4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyes ausztrál nagyvárosok is romhalmazokká válnának az esetleges konfliktus során. 2011 óta az USA, Ausztrália és Japán külön-külön is megerősítette katonai kapcsolatait Indiával. Tavaly ősszel Ausztrália és India megtartotta első közös tengeri hadgyakorlatát a Malakka-szoros közelében, idén májusban pedig Szingapúr bővítette védelmi megállapodását az ausztrálokkal. A stratégiai jelentés kiemeli, hogy Európába visszatértek az 1930-as évek kísértetei.

Alig pár héttel a július 2-i általános választások előtt az Ausztrál Stratégiai Intézet (ASPI) egy kutatási anyagot rakott le az asztalra június 7-én, amely a következő kormány számára írja le a kontinensnyi ország biztonsági környezetét és vázolja fel a lehetséges válaszokat. Az ASPI stratégái lehetséges forgatókönyvként elemzik, hogy a kormányzat – a parlament következő három éves ciklusa alatt – a Dél-kínai-tenger feszültsége miatt nyílt háborúba sodródhat Kínával, amelynek eredményeképpen támadások érhetik az ausztrál szárazföldet.

Mely városok lennének a célpontok?

A stratégiai dokumentum megállapítja, hogy „a Dél-kínai-tengeri viták - különösen az Egyesült Államok és Kína között - konfliktussá fajulhat, amelynek részese lesz Ausztrália. Az amerikai erőkkel együttműködő ausztrál hadihajók és az ausztrál területen állomásozó amerikai erők komoly eséllyel támadások célpontjaivá lennének.” Az ASPI nem részletezi, hogy az ausztrál földön állomásozó amerikai erők technikailag miként kerülhetnének támadás alá. Valójában azonban a kínai támadás vagy egy interkontinentális rakétatámadás útján valósulhatna meg, vagy pedig tengeralattjárókról indított – adott esetben nukleáris - csapások eredményeképpen.

Káncz Csaba

A legfontosabb amerikai bázis a Pine Gap-ben található lehallgató és kommunikációs központ, amely Ausztrália belső, ritkán lakott területén található. De az amerikai haditengerészet olyan sűrűbben lakott városok közelében működik, mint Perth, Darwin, Townsville és Brisbane. Az ASPI jelentés gyakorlatilag nyilvánosságra hozta, hogy ezek a területek egy konfliktus esetén romhalmazzá válhatnak.

A jelentés előszavát Kim Beazley írta, aki 1984 és 1990 között védelmi miniszterként szolgált. 1992 és 1996 között miniszterelnök-helyettes, majd 1996 és 2006 között kisebb megszakítással az ellenzéki Munkáspárt vezetője volt. Miután elhagyta a parlamentet, Beazley lett Ausztrália washingtoni nagykövete, ahol tavaly járt le a mandátuma.

Az elkövetkező három évre kitekintve így összegez a jelentés: „A kormányzatnak fel kell készülnie új műveletekre az Ausztrál Védelmi Erők (ADF) részéről. Ezek magukban foglalhatnak alacsony intenzitású humanitárius segítségnyújtástól kezdve jelentős műveleti feladatokig a Közel-Keleten. Délkelet-Ázsiában – különösen a Dél-kínai-tengeren – magas intenzitású katonai műveletekre kerülhet sor a koalíciós partnerekkel, nagyobb művelet lehetőségével a Koreai-félszigeten.”

Aggasztó tendenciák Európában és az USÁ-ban

A jelentés hangsúlyozza, hogy Európában újra a kísérteties 1920-as és 1930-as évekre emlékeztető reakciós politikák térnek vissza. Az Egyesült Államokkal kapcsolatban pedig az ASPI kiemeli, hogy „Trump az elnökválasztási kampányban egy bizarr elegyét tálalja fel a harcias izolacionizmusnak” és „felmerül a kérdés, hogy az Egyesült Államok hajlandó-e azt a nemzetközi szerepet játszani, amit megtett az 1940-as évek óta.”

Egy esetleges katonai konfliktus esetén Ausztráliára jutna a konkrét feladat, hogy blokád alá vegye a Kínát ellátó déli tengeri szállítási útvonalakat, amelyen keresztül az ország olajkereskedelme zajlik. A kulcsfontosságú Malakka-szoros, amelyen keresztül Kína tengeri kereskedelmének 80 százaléka bonyolítódik, szintén lezárásra kerülne. 2011 óta az USA, Ausztrália és Japán külön-külön is megerősítette katonai kapcsolatait Indiával és támogatták regionális hatalmi ambícióit. Tavaly ősszel Ausztrália és India megtartotta első közös tengeri hadgyakorlatát a Malakka-szoros közelében.

A Malakka-szoros. Kép forrása: Google Maps

Idén májusban pedig az ausztrál és a szingapúri miniszterelnökök jelentették be, hogy a szingapúri védelmi erők a jövőben kiterjedten fognak ausztrál területen gyakorlatozni. 2017-től évi 14 ezer szingapúri katona érkezik Ausztráliába, ahol 1,7 milliárd dolláros költséggel kibővítik a gyakorlóbázisokat. Szingapúr rendelkezik Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb védelmi költségvetésével, amely a tavalyi év során 9.4 milliárd dollárt tett ki.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérhetnek a nagykövetek - miről szólt Biden és Putyin találkozója?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 18:23
Véget ért Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai csúcstalálkozója Genfben - közölte a Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a járványról - február óta nem mért hasonlót a WHO
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 18:11
A WHO biztató számokat tett közzé.
Makro / Külgazdaság Részlegesen le kell zárni Kína több kikötőjét új vírusgócpontok miatt, ami globális áruhiányt okozhat
Tiszai Balázs | 2021. június 16. 14:19
És így megtolhatja az alapból is erősödő inflációt.
Makro / Külgazdaság Asztronautákat küld az űrbe holnap Kína
MTI | 2021. június 16. 10:12
A félkész Tienho űrállomásra utaznak hárman, a tervek szerint három hónapot töltenek majd ott.
Makro / Külgazdaság Nagy drágulás jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:37
A 95-ös oktánszámú üzemanyag és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára egyaránt 5-5 forinttal megy fel.
Makro / Külgazdaság Drágul az olaj, többéves csúcsok vannak veszélyben
MTI | 2021. június 16. 09:00
A Brent már az ötödik egymást követő kereskedési napon drágul a raktárkészletek csökkenésének és a kereslet élénkülésének hatására. 
Makro / Külgazdaság A magyarok többsége nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 07:40
A napi.hu számára készített felmérés szerint a magyarok bő kétharmada nem támogatja az ötletet, hogy magasabb nyugdíjra legyen jogosult az a szülő, aki több gyereket vállal. 
Makro / Külgazdaság Akár 5 millióval is kevesebb adót fizethet a járványra hivatkozva
MTI | 2021. június 16. 07:25
Érdemes kihasználni a legújabb adóügyi könnyítést, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: az EU és az Egyesült Államok nem fogják a múlt hibáit újra elkövetni a gazdaság területén
MTI | 2021. június 15. 16:45
Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott, hogy öt évre meghosszabbítják az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által tiltottnak minősített állami támogatások miatt egymás exportjára kivetett büntetővámok felfüggesztését - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: Rogán Antal újraosztja a csillagokat
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 15:28
A kormány által SZÉP-kártyás pénzekkel kistafírozott turisztikai szövetség új cége dönt a jövőben valamennyi hazai szálláshely kötelező minősítéséről. A parlament megszavazta a kormány javaslatát. 
hírlevél
depositphotos