BUX
35 716.64
-2.12%
-773.00
OTP
10 910.00
-2.68%
-300.00
MOL
1 830.00
-1.56%
-29.00
RICHTER
6 645.00
-2.57%
-175.00
MTELEKOM
383.00
+0.00%
+0.00
 
2020. április 5. 09:49

Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap reggelre több mint 100 ezerrel, 1 millió 200 ezer fölé nőtt a világban.

A betegséggel összegüggésben eddig csaknem 65 ezren veszítették életüket – ez csaknem 6 ezer fős emelkedés péntekhez képest –, mintegy 247 ezren viszont felgyógyultak – ez körülbelül 20 ezer fős plusz.

Malaga, Spanyolország, 2020. április 4. EPA/Daniel Perez Malaga, Spanyolország, 2020. április 4. EPA/Daniel Perez

A fertőzés 181 országban van jelen, derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítéséből. 

15 ezer halott Olaszországban  

Olaszországban az összes regisztrált fertőzött száma (beleértve a halottakat és a gyógyultakat) mintegy 125 ezerre nőtt. Több mint 15 ezren vesztették életüket a vírussal összefüggésben, 21 ezren meggyógyultak.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint tegnap 681-en haltak meg, ami csökkenés a pénteki 766 halálesethez képest. A napi diagnosztizált fertőzöttek száma viszont nőtt, 2339-ről 2886-ra.

Jó hír, hogy a járvány kitörése óta először csökkent az intenzív osztályi kezelésre szorulók száma. Tegnap 3994 koronavírusos beteg volt intenzív osztályon, 74-gyel kevesebb mint pénteken.

Miért pont az olaszok?  

A héten új elmélettel állt elő az olasz Egészségügyi Minisztérium tanulmánya arra vonatkozóan, miért kimagaslóan magas Olaszországban a koronavírussal fertőzöttek halálozási rátája. (A dél-európai államban a diagnosztizált betegek mintegy 10 százaléka veszíti életét, más országokban viszont jellemzően néhány százalék, a németeknél pedig egy százalék alatt van ez a mutató.)

A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a legutóbbi influenzaszezon – tavaly november és idén január között – az átlagosnál kevesebb idős olasz halálát okozta a szokásosnál melegebb időnek köszönhetően.

A jelentés tehát azt sugallja, hogy az idén a korábbinál több volt a sebezhető idős ember, akiket végül egy másik, az influenzát követő járvány, a koronavírus ölt meg. Részben ez magyarázhatja tehát a magas halálozási rátát.

Korábbi adatok szerint a fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog; több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték, és szinte mindegyik áldozatnak volt legalább egy másik betegsége.

173 ezer feljelentés  

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az országos kijárási korlátozás március 11-i bevezetése óta 4,6 millió ellenőrzést végeztek, és több mint 173 ezer embert jelentettek fel, mivel indokolatlanul tartózkodott az utcán.

Az egészségügyi hatóságok szerint az óvintézkedéseket várhatóan április 13. után sem oldják fel teljesen.

Már Spanyolországban van a legtöbb fertőzött Európában

Időközben Spanyolország már megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve: a spanyoloknál tegnap estig több mint 126 ezer beteget jegyeztek fel.

Ezzel az Ibéria-félszigeten fekvő ország Európa legfertőzöttebb állama – legalábbis a diagnosztizált eseteket tekintve.    

A halottak száma csaknem 12 ezerre nőtt. Ugyanakkor egy nap alatt 809-en vesztették életüket, a legkevesebben az elmúlt egy hét során.

Lassult a fertőzés növekedésének üteme is: a vizsgálatok az elmúlt egy napban 7026 új esetet azonosítottak. Csütörtökön számuk 8102, pénteken 7472 volt.  

Eddig összesen 34 ezren gyógyultak meg Spanyolországban.  

Meghosszabbítják a szükségállapotot

A spanyol miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a kormány a három hete tartó szükségállapot újabb kéthetes meghosszabbítását kezdeményezi a parlamentnél, írja az MTI.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: a komoly korlátozásokkal, a többi közt iskolabezárásokkal, lakhelyelhagyási megkötésekkel járó intézkedés bevezetése nem volt hiába, csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, de a szakértők véleménye alapján még több időre van szükség ahhoz, hogy a napi gyógyult esetek száma meghaladja a fertőzöttekét.

Mint mondta, az első cél a járvány csúcsán való túljutás volt, "ennek eléréséhez közel vagyunk", a következő fázis a terjedés még erőteljesebb mérséklése.

Szerinte hetek vannak még hátra a korlátozásokból, amelyek segítenek a járvány leküzdésében.

Ennek érdekében további kitartásra, türelemre, fegyelemre kért mindenkit.

Hozzátette: a kormány jövő keddi ülésén fogadja el a szükségállapot április 25-ig tartó kiterjesztését, majd javaslatát beterjeszti a törvényhozásnak.

Kilátásba helyezte a szükségállapot további meghosszabbítását is, amely azonban szerinte már más lesz, mint most, mert vélhetően akkor már valamennyit lehet enyhíteni az elrendelt korlátozásokon. 

Nő az eladósodottság

A miniszterelnök kitért arra: 

a koronavírus-járvány példátlan gazdasági és társadalmi hatásának következtében Spanyolország eladósodása "nyilvánvalóan" növekedni fog.

Ezért a gazdaság újraindítása, újraépítése érdekében szándékában áll egyeztetéseket kezdeményezni és paktumot kötni a spanyol parlament pártjaival "ideológiától függetlenül".

Kijelentette:

számítanak az uniós közösség segítségére a felmerülő adósságokkal szemben, és nem mondanak le arról a javaslatukról, hogy a kárenyhítési intézkedéseket közös kötvénykibocsátással finanszírozzák.

A dél-európai ország több más tagállammal, például Olaszországgal és Franciaországgal együtt képviseli ezt az álláspontot, míg az északi országok Németország és Hollandia vezetésével elegendő segítségnek tartják a lazább költségvetési szabályok elfogadását, az Európai Stabilitási Mechanizmust forrásainak igénybevételét és az Európai Központi Bank által bejelentett intézkedéseket.

Csaknem százezer fertőzött a németeknél

Ami a többi európai országot illeti, Németországban 96 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig. Csaknem 1500-an vesztették életüket, 26 ezren meggyógyultak.  

Franciaországban csaknem 91 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, több mint 7500-an haltak meg, több mint 15 ezren meggyógyultak. 

Az Egyesült Királyságban mintegy 42 ezer fertőzött van, 4300-an vesztették életüket a vírussal összefüggésben, 215-en gyógyultak meg hivatalosan.  

Szomorú rekord az USA-ban

A világ legfertőzöttebb országa továbbra is az Egyesült Államok több mint 310 ezer beteggel. A halottak száma mintegy 8500, mintegy 15 ezren meggyógyultak.

Tegnap hunyt el eddig a legtöbb, 1224 koronavírusos beteg az Egyesült Államokban.

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint szombaton bejelentette, hogy katonák tízezreit telepítik a tagállamokba szükség esetén a vírus elleni küzdelem segítésére.

Megismételte, hogy a következő két hét lesz a legnehezebb, sok halálos áldozatra lehet számítani.

Bár – mint mondta – az ország egyes vidékeit egyelőre kevésbé érinti a vírus.

Kínában, ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, de márciusban –  hivatalos közlések szerint – gyakorlatilag véget ért, 82 574 esetet tartottak nyilván vasárnap reggel. A vírus okozta betegségben eddig 3333 ember halt meg, több mint 77 ezren meggyógyultak.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Sok vagy kevés az egészségügy új 50 milliárdos csomagja?
Kormos Olga | 2020. július 7. 14:57
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy most mégis 50 milliárd forintot szán egészségügyre a járványügyi készültség érdekében elkülönített büdzséből. Kérdés, hogy ez mire lesz elég?  
Makro / Külgazdaság Abszolút katasztrofális helyett csak egyenesen rémes hatással lehetett a koronavírus az euróövezeti gazdaságokra
MTI | 2020. július 7. 14:42
A londoni Capital Economics elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj a magyar turizmusban - ezt mutatják a számok
Király Béla | 2020. július 7. 12:48
A koronavírus-járvány miatt nem meglepő módon a külföldi vendégek száma gyakorlatilag lenullázódott májusban. Figyelembe véve a korábbi hónapok gyenge számait, éves szinten is komoly visszaesésre lehet számítani.
Makro / Külgazdaság Kata-változások: elejét vennék a bújtatott munkaviszonynak
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 11:03
Az eredetileg megcélzott adózói kör, a mikrovállalkozások mellett sokan a munkaviszony alternatíváját látják a katában. Várható volt, hogy a Pénzügyminisztérium idővel szigorítani fog a szabályokon.
Makro / Külgazdaság Irán a pofonok völgyében: titokzatos F-35-ös és kibercsapások sora
Káncz Csaba | 2020. július 7. 10:06
Irán politikai, katonai és pénzügyi örvénybe került. Közben az utóbbi két hétben sorra jönnek a titkozatos katonai- és kibertámadások, amelyek mögött biztonságpolitikai források Izraelt sejtik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járműgyártásunkat ütötte ki a legjobban a koronavírus
MTI | 2020. július 7. 09:17
Az ipari termelésünk összességében 30,7 százalékkal csökkent májusban a járványhelyzet miatt.
Makro / Külgazdaság Egyetlen nap alatt 8 ezer új koronavírusost azonosítottak Kaliforniában
MTI | 2020. július 7. 07:03
A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.
Makro / Külgazdaság Jó hírt akart közölni a szociális dolgozókkal Kásler Miklós, de a valóság inkább arcpirító
Székely Sarolta | 2020. július 7. 06:07
Az emberi erőforrások minisztere szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről. Pedig a számok épp az ellenkezőjét támasztják alá: a területen dolgozók fizetése arcpirítóan alacsony.
Makro / Külgazdaság A járvány után nálunk a legrosszabb a levegő Európában
Kormos Olga | 2020. július 6. 18:29
Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid-szint a korlátozások előtti időszakét – erre jutott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.
Makro / Külgazdaság Orbán és Trump alatt szétesik a magyar és az amerikai diplomácia
Káncz Csaba | 2020. július 6. 17:59
Az amerikai külügy morálja újabb mélypontot ütött a múlt hónapban, amikor Trump kirúgta a minisztérium pénzügyi főellenőrét. Hazánk érdekérvényesítését az euroatlanti térségben mára jelentősen legyengítette a diplomáciai finomság-, a kiszámíthatóság- és a megbízhatóság hiánya. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél