<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A török-orosz incidens következményeképpen Moszkva határozott katonai és politikai válasz-lépéseket tett. A hazai energiabiztonság sarokkövének számító Török Áramlatot Moszkva felülvizsgálat alá veszi Ankara elleni büntetőintézkedésként. Eközben a hazai gáztárolók feltöltöttsége jelenleg csupán 33 százalékos szinten áll.
MTI Fotó: Balázs Attila

NATO harci gép utoljára 63 éve lőtt le szovjet-orosz vadászgépet a koreai háború utolsó hónapjaiban. Ezért sem szabad félvállról vennünk a keddi török-orosz incidenst. Bár a nemzetközi nagypolitika (NATO, ENSZ) azóta mindent megtesz a szálak elvarrására és a kedélyek lecsillapítására, katonai síkon az elmúlt pár napban az eszkalációt látjuk.

Orosz és török katonai lépések

Az incidens óta orosz vadászgépek kísérik a bombázókat a terrorellenes hadműveletek során, hogy megvédje őket egy hasonló agressziótól. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt is bejelentette, hogy legmodernebb orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszerrel erősítik meg az orosz légibázis védelmét Szíriában.

A szír Hmeimim légibázis közelébe vezényelt "Moszkva" nevű rakétacirkáló hadihajó pedig minden ellenséges légi járművet megsemmisítésére kapott parancsot nagy hatótávolságú rakétáival. A Kreml azt is elhatározta, hogy elektronikus zavaró-eszközeit is beveti, amelyek adott esetben a török radar- és harci-eszközöket hivatottak lebénítani.

Ankara közben több tucat török tankot küldött az észak-szír latakiai és a Türkmen Hegység közeli határhoz. A szíriai turkománok az egykori Oszmán Birodalomból több hullámban bevándorolt szeldzsuk törökök leszármazottai. Mivel a szír kormánycsapatok az utóbbi hetekben folyamatosan támadják – orosz légi támogatással – a turkomán állásokat, kialakulhat egy olyan helyzet, ahol a törökök bevonulnak a türkmén hegység vidékére, ezáltal biztosítván azt, hogy jövőbeli tárgyalások esetén nemcsak a kurdok, de a türkmének is ott lesznek a béketárgyalásokon.

Kijev a probléma része

Ukrajna közben a maga eszközeivel próbálja eszkalálni a helyzetet. Olekzsandr Turcsinov, a kijevi Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője, szakszerűnek nevezte a török légierő lépését és szerinte minden civilizált ország így tett volna, ha megsértik a légterét. Nem egy szakmailag megalapozott és diplomatikus kijelentés ez egy olyan ország képviseletében, amely nemrég egy 3 milliárd dolláros kötvénycsomaggal csődölt be Moszkva felé és jelenleg is gyakorlatilag háborúban áll Moszkvával.

S noha pár hónapja Moszkva és Kijev aláírt egy megállapodást a Gazprom szállításairól, ezt a Kreml szerdán felmondta és leállította a gázszállításokat Ukrajnának.

Már középtávon fejreáll a hazai energiastratégia?

Mivel Törökország energia-igényének 53 százalékát Oroszország elégíti ki, az ukrán fejlemény bizonyára nem kerülte el az ankarai döntéshozók figyelmét sem. Mi több, a politikai civakodás következtében súlyos árnyék vetült a Török Áramlatra is, amely pedig kulcsfontosságú Budapest energiabiztonsága számára pár év távlatában.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaság-fejlesztési miniszter pedig tegnap már be is jelentette, hogy a Török Áramlat projekt abba a kategóriába esik, amelyet Moszkva felülvizsgálat alá vesz Ankara elleni büntetőintézkedésként.

Ilyen régiós politikai és energetikai turbulenciák közepette érdemes kiemelni, hogy a Magyar Földgáztároló napi online adatai szerint a hazai gáztárolók feltöltöttsége jelenleg csupán 33 százalékos szinten áll. Holott 2012 november végén a feltöltölttség még közel 60 százalékon, 2013 november végén pedig 47 százalékon állt.

Mielőtt állami kézbe került volna a teljes tárolói kapacitás, a szigorú szabályozás alatt álló piaci szereplők a tartalékok szintjét 85 százalékkal magasabb szinten tartották, mint az állami szereplő. Nagy kérdés tehát, hogy érdemes volt-e a magyar államnak 2013 tavaszán 870 millió euróért (akkori 264 milliárd forintért) megvenni az E.On hazai gázüzletágát.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem hisztéria, Astoria! – Ötvenéves a Danubius
Elek Lenke | 2022. május 17. 20:39
Itt indult az őszirózsás forradalom, de volt Gestapo-főhadiszállás is, laktak benne német, orosz és amerikai katonák, forgattak filmeket a falai között, helyet adott kultikus zenei vetélkedőnek, Krúdy Gyula is szeretett kedvenc szobájában elmerengni az élet megannyi élvezetén.
Makro / Külgazdaság Nyolcvanharmadik napja tart a vérontás - az orosz-ukrán háború napi összefoglalója
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 19:11
Az ukrán vezérkar szerint Mariupol védői korunk hősei.
Makro / Külgazdaság Visszatért az élet Kijevbe, de sok a tönkrement vállalkozás
Mester Nándor | 2022. május 17. 18:49
Akadozik a közlekedés, kiirtják az orosz neveket a helyi metróból, kinyitott az állatkert. Pillanatképek az ukrán fővárosról, közel három hónappal a háború kitörése után.
Makro / Külgazdaság A védelmi szövetség történelmi lépése
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 17:28
Olaf Scholz: Németország mindent megtesz a gyors finn és svéd NATO-csatlakozásért.
Makro / Külgazdaság Nyolcan haltak meg az orosz légicsapásban
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 16:47
Irina Verescsuk szerint folytatódik a mariupoli Azovsztalban lévő ukrán katonák kimentése.
Makro / Külgazdaság A nap képe: összeállt Putyin csapata, a keleti NATO
Wéber Balázs | 2022. május 17. 16:01
A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete Moszkvában ülésezett. Putyin belenyugodni látszik abba, hogy a NATO északon is terjeszkedik – amíg nem a hátsókertjében teszi, együtt tud vele élni.
Makro / Külgazdaság Putyin agressziója és az USA új Kína-politikája
Káncz Csaba | 2022. május 17. 15:14
Az amerikai külügyminisztérium weboldalán az USA és Tajvan kapcsolatára vonatkozó, két héttel ezelőtti komoly változtatás azt jelzi, hogy Amerika újraértékeli a régóta fennálló kínai politikáját. Ha Peking erőszakkal elragadná Tajvant, az kioltaná Amerika azon törekvését, hogy szabályokon alapuló rendet tartson fenn az Indo-Csendes-óceán térségében. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Többszáz ukrán fegyveres adhatta meg magát Azovsztalban
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 14:59
Legalábbis ha hinni lehet az orosz hírforrásoknak, melyek szerint 16 ezer ukrán katonát bekerítettek a luhanszki régióban.
Makro / Külgazdaság Kit szolgál a magyar energiapolitika? Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 14:36
Kell-e orosz gáz? Kiváltható-e az orosz olaj? Milyen módon lehet csökkenteni az orosz energiahordozóktól való függésünket, reális forgatókönyv-e, hogy teljesen elszakadjunk Moszkvától és a szövetségeseinkkel együtt tartsunk? Egyebek mellett e kérdések megválaszolására is megkérjük Klasszis Klubunk május 26-i vendégét, Holoda Attilát energetikai szakértőt, aki a második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltötte.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2022. május 26.
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:34
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Holoda Attila energetikai szakértőtől!
hírlevél
Ingatlantájoló