<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Covid-ra alkalmazott vérplazma-terápia mégsem olyan hatásos, mint azt az év elején hittük. Magyarországon jelenleg mégis keresik a hiányzó donorokat, akik a Covidon túlesve vérüket adnák a kórházban fekvő súlyos betegeknek. Most akkor mi a helyzet: hatásos, vagy sem az év elején még csodával felérő gyógyulásokról szóló terápia?

Az ellentmondás valójában Dobson Szabolcs gyógyszerésznek tűnt fel, s tette fel a kérdést a Koronavírus-vakcináció Facebook-csoportban december 11-én:

„Vajon miért gyűjtenek ismét Magyarországon gyógyult Covid-19 betegektől származó (konvaleszcens) vérplazmát Covid-19 betegek kezelésére, mikor több klinikai vizsgálat igazolta, hogy hatástalan, sőt káros lehet?”

Mégsem olyan hatékony a plazmaterápia? Fotó: DepositphotosMégsem olyan hatékony a plazmaterápia? Fotó: Depositphotos

Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint viszont folyamatosan nő az igény, a koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében, és újra vérplazmára van szükség a fertőzésből már felgyógyult betegektől.

Az OrthoSera, Magyarország vezető vérszérum fejlesztő vállalata honlapján pedig december 8-i keltezéssel ez áll:

Baj van, üres a plazmahűtőnk!

Ez a cég is segítséget kér, mert - mint írják - a kórházak sorozatban kérik be a plazmát. „Különösen azon betegek számára kritikus ez, akik más kezelést nem is kaphatnak, például a várandós kismamák, akik órák alatt kerülhetnek kritikus állapotba.”

Lacza Zsombor, a cég ügyvezetője, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az MTA doktora a KOVIDŐK-nek még év elején úgy nyilatkozott: cégük alkalmazta először a plazmaterápiát Magyarországon.

„Ez egy régi módszer azokból az időkből, amikor a fertőző betegségek ellen még nemigen volt más megoldás, csak az, hogy a betegség alatt immunválaszként termelődött ellenanyagot kinyerjék a vérből és felhasználják a gyógyításra. A járvány elején az Operatív Törzs és a Vérellátó Szolgálat közösen kérte fel vállalatunkat, s a koronavírus-járványban nagyon gyorsan, a felkéréstől számított 3 hét múlva már tudtunk ezzel kezelni betegeket. Az első hullámban 23 betegnek segítettünk, a második hullámban már közel háromszáz igényt elégítettünk ki plazmaterápiával.”

A vállalat jelenleg a korábbi betegek utánkövetését végzi, valamint azon is dolgoznak, hogy rutinfeladattá tegyék a plazmadonorságot. Harmadik feladatuk pedig, hogy

stabil, vércsoport-mentes vérkészítményt fejlesszenek a plazmaterápia segítségével,

ami legalább egyéves munkát jelent. Ez az egy év most telik le. Egyebek mellett ezért is kerestük a céget, de olyan kérdéseket is feltettünk, hogy most akkor valóban hatásos-e a plazmaterápia, vagy az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) van igaza, amely szerint ez mégsem olyan csodamódszer, mint azt a járvány elején gondoltuk. Sajnos egyelőre sem telefonon, sem írásban nem értük el őket, válaszokat még nem kaptunk, de amint visszajeleznek, frissítjük cikkünket.

A WHO cáfolja a hatékonyságot

A The New England Journal of Medicine augusztus 18-i számában megjelent tanulmány mindenesetre azt írja, hogy a Stanford Medicine és egy tucat más egészségügyi szervezet szerint az egykor ígéretesnek tartott kezelés mégsem hatékony. Bár a plazmaterápiát az 1900-as évek eleje óta használják más fertőzések terápiájaként, kevés a randomizált, kontrollált vizsgálat arra, hogy a Covid-19 plazma valóban javítja-e a klinikai eredményeket.

A vér összetétele. Grafika: DepositphotosA vér összetétele. Grafika: Depositphotos

 

A plazmaterápia 2020 nyarán került a címlapokra, amikor az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság sürgősségi felhasználási engedélyt adott a koronavírus kezelésére, annak ellenére, hogy egyes tudósok már akkor kifogásolták, hogy a terápia nem bizonyított és további vizsgálatok szükségesek. Az azóta eltelt 12 hónapban több tízezer amerikai kapott Covidra vérplazmát, bár a kutatók szerint a plazmát kapott betegeknek nem lettek jobbak az esélyei azokénál, akik placebót kaptak. A kutatók azt remélték, hogy a kezelés 10 százalékkal csökkenti a betegség progresszióját, de ez csak 2 százalék alatti volt. Bár a szakemberek azt elismerték, hogy a kezelés bizonyos más esetekben hatásos lehet.

A Fortune magazin decemberi cikke pedig arról ír, hogy a WHO egyenesen azt állítja, a terápia nem hatékony, ezért nem is tanácsolja azt.

„Annak ellenére, hogy a plazma kezdetben a COVID-19 áttöréses kezelésének ígérkezett, a terápia nem javítja a COVID-betegek túlélési arányát, és súlyos esetekben sem csökkenti a lélegeztetés szükségességét” - mondja a WHO

Ezt a következtetést több tanulmányra alapozva hozta meg, az egyikben a vérplazma-terápiát követően az ambuláns betegek vizsgálata azt mutatta, hogy a Covid-19 vérplazma befecskendezése a tünetek megjelenését követő hét napon belül nem akadályozta meg a koronavírus-fertőzést azoknál a betegeknél, akiknél nagy a kockázata a súlyos betegségeknek.

A magyar vérplazma-kutatásra egyébként 400 millió forintot biztosított az állam egy konzorciumnak, melynek vezetője az Országos Vérellátó Szolgálat (245,2 millió forint), valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (26,6 millió forint), a Semmelweis Egyetem (64 millió forint) és a Testnevelési Egyetem (64 millió forint). Mivel a projekt 3 éves, minden bizonnyal a WHO véleménye ellenére sem szakad félbe.

Ugyanis a magyar vérplazma-programban résztvevő intézmények szeretnének a terápiára alkalmas donorok kiválasztására fókuszálni, mert álláspontjuk szerint a vérplazma-terápia valóban messze nem ment meg minden beteget. Hogy valóban a koronavírus által kiváltott immunválasz ad-e védettséget, hogy pontosan milyen plazmaalkotók védhetnek, vagy hogy léteznek-e hatékonyabb plazmák a védettebb fertőzöttekben – egyelőre még tisztázatlan.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló