1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Domokos László szerint felelőtlenség lett volna, ha a Költségvetési Tanács Simor András javaslata szerint nem engedi tovább a költségvetést
Domokos László szerint felelőtlenség lett volna, ha a Költségvetési Tanács Simor András javaslata szerint nem engedi tovább a költségvetést - még ha a büdzsében valóban vannak is hiányosságok és kockázatok.

A tét nagyobb annál, hogy egy belső bizalmatlanság rongálja Magyarország megítélését a nemzetközi piacokon - válaszolta Domokos László a Gazdasági Rádió hétfői Nap Vendége műsorában arra a kérdésre, hogy az ÁSZ kritikái ellenére miért adott zöld utat a költségvetésnek. Ezzel a Nemzeti Bank elnökének is üzent, hiszen Simor András - aki szintén a Tanács tagja - nem tette le a voksát a jövő évi költségvetés mellett. Az ÁSZ elnök szerint most az a kérdés, hogy van-e bizalom a magyar gazdaság felé vagy nincs, és úgy látja, hogy az MNB nem adott bizalmat ezzel az állásponttal, miközben törvényi kötelezettsége lenne a kormány gazdaságpolitikájának támogatása.

Az ÁSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy a piacok bizalmának visszaszerzése érdekében ma az ország érdeke azt kívánja, hogy a Tanács adjon esélyt az országgyűlésnek arra, hogy pótolja a fennálló hiányosságokat - akár adójogszabály vagy költségvetési kiadási szabályváltoztatással -, hiszen erről szól novemberig a költségvetés vitája. Ha viszont sikerül 3 százalék alatt tartani a hiányt, az megtérül a piacok bizalmában, ezért Domokos László szerint nagyobb felelőtlenség lett volna, ha a Tanács visszaküldi a büdzsé tervezetét. Az ugyanis olyan bizonytalanságot okozott volna kívül-belül, hogy annak lett volna önbeteljesítő ereje.

Az MNB legnagyobb kifogása az volt, hogy nem látja tarthatónak a 2,5 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt jövőre, számításaik szerint 3,1 százalék lesz. Az ÁSZ elnöke azonban nem tartja fajsúlyosnak a jegybank kifogását, hiszen az csupán 0,1 %-kal haladja meg a kormánynak az a törekvését, hogy a hiány a rendkívül fontos 3 százalékos vízválasztó alatt legyen. Domokos László szerint az elmúlt hetekben tett kormányzati intézkedések figyelembe veszik az ÁSZ-kritikáit, és így teljesíthető az eredeti, 2,5 százalékos hiánycél.

A jegybankelnök vétóját már csak azért is nehezményezte a számvevőszék elnöke, mert az MNB idei veszteségét is – törvényi alapon – a jövő évi büdzsének kell rendezni. Az MNB eredetileg becsült hiánya 95 milliárd forint volt, ami a tervezett hiány 15-17 százaléka, a GDP arányában pedig 0,4 százalék. A jó hír az, hogy három hét alatt sikerült leapasztani a hiányt 12 milliárd forintra. „Miközben a jegybankelnök a hiányra hivatkozva elutasítja a büdzsé tervezetét, a döntést követően a jegybanki veszteséget 95-ről 12 milliárd forintra csökkenti, jelentősen javítja annak tarthatóságát” – mondta. A költségvetésnek azonban évről-évre újabb terhet jelent majd ez a tétel. A mostani becslések szerint jövőre már 199 milliárd forint lesz a jegybanki deficit.

Domokos László az Állami Számvevőszék eredetileg megfogalmazott kritikáiról azt mondta a Gazdasági Rádiónak adott interjúban, hogy a hiányosságok nem voltak visszavonhatatlanul súlyosak, a Tanács fő folyamataiban megvalósíthatónak tekinti a büdzsét egy olyan helyzetben, amikor nincs recesszió. Domokos László szerint nagyon fontos kérdés volt, hogy a kormány érzékeli-e a belföldi illetve az eurózóna miatti kockázatokat. Pozitívnak látja, hogy a büdzsé tervezésében még a benyújtás előtt konzervatívabb makropályát építettek be - most 1,5 %-os gazdasági növekedéssel kalkulálnak - a nyáron kedvezőtlen irányba fordult makrogazdasági folyamatokra reagálva.

Az ÁSZ lát kockázatokat az országvédelmi költségvetésben, a megtakarításokban 388 milliárdos kérdőjelet találtak, a bevételekkel is gond lehet - az előző évekhez hasonlóan a tesület megintcsak az adatok és megalapozottságot indokló dokumentumok hiányára panaszkodott jelentésében. Részletek >>
Ennek eredményeképpen azonban nem volt jól előkészítve a büdzsé tervezete. Ezt a hiányosságot azonban láthatóan folyamatosan pótolják az elnök szerint. Érzékeny terület az is, hogy eléggé mérsékelték-e a növekedési előrejelzéseket, hiszen ha nem éri el a gazdaság a kitűzött célokat és mégis nagyobb adót vetnek ki, vagy nagyobb állami elvonásra van szükség, akkor az a belső fogyasztás visszaesésén keresztül önmagában is előidézhet egy recessziót.

Újabb piros pontot jelentett a költségvetés tervezésében, hogy a kormány megduplázta a tartalékot, vagyis 400 milliárd forintra emelte fel. Az összeggel a jövő évi 577 milliárd forintosra tervezett hiány csaknem 75 %-ára tartalékot képzett a kormány.
 
Fekete pontot kapott ugyanakkor a számvevőszék értékelésében az, hogy a tartalékolásnak nincs meg a megfelelő törvényi háttere, így nehezebben tudja betölteni a szerepét. A korrekció viszont megkezdődött, a tervek szerint a tartalékot jövő év szeptember 30-ig biztosan nem lehet felhasználni, és csak azt követően nyúlhatnak majd hozzá, ha látszik, hogy nem lépnek fel kockázatok.

Domokos László szerint a költségvetés tervezési mechanizmusa elavult, egy válság kezelésére nem alkalmas. A bázis alapú költségvetés tervezés helyett – ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az előző évi számokat farigcsálják a lehetőségek szerint - egy feladat alapú tervezés kellene, ami célzottan az adott terület hatékony működtetéséhez szükséges igényeket veszi alapul. Az új költségvetésben már részben igyekeztek beépíteni ezt, de még nincsenek meg a megfelelő jogszabályi keretei. Ezt egy közpénzügyi törvénnyel kellene rendezni, amire most különösen nagy szükség lenne, mert éppen komoly strukturális átalakulások zajlanak.

További dicséretet kapott a számvevőszéktől a büdzsé azért, mert az átláthatóság jelentősen javult azzal, hogy a felhasználás helyén kell megtervezni bizonyos tételeket. Erre jó példa a nyugdíjalap, amelyet az átalakítások miatt csak az időskori nyugdíj terhel, az egyéb szociális juttatások, mint például a rokkantsági ellátás azonban máshonnan érkezik. 850 milliárd forintot jelentenek a költségvetésnek az ilyen egyéb szociális ellátások.

További kockázatot jelent a tervezéskor a társasági nyereség adó, amiből évről évre kevesebb folyik be. Domokos László szerint tavaly 160 milliárd forinttól esett el az állam, ennek nagy része azért nem folyt be, mert a veszteséges cégek már korábban törvényileg lehetőséget kaptak arra, hogy a 2008-as veszteségeiket a következő nyereséges években írják le. A vállalkozások közül sokan tavaly érvényesítették ezt. Bár a számviteli törvény módosításár ígéretet kapott a számvevőszék, a jövő évre tervezett 365 milliárd forint tervezett társasági adóból 100 milliárd forintnak egyelőre kétséges a beérkezése Domokos László szerint. Ennek oka az elhatárolt veszteség érvényesítésének lehetősége, nem pedig az alacsonyabb adókulcs.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG