1p
A Moszkva és Tbiliszi közötti tűzszünet ellenére továbbra sincs nyugalom a Kaukázusban: a térség északi részében szinte mindennapos a vérontás, és elemzők szerint egyre éleződik a feszültség.
A Moszkva és Tbiliszi közötti tűzszünet ellenére továbbra sincs nyugalom a Kaukázusban: a térség északi részében szinte mindennapos a vérontás, és elemzők szerint egyre éleződik a feszültség.

Magomed Jevlojev ingusföldi ellenzéki vezető augusztus végi meggyilkolása óta egyre többen követelik a terület elszakadását Oroszországtól. Orosz sajtóértesülések szerint muszlim szeparatisták még az eddig nyugalmasnak számító Tatárföldön és Baskíriában is egyre többet foglalkoznak a függetlenség gondolatával.

A moszkvai vezetés évek óta munkálkodik azon, hogy elfojtsa ezeket a "szélsőséges" tendenciákat. A Kreml elszántságát jól példázza a 90-es években vívott két csecsenföldi háború, amely során Moszkva rendet teremtett a forrongó szakadár köztársaságban.

Ljudmila Alekszejeva, a legnagyobb múltú orosz jogvédő szervezet, a moszkvai Helsinki Csoport elnöke annak veszélyére figyelmeztet, hogy az észak-kaukázusi köztársaságokban éleződik a feszültség, és elfajulhatnak az erőszakcselekmények. Iszlamista csoportok vérbosszút követelnek Jevlojev haláláért, amelyet egy rendőrségi fegyverből leadott golyó okozott. Az ellenzék politikai hullának kiáltotta ki Murat Zjazikov ingusföldi elnököt, és az egykori KGB-főnök leváltását követeli. Alekszejeva szerint fennáll a veszélye annak, hogy az észak-kaukázusi köztársaságok ellenzéki csoportjai durva erőszakkal próbálják eltávolítani a Moszkva által a hatalomba beültetett vezetőket. Nemcsak Ingusföldön, hanem más észak-kaukázusi köztársaságokban, például Kabard- és Balkárföldön, Karacsáj- és Cserkeszföldön, valamint Észak-Oszétiában is egyre inkább fenyegetésnek tartják a moszkvai hatóságokat.

A Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között elterülő, több nemzetiség által lakott térségben a konfliktusok hosszú ideje fennálló területi és vallási vitákra, illetve az orosz uralommal szembeni ellenállásra vezethetők vissza. "Kénytelenek vagyunk Európát és az Egyesült Államokat arra kérni, hogy segítsen nekünk elszakadni Oroszországtól. Nem tudjuk, mi mást tehetnénk, ha egyszer ebben az országban nincs helyünk" - mondta Magomed Kaszbijev ingusföldi ellenzéki aktivista.

Nika Gvaramia grúz igazságügyi miniszter a szakadár Abházia és Dél-Oszétia önállóságának orosz elismerése után arról beszélt, hogy a szeparatizmus végső soron Oroszország széteséséhez, teljes összeomlásához vezethet. Dmitrij Medvegyev orosz elnök azonban úgy vélekedett, hogy mindaddig nem áll fenn ilyen veszély, amíg a külföldi országok nem ártják bele magukat ezekbe az ügyekbe, és nem kezdenek el különböző forgatókönyveket gyártani Oroszország feldarabolására.


Az oroszok nyersek, de kellenek Európának
Tehetetlen a világ a tömegpusztító fegverek ellen
Az USA képzett ki grúz katonákat?
Az EU nem hagyja annyiban a grúz-orosz konfliktust

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG