5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Covid-ra alkalmazott vérplazma-terápia mégsem olyan hatásos, mint azt az év elején hittük. Magyarországon jelenleg mégis keresik a hiányzó donorokat, akik a Covidon túlesve vérüket adnák a kórházban fekvő súlyos betegeknek. Most akkor mi a helyzet: hatásos, vagy sem az év elején még csodával felérő gyógyulásokról szóló terápia?

Az ellentmondás valójában Dobson Szabolcs gyógyszerésznek tűnt fel, s tette fel a kérdést a Koronavírus-vakcináció Facebook-csoportban december 11-én:

„Vajon miért gyűjtenek ismét Magyarországon gyógyult Covid-19 betegektől származó (konvaleszcens) vérplazmát Covid-19 betegek kezelésére, mikor több klinikai vizsgálat igazolta, hogy hatástalan, sőt káros lehet?”

Mégsem olyan hatékony a plazmaterápia? Fotó: Depositphotos
Mégsem olyan hatékony a plazmaterápia? Fotó: Depositphotos

Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint viszont folyamatosan nő az igény, a koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében, és újra vérplazmára van szükség a fertőzésből már felgyógyult betegektől.

Az OrthoSera, Magyarország vezető vérszérum fejlesztő vállalata honlapján pedig december 8-i keltezéssel ez áll:

Baj van, üres a plazmahűtőnk!

Ez a cég is segítséget kér, mert - mint írják - a kórházak sorozatban kérik be a plazmát. „Különösen azon betegek számára kritikus ez, akik más kezelést nem is kaphatnak, például a várandós kismamák, akik órák alatt kerülhetnek kritikus állapotba.”

Lacza Zsombor, a cég ügyvezetője, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az MTA doktora a KOVIDŐK-nek még év elején úgy nyilatkozott: cégük alkalmazta először a plazmaterápiát Magyarországon.

„Ez egy régi módszer azokból az időkből, amikor a fertőző betegségek ellen még nemigen volt más megoldás, csak az, hogy a betegség alatt immunválaszként termelődött ellenanyagot kinyerjék a vérből és felhasználják a gyógyításra. A járvány elején az Operatív Törzs és a Vérellátó Szolgálat közösen kérte fel vállalatunkat, s a koronavírus-járványban nagyon gyorsan, a felkéréstől számított 3 hét múlva már tudtunk ezzel kezelni betegeket. Az első hullámban 23 betegnek segítettünk, a második hullámban már közel háromszáz igényt elégítettünk ki plazmaterápiával.”

A vállalat jelenleg a korábbi betegek utánkövetését végzi, valamint azon is dolgoznak, hogy rutinfeladattá tegyék a plazmadonorságot. Harmadik feladatuk pedig, hogy

stabil, vércsoport-mentes vérkészítményt fejlesszenek a plazmaterápia segítségével,

ami legalább egyéves munkát jelent. Ez az egy év most telik le. Egyebek mellett ezért is kerestük a céget, de olyan kérdéseket is feltettünk, hogy most akkor valóban hatásos-e a plazmaterápia, vagy az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) van igaza, amely szerint ez mégsem olyan csodamódszer, mint azt a járvány elején gondoltuk. Sajnos egyelőre sem telefonon, sem írásban nem értük el őket, válaszokat még nem kaptunk, de amint visszajeleznek, frissítjük cikkünket.

A WHO cáfolja a hatékonyságot

A The New England Journal of Medicine augusztus 18-i számában megjelent tanulmány mindenesetre azt írja, hogy a Stanford Medicine és egy tucat más egészségügyi szervezet szerint az egykor ígéretesnek tartott kezelés mégsem hatékony. Bár a plazmaterápiát az 1900-as évek eleje óta használják más fertőzések terápiájaként, kevés a randomizált, kontrollált vizsgálat arra, hogy a Covid-19 plazma valóban javítja-e a klinikai eredményeket.

A vér összetétele. Grafika: Depositphotos
A vér összetétele. Grafika: Depositphotos

 

A plazmaterápia 2020 nyarán került a címlapokra, amikor az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság sürgősségi felhasználási engedélyt adott a koronavírus kezelésére, annak ellenére, hogy egyes tudósok már akkor kifogásolták, hogy a terápia nem bizonyított és további vizsgálatok szükségesek. Az azóta eltelt 12 hónapban több tízezer amerikai kapott Covidra vérplazmát, bár a kutatók szerint a plazmát kapott betegeknek nem lettek jobbak az esélyei azokénál, akik placebót kaptak. A kutatók azt remélték, hogy a kezelés 10 százalékkal csökkenti a betegség progresszióját, de ez csak 2 százalék alatti volt. Bár a szakemberek azt elismerték, hogy a kezelés bizonyos más esetekben hatásos lehet.

A Fortune magazin decemberi cikke pedig arról ír, hogy a WHO egyenesen azt állítja, a terápia nem hatékony, ezért nem is tanácsolja azt.

„Annak ellenére, hogy a plazma kezdetben a COVID-19 áttöréses kezelésének ígérkezett, a terápia nem javítja a COVID-betegek túlélési arányát, és súlyos esetekben sem csökkenti a lélegeztetés szükségességét” - mondja a WHO

Ezt a következtetést több tanulmányra alapozva hozta meg, az egyikben a vérplazma-terápiát követően az ambuláns betegek vizsgálata azt mutatta, hogy a Covid-19 vérplazma befecskendezése a tünetek megjelenését követő hét napon belül nem akadályozta meg a koronavírus-fertőzést azoknál a betegeknél, akiknél nagy a kockázata a súlyos betegségeknek.

A magyar vérplazma-kutatásra egyébként 400 millió forintot biztosított az állam egy konzorciumnak, melynek vezetője az Országos Vérellátó Szolgálat (245,2 millió forint), valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (26,6 millió forint), a Semmelweis Egyetem (64 millió forint) és a Testnevelési Egyetem (64 millió forint). Mivel a projekt 3 éves, minden bizonnyal a WHO véleménye ellenére sem szakad félbe.

Ugyanis a magyar vérplazma-programban résztvevő intézmények szeretnének a terápiára alkalmas donorok kiválasztására fókuszálni, mert álláspontjuk szerint a vérplazma-terápia valóban messze nem ment meg minden beteget. Hogy valóban a koronavírus által kiváltott immunválasz ad-e védettséget, hogy pontosan milyen plazmaalkotók védhetnek, vagy hogy léteznek-e hatékonyabb plazmák a védettebb fertőzöttekben – egyelőre még tisztázatlan.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG