4p
A főpolgármester beszédével kezdődött a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése.
Karácsony Gergely a Városháza dísztermében. MTI/Balogh Zoltán

A díszterem annyira megtelt, hogy csak közel egy órás várakozás után lehetett oda bejutni. Az érdeklődőket egy idő után csak a folyosóra engedték be.

Példát kell mutatni

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy Budapestet olyan várossá kell tenni, ahol nem kell választani haza és haladás között.

Ahhoz, hogy olyan várost csináljunk, ahol a közösség a legfontosabb érték, nekünk is változnunk kell – jelentette ki az összellenzéki főpolgármester, aki szerint az új vezetőknek nem példabeszédeket kell tartani, nem példát kell statuálniuk, hanem inkább példát kell mutatniuk.

Új együttműködés

Mint mondta, újfajta együttműködésre van szükség a városhatáron belül, a kerületvezetőkkel és a kormánnyal is. Budapest egyenrangú félként kíván tárgyalni a kormánnyal, mert a főváros nem lehet alárendelt szerepben.

Karácsony Gergely szerint három igazság van.  Senki nem dönthet a budapestiekről nélkülük. Senki nem veheti el a fővárosiaktól, ami az övék, nem vehetik el a fáit és a levegőt, a szó konkrét és átvitt értelmében sem. Budapest nem engedi szűkíteni autonómiáját, sőt visszakövetel belőle.

Budapest két város egyben az egyik az itt élőké, de azoké is, akik nem itt élnek, de egy nemzet tagjai, Budapest értük is felelősséggel tartozik – fejtette ki. Hozzátette: Budapestnek közösséget építő, szabad várossá kell válnia.

Az ígéretek beváltását ígéri

A választások adta erős felhatalmazást Karácsony megtisztelőnek és egyúttal kötelező erejűnek nevezte. Majd azzal folytatta, hogy a korábbiaktól eltérő programmal állt a választók elé a kampányban és most szokatlan módon azt teszi, amit ígért.

Bár ellenzékiként győztek, mostantól a pártok megszűntek ellenzékinek lenni, együtt alkotják a köztársaságpárti többséget, fontos, hogy egyben tartsa és végrehajtsa a programot – fűzte hozzá.

Karácsony nem ígéri, hogy nem fognak hibázni, de mindig őszinték lesznek és kijavítják a hibákat.

Tíz alapérték

A főpolgármester tíz alapértéket nevezett meg:

  • Egyenlőségek mérséklése
  • Nem üzleti vagy pártérdekek mentén dolgoznak, hanem a közösségért.
  • Fellépnek a kilakoltatások ellen
  • Ki kell venni a részüket a klímaváltozás elleni harcban.
  • Zöldterületek növelése.
  • Fenntartható közlekedés.
  • 23 kerületből álló egység, a külső és belső területeknek egyenlő lehetőséget kell biztosítani a fejlődésre.
  • Kulturális sokszínűség.
  • Minden jelentősebb döntés előtt ki kell kérni a városlakók véleményét.

   Miután sokan revansvággyal, mások félelemmel várták a változást, sietve megnyugtatott mindenkit: Budapest nem az egyik vagy másik oldalé, hanem mindenkié. Ő pedig ellenfele lesz mindenkinek, aki a fővárosiak ellen akar cselekedni.

   Mindig a jövő mellé, presztízsügyek helyett a budapestiek egészsége mellé fog állni, ígérte Karácsony Gergely.

   Az ülést egyébként rövid közjáték zavarta meg: a közgyűlés polgármester tagjaihoz rendelt százalékok nem helyesen szerepeltek.

   Elfogadták a napirendet

   A városatyák elfogadták a napirendet. Ezután Bagdy Gábor, az előző ciklus főpolgármester-helyettese kért szót és arra hívta fel a figyelmet, hogy sürgősségi indítványként nem lehetne tárgyalni a Szervezeti és Működési Szabályzatot. Ebből is látható, hogy a testület kormánypárti tagjai láthatóan már neki is kezdtek a munka opponálásának.

   Bagdy például partnerségi viszonyt emleget, holott Tarlós István regnálása alatt az üléseken szinte vita nélkül fogadták el az előterjesztéseket.

   Ők az új főpolgármester-helyettesek

   Következő napirendi pontként a főpolgármester-helyettesekről, illetve az illetményekről szóló előterjesztést tárgyalták. Karácsony első helyettesnek Gy. Németh Erzsébetet javasolta, aki a város kulturális feladatokért felel majd, Tüttő Kata pedig városüzemeltetési helyettes lesz. Dorosz Dávid elsősorban a klímavészhelyzet kezeléséért lesz felelős.

   A korábbi ellenfélből harcostárs lett: Kerpel-Fronius Gábor az okosváros, társadalmi részvétel, míg Kiss Ambrus a pénzügyekért és a városháza működtetésének felelőse lesz.

   Láng Zsolt (Fidesz) hozzászólásában sokallta az öt főpolgármester-helyettest, mire a válasz az volt, hogy a kormány munkáját 200 államtitkár segíti. A jelöltek megkapták a szükséges többséget, és letették az esküt.

   Videókommentárunk a témában:

   LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

   Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
   Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
   Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


   Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

   Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
   Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
   Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
   Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
   Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
   Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
   Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
   Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
   Szombati háborús hírek.
   Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
   Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
   Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
   Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
   Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
   Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
   Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
   Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
   Le is dobtak valamit.
   Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
   Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
   Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
   Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
   Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
   Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
   Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
   Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
   Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
   Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
   Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
   Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
   hírlevél
   Ingatlantájoló
   Együttműködő partnerünk: 4iG