<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Megtört a trend a kiskereskedelemben, de vajon meddig tart a lendület?

Ahogy arról korábban is írtunk, a megelőző havi 5,5 százalék után 6 százalékkal bővült a kiskereskedelem forgalma júniusban a KSH első becslése szerint. Virovácz Péter, az ING vezető makrogazdasági elemzője szerint ezzel a szektor nem csak felülmúlva a piaci várakozásokat, hanem meg is szakította az idei évre jellemző hullámvasút jelleget. Ezzel úgy tűnik, mintha a kiskereskedelmi adatok végre elkezdték volna tükrözni az erős bérdinamikát és az emelkedett fogyasztói bizalmat, mondta el a Privátbankár.hu-nak.

Meglátása szerint az előzetes adatok alapján a második negyedévben a kiskereskedelem bővülése mind éves, mind negyedéves összevetésben dinamikusabb volt, mint az első negyedév során. Ez bár bizakodásra ad okot a II. negyedév gazdasági teljesítményét illetően, mégis érdemes fenntartással kezelni a jó adatokat, mivel bár az első negyedévben is a kedvező kiskereskedelmi forgalmat láthattunk, ez végül nem teljesen jelent meg a GDP-ben figyelembe vett fogyasztási kiadásban.

Azért valamennyire támogatja a GPD-t

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a második negyedévben összességében mind éves, mind negyedéves alapon gyorsult a kiskereskedelmi forgalom, így erőteljesebben járulhatott hozzá a második negyedéves GDP növekedéséhez. Az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése a következő hónapokban tartósan magas szinten tarthatja a kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemét, így idén 4,5-5 százalékos növekedésre számítanak a kiskereskedelemben, tette hozzá.

A kiskereskedelemnek emellett további lökést adhat az új lakások év második felében várható átadási hulláma is. Hasonló véleményen van az Erste vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely is: ő arra számít, hogy ez a tempó az év végéig is megmaradhat, sőt, kis mértékben erősödhet. 2010 óta egyébként 22,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
Makro / Külgazdaság Mekkorát kaszáltak az oroszok eddig idén az olajból és a gázból?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:41
Kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.
Makro / Külgazdaság Durván odacsapnának Oroszországnak – itt az újabb eszköz
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:17
Újabb kemény vámot terveznek.
Makro / Külgazdaság Mi a baj a debreceni akkumulátorgyárral?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:47
Az elmúlt napokban szakmai és politikai viták kereszttüzébe került a kínai CATL által építeni tervezett debreceni akkumulátorgyár. Kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli monitor című adásának volt a vendége, ahol többek között a beruházás előnyeiről és hátrányairól is szó volt.
Makro / Külgazdaság Újabb iráni drónok szállhatnak be az orosz-ukrán háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:21
Az ukrán értesülések legalábbis erről szólnak.
Makro / Külgazdaság Radikális változások a migrációs politikában – sorsdöntő EU-csúcs
Káncz Csaba | 2023. február 6. 15:21
A Néppárt 2024-ben az EU legnagyobb politikai erejeként igyekszik megszilárdítani pozícióját a „Katargate” botrány nyomán és a migránskérdés napirendre tűzésével. A holland menekültügyi hatóságok már megkongatták a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megint mozgott a föld Törökországban, tovább emelkedett a halottak száma
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 14:54
A reggeli rengés után magyar idő szerint dél körül ismét megmozdult a föld.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG