1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az adó- és járulékemelések, a minimálbér emelések hatására várhatóan csökken a cégek versenyképessége és nőhet a szürke- vagy feketegazdaság állománya
A Coface Hungary elemzése szerint habár a felszámolások száma továbbra is nő az igazi piactisztulás jelei még nem látszanak. Az elemzés szerint a jövő sem kecsegteti sok jóval a vállalatokat, a kormányzati intézkedések hatására várhatóan még több cég dől majd be, illetve többen mennek át a szürke- és feketegazdaságba.

A Coface Hungary elemzése szerint vannak ugyan kedvezőnek tűnő jelek is a gazdaságban, ám túlnyomó többségében olyan hatások érik a cégeket  amelyek miatt romlik a gazdálkodási környezet, nehezednek a tisztességes cégműködés feltételei. Mindennek eredményeként megakadhat a tisztulás folyamata, sőt, a szürke- és feketegazdaság ismét erősödhet.


Fizetésképtelenségi eljárások száma
Forrás: Coface Hungary

A fizetésképtelenségi eljárások növekedési üteme a tavalyi év első kilenc hónapjában még lassulni látszott, de mára újfent csúcsokat dönget, míg 2010 első kilenc hónapjában 4,51 százalékos fizetésképtelenségi hányadot mért a Coface Hungary, az idei év hasonló időszakában 5,83 százalékosat. Az elemzés szerint azonban nem csak a fizetésképtelenségi eljárások mutatója szállt el, a csődhányad is drasztikusan emelkedik.

Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fizetésképtelenségi eljárások drasztikus növekedésének a fő oka a kényszereljárásokban keresendő. Az ügyvezető üdvözlendőnek tartja, hogy az adóhatóság az elmúlt hónapokban eljárásokat indított olyan cégek megszüntetése érdekében, amelyek semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytattak, mivel ez egy egészséges tisztulást jelent.

Kárpáti Gábor szerint az igazi kérdés azonban az, hogy mikor kezdenek eltűnni a még működő, ám rosszul gazdálkodó, bajban lévő, a kifizetetlen számlák mögött tömegével álló gazdasági szereplők is. Véleménye szerint ez lenne igazán tisztulás, ám ennek jelei nemigen látszanak. Mert bár a kényszereljárások nélkül is nőtt a felszámolási eljárások aránya, ám a cégek újratermelődése tovább folytatódik, igaz, bizonyos jelei már vannak annak is, hogy valamelyest csökkenő dinamikával.

A válságnak tudható be, hogy a valós fizetési gondokat tükröző felszámolások növekedési üteme is rendre meghaladja a tíz százalékot, annak ellenére is, hogy már a bázis is egyre magasabb. Az okok között említi Kárpáti a klasszikus körbetartozást, ami az egész láncolaton keresztül végiggörgeti a fizetési nehézségeket, de akár a fizetésképtelenséget is. Ezzel kapcsolatban mutat rá egy további szempontra: a rossz cégszerkezetre, miként a társadalomban is viszonylag gyenge a középosztály, úgy a cégvilágban is kevés az önálló megerősödésre, gazdálkodásra képes vállalkozás, ugyanakkor a vállalkozói lánc végén könnyen bedönthető, kis, önálló üzleti tevékenységet végezni képes kis cégek tömege található.

Problémát jelent az is – hívja fel egy másik szempontra a figyelmet a szakember, hogy Magyarországon viszonylag könnyű céget alapítani, és ezt kihasználva sokan egy partnertől függve vállalkoznak, ami pedig magában hordozza a könnyű bukás veszélyét. A fejlődésre képes cégek a legritkábban fognak össze hasonló vállalkozásokkal, ami szintén gyengévé teszi őket.

Egyre borúsabb kilátások

A Coface Hungary szerint mindezeket a problémákat megtetézik a jövő évre már kilátásba helyezett, de legalábbis körvonalazódó adó- és járulékemelések, beleértve az általános forgalmi adó legfelső kulcsának további emelését, továbbá a minimálbér tervezett emelése, illetve az adóbeszedés szigorítása is. Az intézkedések hatására tehát nehezednek a nyereséges gazdálkodás körülményei, romlik a versenyképesség, s félő, hogy ismét egyre több cég fordul a szürke- vagy éppen a feketegazdaság felé.

Az elemzés szerint a cégbezárások száma is szaporodhat, akár önkéntesen, akár a szállítók nyomására. Hasonló eredményeket hozhat az adóhatósági szigor is, mert bár az egyrészt üdvözlendő, mert elvben tisztíthatja a gazdaságot, ám miután a NAV deklaráltan az adóbeszedésre koncentrál, így pénzt von ki a gazdaságból, ami azt is eredményezi, hogy például a szállítói finanszírozók nem jutnak pénzhez, ami dominóhatást indít el.

A devizahitel és az árfolyamingadozás is komoly gondokat okoz

A helyztet tovább nehezíti, hogy nem csak magánszemályek de szép számmal vállalkozások is belekerültek a devizahitel jelentette adósságcsapdába. A Coface Hungary szerint ugyanakkor arról senki nem beszél, hogy a cégeken is segíteni kellene, például a bankoknak a jelenleginél toleránsabban kellene kezelniük az átütemezést, pedig, ha bedől egy cég, akkor tovább nő a bajba jutott adós magánszemélyek száma.

Az elemzés arra is rávilágított, hogy a gyenge forint szintén olyan probléma, ami negatív hatással van a gazdaságra; azonban nagyobb gondot jelenthet a cégek számára az árfolyam ingadozása, ugyanis kiszámíthatatlan kockázatokat okozhat a likviditásban az, hogy hetek alatt akár 10 százalékos elmozdulások is előfordulnak. Például a fizetésképtelenségi kockázatokat az is növeli, hogy kiszámíthatatlanul gyengülnek a közép-európai valuták, ami miatt a magyar exportőrök vevői akár fizetési nehézségekkel is szembesülhetnek, mire odaér az áru.

Az építőiparban van a legtöbb fizetésképtelen cég

A fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva kiderül, hogy a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban továbbra is az építőipari, valamint a kis-, illetve nagykereskedelmi cégek érintettek. Az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás 23 százalékát kereskedelmi vállalkozások tették ki, ezen belül is az élelmiszeripari termékek kereskedelmével foglalkozók voltak a legnagyobb számban érintettek. Ezek mellett az eljárás alá vontak között a turisztikában, az ingatlangazdálkodási, valamint a gépjárműiparban tevékenységet folytató vállalkozások vannak nagy számban.


Fizetésképtelenségi eljárásokban legtöbbször érintett iparágak
Forrás: Coface Hungary

A kockázatosságot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot (az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával) vizsgálva pedig az látszik, hogy némileg átrendeződött a kockázati rangsor. Élen a turizmust és vendéglátást végzők, építőipari tevékenységet folytató vállalatok állnak, de az országos átlag felett találhatók például a fuvarozás, a gépjárműipar, a faipar, továbbá a kereskedelmi tevékenységet végzők.

Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával kiderül, hogy szintén az építőipar (eljárások 13 százaléka, összesen bejegyzett cégek 19 százaléka) és a kereskedelmi vállalkozás (eljárások 18 százaléka, összesen bejegyzett cégek 23 százaléka) teljesít a legrosszabbul. Jellegzetes eltéréseket a turizmus és vendéglátásban, valamint a gépjárműiparban regisztrált a Coface Hungary. Ebben az összehasonlításban az ingatlangazdálkodási ágazat (eljárások 7 százaléka, összesen bejegyzett cégek 14 százaléka) teljesített a legjobban.

A Coface a legnagyobb negatív eltérést az üzleti szolgáltatóknál tapasztalta, ahol a csődhányad relatív növekedése +77,28 százalék volt. Látványos romlást mutat a faipar (+47,62%), a turizmus és vendéglátást végzők(+45,85%), az acél és fémipar (+38+), de nagy mértékű romlást mutat a már évek óta romló kiskereskedelem, valamint a fuvarozást és a logisztikai tevékenységet végzők is.

Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fizetésképtelen cég

A földrajzi eloszlást vizsgálva kiderül, hogy 2011 első kilenc hónapjában a legtöbb eljárást a fővárosban, valamint Pest megyében folytatták (az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás 46 százalékát). Az esetszámokat tekintve a legnagyobb növekedés Fejér megyében tapasztalható, ahol az eljárások száma az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva több, mint kétszeresére növekedett meg. Továbbá több megyében országos átlag feletti növekedés tapasztalható.


Eljárások és cégek az egyes megyékben
Forrás: Coface Hungary

Figyelembe véve az adott megyékben a bejegyzett vállalatok számát kiderül, hogy miközben átlagosan a fizetésképtelenségi arány 5,83%, Nógrád megyében ez az arány majdnem kétszerese (10,73%) százalék, Jász-Nagykun-Szolnok (8,49% ), Borsod-Abaúj-Zemplén megye (8,18%), de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Heves, Békés és más megyékben is jóval meghaladja az országos átlagot.

Ezalatt Pest megyében a mutató a 4 százalékot sem érte el. A legnagyobb negatív eltérést 2010 hasonló időszakához képest Fejér megye produkálta: a csődhányad relatív növekedése 120 százalék volt. Látványos romlást mutat Veszprém megye is, ahol a csődhányad relatív növekedése 96 százalék volt. Ennek ellenére itt igen alacsony a bázis, azaz a relatív magas növekedés kevés eljárást jelent (az összesnek csak a 3 százalékát), azaz itt nem mélyült a válság.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG