BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 12. 17:53

A Moszkva és Tbiliszi közötti tűzszünet ellenére továbbra sincs nyugalom a Kaukázusban: a térség északi részében szinte mindennapos a vérontás, és elemzők szerint egyre éleződik a feszültség.

A Moszkva és Tbiliszi közötti tűzszünet ellenére továbbra sincs nyugalom a Kaukázusban: a térség északi részében szinte mindennapos a vérontás, és elemzők szerint egyre éleződik a feszültség.

Magomed Jevlojev ingusföldi ellenzéki vezető augusztus végi meggyilkolása óta egyre többen követelik a terület elszakadását Oroszországtól. Orosz sajtóértesülések szerint muszlim szeparatisták még az eddig nyugalmasnak számító Tatárföldön és Baskíriában is egyre többet foglalkoznak a függetlenség gondolatával.

A moszkvai vezetés évek óta munkálkodik azon, hogy elfojtsa ezeket a "szélsőséges" tendenciákat. A Kreml elszántságát jól példázza a 90-es években vívott két csecsenföldi háború, amely során Moszkva rendet teremtett a forrongó szakadár köztársaságban.

Ljudmila Alekszejeva, a legnagyobb múltú orosz jogvédő szervezet, a moszkvai Helsinki Csoport elnöke annak veszélyére figyelmeztet, hogy az észak-kaukázusi köztársaságokban éleződik a feszültség, és elfajulhatnak az erőszakcselekmények. Iszlamista csoportok vérbosszút követelnek Jevlojev haláláért, amelyet egy rendőrségi fegyverből leadott golyó okozott. Az ellenzék politikai hullának kiáltotta ki Murat Zjazikov ingusföldi elnököt, és az egykori KGB-főnök leváltását követeli. Alekszejeva szerint fennáll a veszélye annak, hogy az észak-kaukázusi köztársaságok ellenzéki csoportjai durva erőszakkal próbálják eltávolítani a Moszkva által a hatalomba beültetett vezetőket. Nemcsak Ingusföldön, hanem más észak-kaukázusi köztársaságokban, például Kabard- és Balkárföldön, Karacsáj- és Cserkeszföldön, valamint Észak-Oszétiában is egyre inkább fenyegetésnek tartják a moszkvai hatóságokat.

A Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között elterülő, több nemzetiség által lakott térségben a konfliktusok hosszú ideje fennálló területi és vallási vitákra, illetve az orosz uralommal szembeni ellenállásra vezethetők vissza. "Kénytelenek vagyunk Európát és az Egyesült Államokat arra kérni, hogy segítsen nekünk elszakadni Oroszországtól. Nem tudjuk, mi mást tehetnénk, ha egyszer ebben az országban nincs helyünk" - mondta Magomed Kaszbijev ingusföldi ellenzéki aktivista.

Nika Gvaramia grúz igazságügyi miniszter a szakadár Abházia és Dél-Oszétia önállóságának orosz elismerése után arról beszélt, hogy a szeparatizmus végső soron Oroszország széteséséhez, teljes összeomlásához vezethet. Dmitrij Medvegyev orosz elnök azonban úgy vélekedett, hogy mindaddig nem áll fenn ilyen veszély, amíg a külföldi országok nem ártják bele magukat ezekbe az ügyekbe, és nem kezdenek el különböző forgatókönyveket gyártani Oroszország feldarabolására.


Az oroszok nyersek, de kellenek Európának
Tehetetlen a világ a tömegpusztító fegverek ellen
Az USA képzett ki grúz katonákat?
Az EU nem hagyja annyiban a grúz-orosz konfliktust

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél