületek számára, vagy egyéni ajánlatot tesznek az adókiesés kompenzálására, és annak vannak-e feltételei.

Végül, de nem utolsósorban a járványhelyzetről is kérdeztük a minisztert, arról, hogy lát-e esélyt a jelen tudása szerint arra, hogy márciusban elindulhatnak a lazítások (amint azt a korábbi Kormányinfón közölte). A járványügyi adatok ugyanis időközben romlani kezdtek. Gulyás azt mondta erre, hogy továbbra is lát esélyt a lazításra, ami azonban függ a jövő héten induló online konzultáció eredményétől és attól, hogyan alakulnak az esetszámok a következő két-három héten. A szóba jöhető lazításokról azonban nem ejtett szót (a Kormányinfón tett egyéb bejelentéseket ebben a cikkben foglaltuk össze).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második nap regisztráltak újabb fertőzési rekordot az olimpián
MTI | 2021. augusztus 5. 08:38
Csúcsra csúcs.
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta 200 millió Novavax vakcina beszerzését
MTI | 2021. augusztus 5. 07:31
Az Európa Bizottság szerdán jóváhagyta az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Karanténkötelezett kategóriában maradt Magyarország a briteknél
MTI | 2021. augusztus 5. 07:17
Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Amerikai fegyvergyártókat perel Mexikó
MTI | 2021. augusztus 5. 07:04
Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek "áradatát" juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.
Makro / Külgazdaság Új kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 06:45
Ezúttal a roma ügyeknek lett felelőse. 
Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos