4p
Az oroszok egyre nagyobb hányada tekinti a külpolitikai vonalvezetést hazája fejlődése gátjának. A Kínával határos, távol-keleti körzetekben két hete politikai földrengés történt. Kína és Észak-Korea szomszédjaként és a Japán-tengerrel határosan pont akkor bomlik fel Putyin közvetlen felügyelete a térségben, amikor az Ázsiával folytatott kapcsolatok egyre fontosabbakká válnak.

A közvélemény-kutatások szerint az orosz vezetők és az állami intézmények támogatottsága három éve folyamatosan hanyatlik. Az orosz futball világbajnokság ideje alatt, puccs-szerűen bejelentett nyugdíj reformtervek csupán felerősítették ezt a negatív trendet. A Kreml számára aggasztó lehet, hogy az oroszok egyre nagyobb hányada tekinti a külpolitikai vonalvezetést Oroszország fejlődése gátjának.

Felrúgott társadalmi szerződés

A független Levada Intézet július közepén készült felmérése szerint többen vélekednek pozitívan az USA-ról, mint negatívan. Ez először fordul elő 2013 decembere óta, azaz azóta, hogy Moszkva és a Nyugat összeakasztotta bajuszát az ukrajnai belpolitikai válság miatt és Oroszország 2014 februárjában bekebelezte a Krím félszigetet. Ez a hangulatváltozás hirtelen történt: májusban még csupán 21 százalék volt az USA-t pozitívan látók aránya, ami két hónap alatt 43 százalékra ugrott.

Az orosz szavazók csupán fél évvel ezelőtt adtak negyedszer is felhatalmazást Putyinnak országuk vezetésére olyan többséggel, amilyet a Szovjetunió összeomlása óta nem látott a világ. De júliusban az oroszok már csak 67 százaléka támogatta Putyint, holott ez az arány áprilisban még 82 százalékon állt. A nyugdíj korhatárának 5 éves megemelésével az orosz átlagember úgy érzi, hogy a Kreml felrúgta az íratlan társadalmi szerződést, amelynek keretében a kormány megőrzi a stabilitást, fenntart szerény társadalmi juttatásokat, támogatja a nemzeti büszkeség érzését, cserébe pedig a köznép elnézi a burjánzó politikai korrupciót és nepotizmust.

Brutális választási csalás

A Kínával határos, távol-keleti körzetekben két hete aztán politikai földrengés történt. Szeptember 9-én az Oroszországi Föderáció 26 régiójának az élére választottak vezetőt, 16 régióban a helyi törvényhozás összetételéről szavaztak, az Állami Duma (parlamenti alsóház) hét képviselői körzetében pedig pótválasztást tartottak. A Kreml nagy döbbenetére négy távol-keleti régióban - a Habarovszki és a Tengermelléki területen, Vlagyimir megyében és a Hakasz Köztársaságban - egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, így ott második fordulót kell tartani. Az állampártnak tekinthető Egységes Oroszország hivatalban lévő helyi vezetőinek két-két kommunista, illetve liberális demokrata riválissal kell majd versenyezniük. Jakutszk kormánypárti polgármesterének sem sikerült újraválasztatnia magát. Sajtóértesülések szerint Uljanovszk és Irkutszk megye és Hakaszföld törvényhozásában feltehetően a kommunistáknak nagyobb frakciójuk lesz, mint az Egységes Oroszországnak.

A stratégiai fekvésű Tengermelléki határterületen olyan szintű arcátlan választási csalást követtek el az Egységes Oroszország emberei a kommunista befutó jelölttel szemben, hogy az elementáris felháborodás hatására múlt szerdán a terület kormányzóválasztását érvénytelennek hirdette ki a Központi Választási Bizottság, egyben súlyos vádakat fogalmazva meg a helyi választási bizottsággal szemben. Ilyen Oroszországban 20 éve nem történt…

Jó lesz vigyázni, elvtársak!

Holott Vlagyivosztok és az egész Tengermelléki Határterület (165 900 km²) kiemelt stratégiai jelentőséggel bír Moszkva számára. Kína és Észak-Korea szomszédjaként és a Japán-tengerrel határosan pont akkor bomlik fel Putyin közvetlen felügyelete a térségben, amikor az Ázsiával folytatott kapcsolatok egyre fontosabbakká válnak.

Oroszország távol-keleti perifériáján mindig élénken élt az emberekben érzés, hogy ők valójában a birodalom elfeledett peremvidékén élnek, ahol nem kell feltétlenül engedelmeskedni Moszkva parancsainak. Ez a hozzáállás most politikai ellenálláshoz vezetett Putyinnal szemben, ha szeparatizmusról még nincs is szó. De míg Vlagyivosztok és Peking között csupán 1300 kilométer a távolság, addig Moszkva és Vlagyivosztok között 6400 kilométer. Moszkva tehát jobban teszi, ha kemény eszközök helyett inkább jó szóval próbálja visszaédesgetni a nyájba a Putyin-ellenes távol-keleti területeket.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG