1p

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

Miért is kell ennyi izét belerakni egy gyümölcsös joghurtba vagy a kedvenc csokinkba? Színezékek, tartósítószerek, sűrítők, stabilizátorok, zselésítők, savanyúságot szabályzó anyagok...
Miért is kell ennyi izét belerakni egy gyümölcsös joghurtba vagy a kedvenc csokinkba? Színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok, stabilizátorok, sűrítők, zselésítők, savanyúságot szabályzó anyagok - Kosaras barangolás az élelmiszeradalékok világában

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokszor még az egészségesen táplálkozni vágyók sem tudnak elmenekülni a különböző természetes vagy mesterséges élelmiszeradalékok elől, sőt, a gyermekeknek készült ételekben is bizony szép számmal akadnak E-vel kezdődő összetevők.

Utánajártunk, hogy vajon milyen matériák kerülhetnek a megvásárolt élelmiszerekbe. Az illetékes hatóságokat, felügyeleti szerveket is megkerestük, akik készséggel adtak felvilágosítást és megnyugtattak, hogy az adalékanyagoknak alapvetően semmilyen káros hatásuk nincsen. A gyártókra, ráadásul számos törvényi előírás vonatkozik, melyeket elméletileg ugye kötelező betartaniuk. Mindezek ellenére egy tudatos vásárlót mindenképp gondolkodóba ejthet az összetevők és a kémiai vegyületek hosszú listája.

Az adalékanyagok csoportjai:
- Színezékek: E 100-199
- Tartósítószerek: E 200-299
- Antioxidánsok: E 300-399
- Stabilizátorok, sűrítők, zselésítők: E 400-499
- Savanyúságot szabályzó és csomósodást gátló anyagok: E 500-599
- Ízfokozók: E 600-699
- Egyéb: E 900-999
- Kiegészítő vegyületek: E 1100-1599
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivataltól és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól kapott információk alapján az élelmiszer-adalékanyag definícióját Magyarországon az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény tartalmazza. Általánosan elmondható, hogy az E-kezdőbetűjű természetes és mesterséges anyagok a termékek érzékszervi, kémiai, fizikai, illetve mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolják és legfeljebb 10 g/kg nagyságrendben adhatók az élelmiszerekhez.

Az adalékanyagok felhasználását az élelmiszer címkéjén fel kell tüntetni. A jelölési kódot az Európai Közösség dolgozta ki, hazánkban ezt a 19/2004. (II.26.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet írja elő. Ezáltal egységesen, az ország hivatalos nyelvétől függetlenül azonosítható válnak az egyes vegyületek. A felhasznált anyagok megadása történhet a csoportnévvel és az adalékanyag megnevezésével, vagy a csoportnévvel és az adalékanyag E számának megadásával (például antioxidáns aszkorbinsav (C-vitamin) vagy antioxidáns E 300).

A Magyar Élelmiszerkönyv azt is tartalmazza, hogy mely élelmiszerekhez nem használható fel adalékanyag. Például a nyers élelmiszerekhez, palackozott vízhez, tejhez, csokoládés tejhez, sűrített és porított tejtermékekhez, állati és növényi eredetű olajokhoz, zsírokhoz, cukorhoz, paradicsomsűrítményhez, mézhez, étkezési sóhoz, csecsemők és kisgyermekek számára készített ételekhez, továbbá pörkölt kávéhoz és kakaóporhoz egyáltalán nem adható pl. színezék.

Néhány mesterséges színezék allergiás megbetegedést okozhat. Ilyen például a tatrazin (E 102) a dzsemekben, vagy a kinolinsárga (E 104), mely üdítőitalokban fordulhat elő, ám e vegyületek csak az uniós előírásokkal megegyező Magyar Élelmiszerkönyvben megadott korlátozásokkal alkalmazhatók.

A Danonio epres tejtermékben a növekedéshez fontos vitaminok mellett találhatunk pl. kukoricakeményítőt, guar-gumit, szentjánoskenyér lisztet, xantán-gumit, és kárminokat színezőanyagként. Az erdei gyümölcsös Zott Light Jogobellában a 9 % gyümölcs mellett van céklakoncentrátum, színezéknek antocián, illetve E 951és E 950 édesítőszer is. Az uborkás-kapros Rama Créme Bonjour szendvicskrémet kálium-szorbáttal tartósították, sűrítőanyagnak pedig a xantán-gumit használtak. A Sága Fittlesz pulyakamell sonkájának csomagolásán olvasható, hogy mesterséges színezéket és mesterséges ízesítőt nem használtak, ám a sűrítő anyag itt is elmaradhatatlan elem: karragén és feldolgozott euchema moszat, illetve tartósítószernek a nátrium-nitrit került a húskészítménybe.

Egyes tartósítószerek is allergiás reakciót válthatnak ki, például a zöldségek, illetve gyümölcstermékek tartósítására használt szulfitok (E 220, E 228), vagy nagy töménységben egészségre ártalmasak lehetnek a pácolt húskészítményekbe adagolt egyes nitritek, nitrátok (E 249, E 252). Alkalmazásuk azonban állítólag azért szükséges, hogy a termékben ne termelődhessenek mérgező anyagok, ezért elhagyásuk nagyobb egészségügyi kockázatot jelentene, mint a feltételezett káros hatás.

Az antioxidánsok általánosságban a szervezetbe jutva, egészségünkre is kedvező hatással lehetnek, nem csak arra szolgálnak, hogy az élelmiszerek eltarthatóságát fokozzák. Az édesítőszerek közül például a szilvában is előforduló szorbit (E 420) és mannit (E 421), vagy más cukoralkohol nagyobb mennyiségben hashajtóhatású. Néhány fogyasztónál a mesterséges kalóriát adó szerek, mint az aszpartam (E 951) allergiás reakciókat válthat ki, ezért annak felhasználását a csomagoláson fel kell tüntetni (Fenil-alanin forrást tartalmaz).

Vannak egyes adalékok az édesítőszerek közül is, melyeknél felmerült a rákkeltés gyanúja. Ám a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal megkeresésünkre hangsúlyozta, hogy az újabb vizsgálatok szerint ezek az anyagok nem növelik a rettegett betegség kialakulásának kockázatát. Ráadásul az adalékanyagok alkalmazhatóságának kritériumait folyamatosan ellenőrzik és biológiai hatásukat rendszeresen felülvizsgálják az illetékes szervek.

Puffancsot és csalamádét a magyarnak
Szex, pénz, zsarolás, terror - csokiba mártva
Olcsón is lehet jót nyalni: jégkrém-teszt
Tejhiányon bukta első helyét az Auchan
Konyhai örömök: a magyarok szeretnek főzni
Magasnak és erősnek kell lenni a túléléshez?

Gera Patrícia

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG